x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legendele Babicului

Legendele Babicului

de Magda Cristina Ursache    |    11 Noi 2010   •   00:00
Legendele Babicului

În căutarea celor mai gustoase bucate româneşti, echipa emisiunii "Ca la mama acasă" de la TVR 3 Muntenia a ajuns şi la Sărata Monteoru, pe urmele unei specialităţi locale: Babicul de Buzău.



Legenda spune - la buzoieni nimic nu se întâmplă fără să aibă o legendă în spate - că reţeta babicului ăsta ar fi fost pregătită pentru prima dată într-o familie de "sârbi", comunitate slavă la origine (mai degrabă de bulgari, decât de sârbi, o zic datele istorice) care s-a stabilit aici cu câteva veacuri în urmă, ocupându-se cu grădinăritul, în pământul mănos al câmpiei buzoiene.

Ceapa roşie de Buzău, tomatele cele mai gustoase, ardeii, varza, castraveţii... nici o legumă dintre cele mai de seamă nu ajungea pe masa localnicilor dacă, mai înainte, cât firul de plantă era subţire ca aţa, nu a fost "copilit" de vreunul dintre membrii acestei comunităţi de "sârbi". Ei, dar se vede treaba că se pricepeau ei şi la grădinărit, ca şi la bucătărit, aruncând în cele oale şi crătiţi, pe lângă legume, şi o mulţime de "cărneturi". S-au priceput chiar la "mezeluri" din cele fine, aşa venind pe lume Babicul cel picant. Însă nu (numai) despre Babic veţi afla în emisiunea de mâine (vineri, ora 13:00) de la invitaţii Emiliei Nicolaescu, ci (şi) despre bucatele în care acest adevărat "prinţ" local (care, după altă legendă, zice-se că ar fi fost şi pe placul Împăratului Napoleon, care a oprit o noapte la boierii Buzoieni şi ar fi gustat din el, luându-şi apoi serioase provizii).

De la Poliana Partal şi Nicolae Vlajă, pensiunea Casa cu Tei din Sărata Monteoru, vom afla şi noi reţeta de "Tigaie picantă ca la Buzău", pentru care ai nevoie de 100 g muşchi de porc, 100 g piept pui, 50 g babic, 30 g ciuperci, un ardei roşu, o ceapă mică, pastă de tomate, ulei, boia iute, sare, piper, foi de dafin, usturoi, pătrunjel. Se căleşte carnea separat şi ceapa separat, se adaugă ardeiul roşu, pasta de tomate şi ciupercile şi se lasă la foc mic. Când preparatul este aproape gata, adăugăm babicul tăiat feliuţe, foia de dafin, pasta de usturoi, sare şi piper după gust, boiaua iute şi mai lăsăm 5 minute preparatul la foc mic. Se adaugă pătrunjel pentru decor şi se serveşte alături de mămăliguţă fierbinte.

×
Subiecte în articol: românia culinară