Martinii de Iarnă
A doua zi, la 2 februarie, când erau celebraţi cei trei Martini de Iarnă, oamenii puteau face predicţii despre cum va fi vremea doar cercetând cu atenţie bârlogul urşilor. "Ursu-i ca ş-un om: el îşi face căsuţă ca omul şi îşi aduce de toate; numai cât atâta, că n-are foc. În ziua aceea a lui, – iarna – de Stratenie, el iese din casă şi, de vede că-i afară frig, ger tare, vine înapoi şi îşi sfarmă casa şi începe a umbla aşa prin pădure; dar de-i cald în ziua ceea, se bagă în colibă şi şede; că are să mai fie frig, are să fie primăvara friguroasă, ploioasă." (Elena Niculiţă Voronca – "Datinele şi credinţele poporului român") Cum de le ştie ursul pe toate ca un om? Oamenii cred că urşii au fost odată oameni. Povestea spune că, demult, pe când Dumnzeu şi Sfântul Petru încă mai umblau pe pământ, aceştia au ajuns în apropierea unei mori. Morarul, care i-a văzut de departe, s-a gândit să se ascundă sub pod şi să-i sperie, poate aşa vor cădea în apă. Dumnzeu însă, care le ştia pe toate, şi-a dat seama de vicleşug şi l-a pedepsit pe morar să se transforme în urs şi să-i sperie pe cei care-i ies în cale.
Mămăligă cu legume
● Ingrediente: 200 g mălai, 750 ml apă, 300 g ciuperci, un dovlecel, 100 g măsline feliate, o conservă roşii în suc, un ardei capia, o ceapă, 2 g boia iute, 100 ml ulei, sare, piper, cimbru.
● Preparare: Apa se pune la fiert cu o linguriţă cu sare şi puţin mălai. Când dă în clocot se pune tot mălaiul, se dă focul la minim şi se lasă să fiarbă până s-a umflat mălaiul, amestecând din când în când ca să nu se formeze cocoloaşe. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei, se pune dovlecelul tăiat cuburi, se căleşte cinci minute, apoi se adaugă ciupercile spălate, scurse de apă. Se condimentează şi se prăjesc legumele până scade lichidul lăsat de ciuperci. Cu cinci minute înainte de a fi luate de pe foc se adaugă măslinele şi cimbru după gust. Ceapa şi ardeiul capia se curăţă şi se toacă mărunt. Se încinge restul de ulei, se călesc ceapa şi ardeiul două minute, se pun roşiile din conservă tocate, sucul de roşii şi boiaua iute. Se condimentează, se adaugă puţin cimbru şi se fierb 15 minute. Se pune mămăliga în farfurii alături de legumele prăjite, se toarnă deasupra sosul, se presară cu cimbru şi se servesc.
Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel
Citește pe Antena3.ro