x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legende culinare

Legende culinare

de Marilena Stanescu    |    14 Sep 2007   •   00:00
Legende culinare


La origine, miturile nu sunt scrise. Ele se relatează pe cale orală şi ajung să fie cunoscute in intreaga lume. In spatele acestor poveşti nemuritoare se află totuşi un sămbure de adevăr.



La origine, miturile nu sunt scrise. Ele se relatează pe cale orală şi ajung să fie cunoscute in intreaga lume. In spatele acestor poveşti nemuritoare se află totuşi un sămbure de adevăr.

Timpul calendaristic se naşte, creşte şi moare pentru a renaşte după cele 365 de zile, in noaptea care separă Anul Vechi de Anul Nou. In Antichitate, timpul nu avea măsură. Zeii erau preocupaţi de modul cum aveau să cucerească lumea, etalăndu-şi puterea divină in faţa celor mai aprigi duşmani. Zeus, tatăl spiritual al nemuritorilor, era cel care privea, cu ochiul său veşnic treaz, tot ce se petrecea in regat. Viaţa zeilor era, cu siguranţă, plină de evenimente memorabile, care au rămas in istorie. Despre numeroasele bătălii şi intreceri sportive intre zei se ştie din cărţile prăfuite de istorie. Dar oare cu ce se hrăneau? Zeii acordau o mare atenţie alimentaţiei corespunzătoare, formată de regulă din fructe şi din produse naturale, bogate in proteine şi in calciu. Sacrificiul constituia partea principală a cultului inchinat "celor aleşi". Ofrandele, constănd in alimente, erau arse, iar fumul lor era considerat a fi masa zilnică a zeilor. Se jertfeau, in special, animalele, mai ales oi. Era necesar ca animalele jertifite să fie de parte bărbătească, sănătoase şi curate. Adoratorii zeilor Attis şi Adonis refuzau să mănănce carne de porc, intrucăt porcii erau intruchiparea insăşi a zeilor.

AMBIGUU. In ceea ce priveşte controversatul animal, o atitudine ambiguă aveau şi evreii, despre care grecii antici nu au putut să-şi dea seama dacă il detestau sau il adorau. Pe de altă parte, in vechiul Egipt, deşi porcul era considerat un animal dezgustător, oamenii il jertfeau şi il măncau ritual, o singură dată pe an, in cinstea zeului Osiris.

COMOARA. In ceea ce priveşte băuturile, zeii erau impătimiţii vinurilor de cea mai bună calitate. Vinul era considerat o băutură a petrecerii, pentru cinstirea oaspeţilor sau indeplinirea ritualurilor religioase. In concepţia antică, mierea era considerată "hrana zeilor", datorită conţinutului său bogat in carbohidraţi şi minerale, fiind o sursă zilnică de energie.


Minunile bucătăriei

Usturoiul, ingredient de bază in bucătăria de astăzi, a fost considerat multă vreme un element sacru, fiind oferit zeilor. Era utilizat pentru a impregna pereţii mormintelor, ca medicament sau ofrandă. Lăstarii de bambus sunt consacraţi zeiţei lunii, Hina, şi ei aduc o influenţă feminină in consistenţa şi in gusturile măncărurilor. Frunzele de dafin erau consacrate zeului creator al hinduşilor, Vishnu. Grecii erau de părere că acestea amplifică puterile psihice, ameliorănd indigestia. Mărul era considerat cel mai important fruct al zeilor, cunoscut mai degrabă datorită puterilor sale miraculoase, care permitea unei persoane să trăiască peste 200 de ani. Migdalele, inchinate zeilor Thoth, Hermes şi Mercur, erau considerate baghete magice ce aduc prosperitate şi inţelepciune. Orzul inchinat cu precădere zeilor din India, Grecia şi Scandinavia avea puterea de a elimina orice stare negativă, fiind un bun stabilizator psihologic.


×
Subiecte în articol: gastronomie zeilor