x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La Targul cafelei

La Targul cafelei

de Francisca M. Catana    |    19 Iul 2006   •   00:00
La Targul cafelei
BARUL CASEI
Targul cafelei se desfasoara in Bucuresti in prima sambata a fiecarei luni. In luna iulie a avut loc cea de-a unsprezecea editie, care a avut ca scop informarea romanilor despre ceea ce inseamna cu adevarat o cafea. "Incerc sa le sugerez oamenilor ceea ce ar trebui sa consume in materie de cafea, sa le spun ce inseamna cultura cafelei ca produs cultivat, recoltat si prajit. Nu pierd ocazia sa le vorbesc si despre savoarea cafelei espressso", spune Cristina Habeanu, organizatoarea Targului cafelei.

TIPURI. Cafeaua creste de la natura doar de doua feluri: robusta si arabica. "Ceea ce trebuie sa stim cu totii este ca denumirea cafelei nu are nici o legatura cu provenienta ei", explica Cristina Habeanu. Cafeaua robusta nu trebuie sa fie bauta pura din cauza gradului ei prea ridicat de cofeina, care poate ajunge si la 5%. Indicat este sa se realizeze o misela (amestec) de mai multe tipuri de cafea, care sa contina si putina cafea robusta de foarte buna calitate. O cafea consumata nu e buna singura, fie ea din Honduras, Brazilia, Columbia sau din oricare alta tara producatoare, pentru ca nu are personalitate. Cel mai bine este sa se realizeze o misela, pentru ca fiecare tip de cafea vine cu o anumita calitate: una vine cu aroma, alta cu cremozitatea, alta cu taria sau cu dulceata. Cristina Habeanu promoveaza calitatea cafelei espresso, in defavoarea cafelei la ibric cu care este obisnuit romanul. Un espresso poate contine tot ceea ce este mai de calitate intr-o cafea. Trebuie sa stim insa ca o cafea espresso scurta este mai putin tare decat una lunga. Cu cat espresso este mai lung, cu atat el este mai tare. Explicatia consta in faptul ca, la inceput, vin aromele si cremozitatea si abia la final curge cofeina.

GRATIS. La Targul cafelei romanii pot gusta gratuit peste 20 de tipuri de cafea. Pot cunoaste gustul si simti aroma cafelelor din India, Guatemala, Brazilia, Columbia, Venezuela, Nicaragua, Etiopia... Tot aici, ei pot afla ca, pentru organismul uman, gradul de cofeina suficient este de la 1,2% pana la 1,8%, pentru a nu simti oboseala unei zile intregi de munca.

"Targul cafelei vizeaza promovarea si comercializarea cafelei de calitate. Kofu, manechinul negru, e mascota noastra. E pe placul tuturor, mai ales al copiilor, care, atunci cand intra in magazin, incep sa vorbeasca cu el" - Cristina Habeanu, organizatorul Targului cafelei

DIN SECRETELE CAFELEI
DIFERENTE. Cafeaua robusta creste la altitudini mici si nu este pretentioasa la clima. Cafeaua arabica creste la altitudini mari si are nevoie de un sol vulcanic. Robusta se culege mecanizat, toata odata, pe cand arabica se culege bob cu bob, deoarece se coace treptat. De aici, si pretul mai ridicat al cafelei arabica.

NOU. Cialdele sunt pastilute de cafea care faciliteaza obtinerea cafelei espresso. Pastilutele au fost inventate de italieni. Cialdele ajuta patronii de bar la gestionarea eficienta a cantitatii de cafea de care dispun. De asemenea, ele presu-pun eliminarea rasnitei din aparatul de facut cafea, de foarte multe ori creatoare de neplaceri. In Romania exista o singura firma producatoare de cialde.

PROPRIETATI. Cafeaua absoarbe toate mirosurile si toate noxele din jurul ei. De exemplu, daca sta in apropierea sapunului, cafeaua ii va prelua cu usurinta mirosul.
×
Subiecte în articol: cafea cafelei