x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Legende la grătar: cum de s-au făcut oltenii dobrogeni

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 01 Mai 2012 - 16:42
Legende la grătar: cum de s-au făcut oltenii dobrogeni
Vezi galeria foto
Pe o limba de pamant, impadurita, care desparte marea de Lacul Tekirghiol, zeci de gratare sfarainde s-au intrecut intr-un concurs ad-hoc al ceea ce unii au numit, neoficial, "micul de aur"... Titlu hazliu, dar potrivit cu stralucirea soarelui generos ca in iulie, dar si cu saltul gramului de aur, dupa caderea leului de tinichea. Micul de aur, va asigur, are totusi aceeasi reteta de carne, "jumatate oaie, jumatate vita", si acelasi guler de mustar verde-fanariot, ca oriunde pe la noi. Restul retetei puncteaza micile diferente de la gustos la foarte gustos.

Daca e 1 Mai e Festivalul Gratarelor... si pentru ca legea e clara, la Eforie totul s-a petrecut intr-un cadru amenajat, cu masina de pompieri in coasta, pentru ca nu cumva sa se intample vreun incident nedorit.

De Armindeni, la Eforie, atmosfera in jurul gratarelor-vedeta a fost nemaipomenita. Sute de localnici si de turisti s-au adunat de dimineata pe locul cunoscut, "la Sincai", unde de obicei lumea isi instaleaza corturile de vacanta. Muzica buna si de toate genurile, distractie asigurata de caravana "Fantazio", cozi rezonabile la "patru mici si-o bere", pe bonuri puse in circulatie de primarie. O atmosfera civilizata si fara excese.
"La patru mici si-o bere", oamenii isi dau cu parerea despre politicienii zilei: "A facut, dom'ne, destule!", "Si ce daca?", "Sa vina altii mai buni!", "Lasa-ma, ca-i stiu eu!", "Ba sa ramana astia!", "Ba sa vina ailalti!" - sunt propozitii-cheie indaratul carora se ascund temele vietii de zi cu zi.
Langa gratarele "de familie", liderul de ani de zile stiut pregateste fripturile si micii pentru liota de neamuri si prieteni. Pe Vica din Tekirghiol il lauda amicii: "E bucatarul nostru, el gateste fripturile pentru aniversari, nunti si botezuri. Sa-l vedeti cand face cate-un vitel la rotisor!.." Barbatul se sfieste sa dea interviuri si se apleaca asupra bucatilor de carne, sa le intoarca pe partea cealalta.

Ionelia Lokman a venit "sa puna umarul" la spectacolul gratarelor si, intre doua "du-te-vino", apuca sa ne spuna povestea vietii ei: de ce a plecat din Dambovita si cum s-a indragostit de Eforie, orasul asta care in august implineste 110 ani de turism. Ne da reteta saramurii de guvizi, regina "gatelilor" din bucataria marii, dar ne povesteste si despre saramura de pui si cum de-o-ntalnesti doar aici, pe litoral, si-n Oltenia: "Pai locul asta a fost multa vreme sub imperiul otoman si cand a fost cu razboiul de Independenta, l-am eliberat. Regele i-a dat pamantul asta de la mare, drept multumire pentru ce-a facut pentru tara, lu' domnu' Kogalniceanu, dar el a zis ca ce sa faca cu atata pamant, si o parte l-a parcelat si-a adus olteni sa locuiasca aici. Oltenii au adus cu ei saramura de pui, cu prazul a fost mai greu, ca n-a rezistat la caldura si la aerul sarat..."

Cecilia Cretu ne spune cum vrea sa ne aduca Republica Moldova si Bulgaria la Eforie, intr-un proiect transfrontalier de turism al primariei, iar Valerian Salavastru, pe care accentul il tradeaza ca iesean de bastina, ne convinge ca "orasul dintre ape" are un viitor in fata. E, cum spuneam, cea mai veche statiune balneoclimaterica de la malul marii, iar cel care a intemeiat-o era tot un "venetic", un moldovean, boierul Ion Movila.

Din vorba in vorba, din om in om, aflam tot felul de istorii ale locului, pentru ca oamenii din Eforie isi indragesc orasul. Cum a fost cu asinul turcului Tekir, care se betegise la picioare, iar cand l-a dus "stapan'su" la lac, intrand cu picioarele in namol, s-a vindecat. Ori despre medicii militari francezi care, in 1894, ii vindecau aici pe soldatii din Divizia Dobrogeana. Despre vizitele Casei Regale si despre alte intamplari pe care le vom istorisi si noi, candva...

Deocamdata, sa notam atat: la Eforie, cu fum de gratare, mici, bere si istorii a inceput un nou sezon turistic, la o suta si zece ani distanta in timp de inaugurarea primului hotel si-a primului sanatoriu de la Baile Tekirghiol-Movila, statiune care avea, in timp, sa poarte mai multe nume, de la Carmen Sylva la Eforie, dar avand un singur renume: cel al conjunctiei fericite dintre mare, soare si namol.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de