Sumar: Editorial - Reteta de suflet / Food world / Integrarea in bucate / Balcic - orasul fermecat din tainita cu amintiri / Delicii bulgaresti / Sarmalute ca la Varna si ""varitba"" de peste / Ritualuri de protectie / Emblema rubinie a vinurilor bulgare / Legendele vitei-de-vie / Aromele dragi de acasa / Placinta cu parfum balcanic / Agenda gurmanda / Pauza de cafea / Caiet de retete
Europa gurmanda
Stam pe terasa mica de la "Kavatite". Chiar langa plopul alb, urias, care da numele restaurantului din Balcic. De crengile copacului sunt si acum legate "martisoare" impletite din ata colorata, in alb si rosu. Una dintre aceste impletituri am legat-o chiar noi, cu aproape un an in urma. In semn de protectie pentru viata care urca prin sevele lui. Poate vom reveni de intai martie, cand in Bulgaria se sarbatoreste "Baba Marita", ziua naturii reinviate si a inceputurilor!
Un bulgar de la malul marii
Nikolai, ospatarul, ne aduce vinul de "Targovishte", un Chardonnay alb, sec si aromat, in sticla cu gat spiralat. In asteptarea scrumbiei la gratar, ridicam un pahar cu vin. Nikolai ne spune zambind: "Ati fost si anul trecut aici. Ati stat la aceeasi masa. Si ati cerutâ¦" - si aici ne surprinde insirandu-ne lista intreaga de mancaruri pe care le "degustasem" in primavara trecuta. Ne uimeste memoria lui. Insa asa este Nikolai. Stie bine rostul meseriei, retine chipuri, dorinte, invata iute sa vorbeasca in limba ta. Ar putea face, poate, o alta meserie. Mai banoasa? Dar ii place apropierea apei si sentimentul de libertate pe care i-l da. Se simte protejat de stanca de calcar alb, in care se reflecta soarele si marea. Ii plac turistii care vin an de an sa-si petreaca vacanta in oraselul lui si pe care incearca sa-i faca sa-si doreasca sa revina. La Mare, la Castel, la Balcic. La elâ¦, Nikolai, un bulgar de la malul marii. Ne-mbie sa gustam inainte de peste o sopska. Salata bulgareasca traditionala, adoptata de lumea intreaga. Nu, nu e specifica tarmului sud-dobrogean al Marii Negre. A fost "inventata", daca putem spune asa, intr-o comunitate de pe langa Sofia. "Sopii" vorbesc in dialect si sunt protagonistii unor anecdote, glume si bancuri - cam cum sunt "bancurile cu moldoveni", "cu olteni", "cu ardeleni" s.a. de pe la noi. Se rade de ei, dar au dat lumii⦠sopska si pe Sylvie Vartan.Targovistea lor
Citește pe Antena3.ro
Regina Maria
| ||
|
Interior dobrogean
Aici te poti simti "ca acasa" cata vreme decoratiunile interioare exploateaza la maximum specificul etnografic dobrogean. Nu stii pana unde servetele, laicerele si iile sunt bulgaresti sau romanesti. Ochiul fiecaruia vede ce vrea. Insa cu siguranta gasesti aici o mostra de folclor dobrogeanâ¦
| ||
|
Peste si frunze de vie
|
Suntem la Balcic, in orasul care purta candva numele lui Dionyssos (zeul viei si al vinului), dar si pe tarmul unei mari generoase. Ce-ar fi mai potrivit deci decat sa intri intr-un restaurant si sa ceri "peste in frunze de vita". Se prepara din macrou sau hering. Pestele se spala, se sareaza si se pune, timp de o ora, la loc rece, intr-un bait obtinut din jumatate de cana de vin, patru-cinci ardei capia, tocati, o ceapa taiata solzisori si patru-cinci linguri de ulei. Funzele de vita-de-vie se desareaza, se decongeleaza sau se oparesc (dupa caz) si se inveleste cu ele fiecare peste in parte. Se asaza pe gratar (fie in cuptor, fie pe jar) si se lasa sa se coaca la foc potrivit. Se servesc cu cartofi fierti natur, cu cubulete de unt deasupra si cu un pahar de vin alb, sec, alaturi.
|
|
Palamida la gratar
Palamida este un peste de mare, inrudit cu scrumbia si ceva mai mare decat aceasta. Pestele se curata si i se scoate sira spinarii (fara a-i despica insa si spinarea). Se spala, se sareaza si se lasa 30-40 de minute sa isi traga sarea necesara. Apoi se asezoneaza, dupa gust, cu paprika sau oregano si cu zeama de lamaie. Pestele se intinde si se prajeste mai intai asezandu-se cu carnea pe gratar si cu pielea deasupra, pentru ca sa ramana perfect intins. Apoi se intoarce pe cealalta parte. Se serveste cu cartofi fierti, presarati cu patrunjel tocat, peste care s-a stors zeama de la o jumatate de lamaie, alaturi de felii de paine prajita unsa cu unt frecat cu usturoi. Clatite umplute Se prepara mai multe clatite ceva mai groase, dintr-un aluat pregatit din faina, lapte, oua, ulei de masline, apa si sare dupa gust. Se fierb separat patru morcovi, patru cartofi, 100 g de fasole verde (taiata in bucati de 1-2 cm), 100 g mazare verde. Cartofii si morcovii se toaca marunt. La fel se procedeaza si cu doi castraveciori in otet, bine scursi. Se taie marunt si 150 g de sunca. Din doua galbenusuri, un pahar de ulei, un praf de sare, piper dupa gust si zeama de la o jumatate de lamaie se pregateste o maioneza, cu care se leaga legumele care au fost tocate, impreuna cu mazarea si fasolea verde. Se asaza putina umplutura pe fiecare foaie de clatita si se impacheteaza ca un plic. Se pun clatitele in tava unsa cu unt si se toarna deasupra un sos format din doua oua batute, patru linguri de smantana si 150 g branza sau cascaval ras. Se da tava la cuptor si se lasa sa se rumeneasca. Se serveste cu castraveciori murati. |