x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lamuriri

Lamuriri

22 Oct 2004   •   00:00

CATALIN PADURARU - Vinexpert

VITICULTURA ORGANICA, un sistem de crestere a strugurilor care se axeaza nu pe planta in sine, ci pe o incercare de administrare rationala a partii vii din sol - considerata un mediu viu si complex, in stransa interactiune cu flora si cu fauna care il populeaza - , asociata cu respectarea ciclurilor biologice si a mediului. Contrasteaza cu viticultura "conventionala", numita uneori chiar viticultura "industrializata".

Exista o confuzie destul de mare in legatura cu ce inseamna mai exact viticultura organica, ce implica o mare varietate de institutii internationale cu diferite motivatii si principii de operare. Chiar termenul "viticultura organica" are oponentii sai, deoarece se poate afirma cu acuratete ca toate formele de viticultura existente sunt organice, in sensul ca strugurii sunt organisme vii. O "vie neorganica" reprezinta o situatie imposibila. Concepte adiacente sunt VITICULTURA ALTERNATIVA, VITICULTURA BIODINAMICA si VITICULTURA DURABILA.

Sub presiunea agricultorilor organici si a organizatiilor din Franta, "agricultura organica" (agriculture biologique) a fost definita legal ca "agricultura care nu foloseste produse sintetizate chimic". Interzicerea unei game largi de PESTICIDE, FUNGICIDE si INGRASAMINTE ARTIFICIALE pare simplu de inteles si de aplicat. O contradictie exista si in legatura cu utilizarea substantelor hormonale, care sunt produse sintetice folosite in vii pentru a cauza confuzii sexuale insectelor parazite.

Exista totusi cateva concepte de baza care unifica abordarile mentionate ale viticulturii. Una dintre preocuparile principale este legata de sol; preocuparea viticultorului organic este de a creste activitatea microbiana a solului si de a evita administrarea in sol a unor substante care nu sunt derivate direct din natura. De aceea, viticultorul organic adauga balegar si ingrasaminte naturale, preferate celor pe care le considera injectii rapide de substante chimice. Se intelege din aceasta ca produsele "industriale" sunt "otravitoare" pentru sol, si astfel de atitudini au sprijinul larg al populatiei chimiofobe. Cativa sustinatori ai principiilor organice cred, de asemenea, ca , din cauza faptului ca ingrasamintele chimice ofera aceeasi combinatie de substante nutritive pentru toate viile, ele pot reduce importanta locatiei si a TERROIR-ului (este denumirea generica a factorilor naturali, printre care se numara climatul local, locatia si solul).

×
Subiecte în articol: gastronomie viticultura