Şomeri, foşti puşcăriaşi, persoane din familii defavorizate, dar care se simt atraşi de gătit, sunt aşteptaţi de Jamie Oliver la restaurantele Fifteen, pentru a deveni bucătari profesionişti.
În 2002, Jamie Oliver s-a gândit să asocieze două dintre ideile care îl frământau: să deschidă un restaurant de înaltă clasă şi să dea tinerilor dezavantajaţi şansa de a învăţa o meserie care să le permită o viaţă independentă şi creativă. Astfel, el a adunat la Londra 15 tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care provin din familii defavorizate, şomeri sau foşti puşcăriaşi, capabili să devină bucătari profesionişti. Aceştia au urmat cursurile unui colegiu de catering, apoi au intrat în bucătăria restaurantului, alături de bucătari cu experienţă.
Această acţiune socială a adus bucurie în sufletele sutelor de mii de oameni care iubeau mâncarea preparată de Jamie şi care şi-au oferit sprijinul pentru a schimba viaţa ucenicilor. Acum, proiectul a crescut şi astfel "Fifteen restaurants" se desfăşoară şi în Amsterdam, Cornwall şi Melbourne. În Amsterdam, restaurantul s-a deschis în 2004, iar în Cornwall şi Melbourne, în 2006. În fiecare dintre aceste oraşe există câte o fundaţie care se ocupă de program. Pentru a reuşi să îi ajute pe ucenici să devină adevăraţi bucătari, Fundaţia Fifteen trebuie să strângă în fiecare an 500.000 de lire sterline.
PROMOŢIA 2009
La 28 septembrie 2009, la Londra, 15 ucenici bucătari au încheiat cursul cu brio. "Fiecare dintre ei a fost într-o călătorie uimitoare, o călătorie care sper că îi va duce într-o nouă direcţie şi spre noi întreceri, în calitate de bucătari profesionişti", spune Jamie Oliver. Pentru a sărbători terminarea cursurilor, a fost solicitat fotograful Simon Burt, pentru a face câte un portret bucătarilor. Aceştia au fost rugaţi să îşi aleagă un subiect care să arate o zonă personală a vieţii lor. Rezultatul a fost o expoziţie intitulată "Cealaltă faţă a mea".
Proaspeţii bucătari de anul acesta au făcut ca numărul tuturor celor care au participat la program de-a lungul vremii să ajungă la 70, chefi care gătesc în restaurantele londoneze. Anul acesta, în luna aprilie, Restaurantul Fifteen, din Londra, s-a făcut remarcat şi în rândul personalităţilor politice, printre care preşedintele Barack Obama, premierul britanic, Gordon Brown sau cancelarul german, Angela Merkel, deoarece opt bucătari de aici au preparat meniuri pentru Summit-ul G20.
RESPECTUL ADUCE RESPECT
Jamie Oliver crede că proiectul său schimbă în bine vieţile oamenilor: "Copii care credeau că n-au nici o valoare şi că viaţa nu are nimic să le ofere au devenit acum bucătari care câştigă bine, care au prieteni şi un viitor. Londra e plină de oameni care simt că au fost daţi deoparte, de copii care trăiesc în locuinţe insalubre şi care sunt posibile victime ale drogurilor. Ei n-au nevoie decât de o şansă, într-un loc care li se potriveşte şi în care profesioniştii vor să le împărtăşească ceea ce ştiu".
Jamie a ştiut să îi înveţe pe discipolii săi nu numai cum să gătească o mâncare reuşită, ci şi cum să se poarte cu oamenii. Iată ce spune Asher Wyborn, care a absolvit cursul în 2003: "Una dintre lecţiile cele mai importante pe care am învăţat-o este că nu e nevoie să te porţi urât cu oamenii ca să obţii ce vrei. Sper ca nici unul dintre colegii mei să nu devină ca bucătarii aceia de stil vechi care îi tratau pe ucenicii lor foarte urât, şi asta pentru că şi ei fuseseră trataţi la fel pe vremea lor. Aici am învăţat că respectul aduce respect şi am să iau acest gând cu mine oriunde voi fi".
Comunicarea cu oamenii
Jamie recunoaşte că se plictiseşte repede de el însuşi dacă este lăsat singur prea mult. Şi-a petrecut întreaga copilărie într-un mediu cât se poate de social. A muncit în pub-ul părinţilor săi şi, pe lângă munca în bucătărie, îi plăcea că putea să intre în vorbă cu oamenii. Era încântat că era mereu un du-te vino, iar locul era plin de oameni în mod constant. Jamie a căpătat o anumită naturaleţe în relaţiile cu oamenii. "Chiar a fost o experienţă extraordinară să creşti într-un pub de la ţară şi să vezi oameni atât de diferiţi perindându-se. Am fost învăţaţi să zâmbim mereu şi să fim politicoşi cu oamenii, să-i facem să se simtă bineveniţi", a afirmat Jamie.
Despre dragostea lui pentru cei din jur, bucătarul spunea: "Cred că sunt norocos, pentru că îmi plac sincer oamenii. Şi mâncarea ne apropie atât de bine unii de alţii! Tuturor ne place mâncarea bună, astfel că, dacă o poţi servi semenilor tăi, misiunea ta e pe jumătate îndeplinită". Aceste principii de viaţă le-a transmis şi discipolilor săi de la Fifteen.
Un spaţiu uimitor
După succesul repurtat cu primul restaurant Fifteen la Londra, Jamie Oliver şi-a "grefat" proiectul şi pe alte meridiane. Au urmat Amsterdam (Olanda) şi Melbourne (Australia), două societăţi diferite de lumea britanică, dar unde problemele tinerilor erau aceleaşi. Proiectul "Fifteen" a revenit însă curând în Marea Britanie. În septembrie 2006, Jamie a deschis restaurantul din Cornwall. A ales acest loc pentru că: "Zona este cunoscută pentru frumuseţea ei naturală şi vizitată mai ales vara. Dar în lunile ploioase, şomajul creşte şi există o mulţime de probleme sociale".
Fifteen Cornwall oferă un meniu inedit, alcătuit din cele mai bune produse de sezon şi locale, preparate de bucătari talentaţi şi ucenici bucătari. Mâncărurile sunt servite de un personal prietenos şi priceput.
Citește pe Antena3.ro