x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La câmp în luna lui cuptor

La câmp în luna lui cuptor

de Simona Chiriac    |    02 Iul 2009   •   00:00
La câmp în luna lui cuptor
Sursa foto: Andreea Aron/

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor fi bune mai târziu pentru a găti mâncăruri săţioase, iar mai apoi se pregăteşte fânul pentru animale. Cel proaspăt se udă niţel cu apă înainte pentru a nu cădea greu. Alte sfaturi spuneau cam aşa: "Pe când te apuci de secere, cucuruzul să fie săpat a doua oară.



Pliveşte viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creştere. Dinaintea coşniţelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăţi de paie ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunţele scuturate să nu se prăpădească". (Calendarul săteanului pe anul comun 1918)

Când grâul se pricopeşte
Despre Pricopie se spune că are în grijă tocmai lanurile cu grâu ce urmează a fi secerate. El le face să dea rod, adică le "pricopeşte", după cum spun gospodarii. Aşa se face că de la câmp căruţele pleacă încărcate cu saci de grâu, atât timp cât Pricopie este cinstit cum se cuvine. Cel mai adesea gospodarii merg la câmp de ziua lui (8 iulie) doar până la prânz. După-amiază urmează să se odihnească, astfel încât să nu se topească grâul cu totul şi să nu se mai aleagă cu nimic până la anul următor. De asemenea, există credinţa că acelora care lucrează după ce soarele ajunge la amiază li se vor lipi mâinile de seceră sau li se vor umfla atât de tare, încât nu vor mai putea face nici o muncă.

Copturi ţărăneşti

Femeile au grijă să nu toarcă nimic, ferindu-se de a face orice altă muncă în casă "pentru ca să nimerească bine la coptul pâinii, al mălaiului şi al altor aluaturi, ca să nu se pripească" (Th. D. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti"). Femeile de la sate mai prepară şi acum pâine din mălai (din boabe proaspete sau din cele păstrate bine pentru a trece cu sănătate timpul până la următoarea recoltă), numai bună de a fi mâncată cu o ciorbă acră şi cu smântână.

Pâine de mălai

Ingrediente: 200 g făină, 340 g mălai, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă de sare, 3 ouă, 400 ml lapte dulce, 70 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel tocat, o linguriţă de boia de ardei dulce, piper, unt pentru formă.

Preparare: Făina se pune într-un bol mai mare împreună cu mălaiul, sarea, praful de copt, boiaua dulce şi piper după gust. Într-un bol separat se pun laptele dulce călduţ, uleiul de măsline şi ouăle. Se mixează bine şi se toarnă peste ingredientele uscate, bine amestecate. Se presară pătrunjelul tocat, se mixează şi se toarnă într-o formă înaltă, unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-45 de minute, încercând din când în când dacă este gata cu ajutorul unei scobitori. Când a devenit aurie, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească zece minute şi se serveşte. (Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel)

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic