CALENDAR GASTRONOMIC
In fiecare an, la 14 noiembrie, toti credinciosii ortodocsi sarbatoresc Lasata secului de Craciun. De a doua zi va incepe Postul Craciunului, ce va dura 6 saptamani (15 noiembrie-24 decembrie). SIMONA CHIRIAC
Acesta are o importanta deosebita, avand rolul de a-i pregati pe credinciosi pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului. Fiind ultima zi in care se mai poate manca din belsug, se organizeaza petreceri familiale, cu mancare si bautura din abundenta. La masa se strang rudele apropiate sau prietenii si se infruptau din mancaruri alese: ciorbe, fripturi, placinte si vin.
A doua zi, la 15 noiembrie, se celebreaza Filipii de Toamna. Acestia sunt prin excelenta aparatorii de toate cele rele. Credinciosii indeplinesc cu aceasta ocazie numeroase ritualuri. Pentru a se feri de spiritele rele, se ung tocurile usilor si ferestrelor cu usturoi si se intorc toate vasele cu gura in jos (pentru a nu le lasa nici un loc unde sa se ascunda). Crezand ca ii sperie, oamenii aprind focuri si produc zgomote foarte puternice (tipete, chiar impuscaturi, la inceputul secolului trecut).
Tot acum se imbuneaza pasarile, pentru a nu ravasi recoltele de anul viitor. Pentru aceasta, exista obiceiul de a le lasa resturile de la masa de Lasata secului. Tot traditia spune ca in aceste doua zile nu se matura, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se coase si nu se da nimic cu imprumut.
In toate zilele de sarbatoare inchinate lupilor (Filipii de Iarna si de Toamna, Filipul cel Mare, Sfantul Andrei) se evita pronuntarea cuvantului "lup". In caz contrar, cu siguranta peste iarna il puteai gasi dand iama in oi si vite.
SEZATOAREA |
De la mijlocul lui noiembrie si pana la inceputul primaverii se deschide sezonul sezatorilor. De cele mai multe ori, acestea se desfasoara in casa mai mare a unei gazde, strangandu-se fete si feciori. Cu aceasta ocazie se leaga prietenii si se impartasesc din experientele personale. Fetele invata sa coasa, lucreaza la razboiul de tesut, torc sau impletesc. Se spun povesti, zicatori, ghicitori sau se canta. In zilele mai frumoase, cum ar fi acestea de toamna blanda, se pot organiza sezatori si in mijlocul naturii. Tinerii se strang in jurul unui foc de tabara, uneori chiar la marginea unei ape. Este mult mai placut, avand prilejul sa dansezi in jurul focului, inconjurat de stele. Sezatorile au avut un rol important in crearea si transmiterea folclorului literar. |
Citește pe Antena3.ro