x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La timp

La timp

13 Oct 2004   •   00:00

Cand afirm ca selectiile de vinuri ale magazinelor/restaurantelor din Romania sunt facute doar dupa criteriul de rentabilitate imediata, risc sa supar foarte multa lume.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Prin rentabilitate imediata inteleg si aspectele legate de pret, dar si de balcanica relatie dintre diferiti vanzatori si cumparatori, profitabila in plan particular.

Chiar si cu acest risc, voi spune in continuare ca nu asa se consolideaza o piata sanatoasa.

Deunazi, imi pica in maini reclama stufoasa a unui gigant comercial in care bidoane de 19 l cu vin de masa (chiar asta era inscriptionarea onesta a producatorului) erau promovate ca Busuioaca de Bohotin si alte soiuri, "obtinute si imbuteliate la producator, in zona de origine".

Ce Dumnezeu?! Oricine intelege si necesitatea prezentei unor vinuri mai ieftine, dar asta nu inseamna sa ne indepartam de adevar. Si nu ca vreo lege n-ar permite exagerarea in campaniile de comunicare. E pacat doar sa plecam gresit la un drum lung, in care romanii au nevoie de informatii corecte pentru a-si forma din nou grila de valori in ale vinului.

Si pentru ca vorbim de valori…

Ultimul numar al revistei Decanter (una dintre cele mai prestigioase din lume) a fost consacrat celor mai bune vinuri din lume, in concordanta directa cu valorile de vanzari.

Nu stiu cate vinuri din cele 1.250 premiate (adica stiu, dar e mai bine sa ma prefac ca nu stiu) in intreaga lume le putem gasi pe piata romaneasca. In toata aceasta lista a vedetelor este in sfarsit! - si un vin romanesc: La Cetate - Tezaur, Cabernet Sauvignon din 2002, Golul Drancei, realizat de catre Carl Reh Winery.

Daca va suna necunoscut, nu va culpabilizati: nu DVS. faceti aprovizionarea pentru anumite magazine sau restaurante, locuri in care teoretic ati avea dreptul sa gasiti ceea ce juriile internationale au decis ca este valoare de laudat.

Intamplator cunosc si celelalte patru (!) vinuri unguresti care se alatura Cabernet-ului nostru. In Ungaria le gasesti in toate locatiile care se respecta. Este o logica sanatoasa sa achizitionezi vinuri macar dupa ce au aparut intr-o publicatie internationala spre a le oferi consumatorilor avizati? Este! Astept cu nerabdare momentul in care ne vom da seama ca si comertul cu vin trebuie sa respecte regulile internationale.

In acel moment vom fi siguri ca nu suntem singuri. Vom realiza ca am fost singuri prin propria vointa si poate pentru ca n-am vrut sa ne "suparam" unii pe altii atunci cand gresim.
×
Subiecte în articol: gastronomie