x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Itadaki Sushi, Japonia din Floreasca

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 27 Iul 2012 - 21:00
Itadaki Sushi, Japonia din Floreasca
Vezi galeria foto
Jumatate "ulita" patriarhala, jumatate parleaz de sarit in lumea de fite a Dorobantilor, strada pe care se afla Itadaki Sushi – discretul restaurant japonez din Floreasca – nu te lasa sa banuiesti ce surprize iti poate oferi si cat de usor vei ajunge la capatul lumii, chiar dupa prima… imbucatura! Hai, dupa a doua, ca nu toate felurile de sushi sunt atat de mititele, incat sa le-nfuleci dintr-o data. E de ajuns insa un simplu sashimi de somon ori un sushi nigiri spicy de ton ca sa traversezi continente si oceane – cam tot atat de "mers", catre est sau catre vest – si sa ajungi in arhipelagul nipon. Cu popasuri sensorial-gustative in… Alaska sau in California (excelent e un California tobiko, "tapetat" in icre de peste-zburator)… sau oriunde pe planeta, dupa "toanele" unui sushi-fusion (sa-i spunem asa, generic), care combina traditia japoneza cu cea europeana, intr-o maniera neasteptata. Osaka-maki contine parmezan (regele branzeturilor italiene) cu ton si icre de somon, Itadaki-maki te-mbie cu carne "blanda" de scoici Saint-Jacques, fasii subtiri de anghila (pestele-sarpe) si Philadelphia Cheese s.a.m.d. Anume am omis, din sirul de ingrediente, orezul pregatit in stil japonez, cu bob lipicios si tare, "marinat" in otet de… orez, si-o seama de alte elemente tipic japoneze precum foita de alge, sosul de soia si wasabi, caci e de la sine inteles ca ele se afla acolo unde le e locul… Adica pe platoul de sushi.

Itadaki Sushi e ca o insula de "Soare-Rasare" in Oceanul numit Bucuresti. Bucurestiul culinar. De-aceea nu ma mir sa gasesc la cei care au imaginat aceasta "Japonie din Floreasca" o tipicitate insulara. Nici unul dintre ei – investitori sau bucatari – nu a fost in adevaratul arhipelag nipon, dar contactul cu aceasta cultura insulara, prin gastronomie, i-a contaminat. In sensul bun. De-aceea atmosfera in restaurantul cu sase locuri la mese si inca patru la bar e diferita de ce cunosti. Nu se face tapaj de decoratii in stil japonez (chiar daca ele exista, etalate discret), ci de gust (esential cat e vorba de bucate!) si de spirit nipon.

Chiar si ideea unui restaurant de zece locuri vine din tara-arhipelag unde multe dintre restaurantele tipice de sushi (Sushi-ya) sunt tot asa, mici, intime. Unele dintre ele sunt elegante, dar simple, discrete restaurant "de cartier". Aproape la fel ca acesta din Bucuresti. Altele sunt insa de lux, cu preturi care nu sunt pentru orice buzunar, dar si atentia care ti se acorda tie, gurmandul, este deosebita. Itamae-san (maestrul bucatar specializat in sushi) sta dinaintea ta, manuind pestele si orezul pentru a obtine formele si combinatiile pe care le-ai comandat. Merita sa platesti un ban in plus ca sa observi cum se pregateste totul, din ingrediente foarte proaspete si cu o dexteritate, o maiestrie, o inspiratie pe care nu o are decat el, Itamae-san!

Sushi e pentru cunoscatori! "Pour les connaisseurs", cum zice francezul (si stie el de ce). Cu toate ca, in ultima suta de ani – dar mai ales de la Marele Razboi incoace – se observa o globalizare si o "democratizare" a acestui preparat (si-a "fratanilor" sai, maki, nagiri & co.). Avant la letre, bucataria fusion, in care una dintre componente este cea nipona, iar cealalta e de aiurea, a debutat pe coasta Pacificului. De la Nord la Sud – nu neaparat, istoric, in aceasta ordine – prin Alaska, apoi Canada, teritoriile vestice ale SUA (cu un delicios popas californian), Mexicul si latino-America Pacificului. A trecut apoi pe coasta de Est – e superb (din punct de vedere gustativ) desantul japonez in New York! – si de acolo, cu un pas urias peste Atlantic, in Europa. De fapt, Europa a fost cucerita de "armata sushi" din doua directii, dispre Vest, dar si dinspre Rasarit, influentand, cu delicii, gastronomia moscovita si, de acolo, restul estului Batranului Continent.

Aflat la mijloc, intre aceste randuri de "cuceriri" si influente, Bucurestiul nici nu stii cum de-a fost ingenuncheat, din care parte… Un raspuns il afli in trecutul de dinainte de ’89, cand asociatiile nationale de bucatari din Romania si din Japonia au facut un schimb de maestri si de traditii culinare (de pe-atunci dateaza si restaurantul romanesc din Tokyo, "Darie"). Un alt raspuns il afli in prezentul curios sa-ncerce gusturi noi… Si-aici, pe aceasta pozitie, se gasesc cei de la Itadaki. Carora le-arunc si eu o provocare, daca tot vorbiram de fusion si de "contaminari" in spatiul cultural gastronomic: crearea unui sushi (ori maki, ori nagiri s.a.) in care sa introduca, discret, un element gastronomic romanesc.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de