x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legendele Rucărului şi "Poveştile brânzei"

Legendele Rucărului şi "Poveştile brânzei"

de Magda Cristina Ursache    |    23 Sep 2010   •   00:00
Legendele Rucărului şi "Poveştile brânzei"

Una dintre legendele fondării satului Rucăr povesteşte despre vitejii ostaşi ai lui Negru Vodă care ar fi primit drept mulţumire, de la voievod, pământuri în această parte de lume. Iar oştenii, numiţi "moşi", sunt strămoşii celor mai vechi familii din sat. Iar de la moşii aceştia, sătenii s-au ştiut întotdeauna neam de "moşneni", oameni liberi, neatârnaţi, mândri, harnici şi drepţi, fără a cunoaşte ce sunt sărăcia şi lipsurile.


O AŞEZARE MULTIMILENARĂ
Legenda situează fondarea satului undeva în negura Evului Mediu timpuriu, însă dacă e să ne luăm după vestigiile istorice ne duc mult mai departe în trecut, aşezarea aflându-se de-a lungul unei importante căi de comunicaţie între Muntenia şi Transilvania, despre care se crede că a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri. Cert este că la începuturile celui de al doilea veac al erei noastre, în timpul celui de al doilea război daco-roman, în primăvara anului 106, legionarii romani au folosit Pasul Giuvala (unde se află şi Rucărul) în timpul operaţiunilor militare. Rămăşiţele unui castru roman au fost descoperite în 1915 în zona numită Scărişoara, chiar pe teritoriul satului Rucăr de azi, castru construit în primii ani după instaurarea dominaţiei romane pe teritoriul geto-dac.  Nu o să trecem în revistă întreaga istorie a locului - deşi vă asigur că ea este deosebit de interesantă şi am urmărit cu mare interes expunerea profesorului Romulus Popa-Bran cu ocazia unui simpozion organizat la Rucăr în ziua de 11 septembrie.


EVENIMENTE DE EXCEPŢIE
Valul de informaţii - care au conturat imaginea unei aşezări cu urme de necontenită locuire (chiar dacă avea să fie atestată documentar mult mai târziu) - a fost primit cu interes de întreaga audienţă şi mai ales de "fiii satului", personalităţi sau oameni simpli, născuţi în această comună musceleană, care s-au reîntors după ani sau decenii pentru a participa la două evenimente de excepţie, organizate de Primăria comunei Rucăr şi Consiliul Comunal Rucăr: Legendele Rucărului şi "Poveştile brânzei".


CONCURS CU BUCATE ALESE
La concursul gastronomic au participat gospodine şi baci din Rucăr, pensiuni din localitate, iar ca invitată de onoare a fost echipa ANTREC Bran-Moeciu. Juriul, al cărui preşedinte a fost editorul Jurnalului de bucătărie, Simona Lazăr, a ales câştigătorii ediţiei din acest an, acordând mai multe premii, recompensând astfel eforturile participanţilor. Premiul pentru cel mai tânăr concurent a fost obţinut de echipa Grupului Şcolar Forestier din Rucăr. Adelina, Alexandra şi Dana ne-au arătat că sunt pricepute nu doar la matematică şi literatură, ci şi la bucătărit, ele pregătind excelent câteva preparate locale (al căror nume îl voi scrie "ca la Rucăr"), precum urdaşul, balmeşul, bulzul şi jintiţa, dar şi excelenţii papanaşi cu dulceaţă de afine. Pentru "uscăţele", Pensiunea Georgeta a câştigat premiul pentru preparatul care păstrează cel mai bine reţeta originală, în vreme ce pentru promovarea reţetelor tradiţionale premiul a revenit Pensiunii "Casa Rucăr". Premiul pentru cea mai originală prezentare a fost decernat Pensiunii "Roata Norocului" (familia Folea s-a întrecut şi de această dată, dând dovadă de multă creativitate atât în ce priveşte preparatele, cât şi "mizanplasul"), în vreme ce Baciul Anului 2010 a fost declarat Dorel Terciu. Pentru cele mai gustoase conserve din legume şi fructe specifice zonei de munte, Pensiunea "Casa Ruget" a primit premiul "Cămara toamnei". Cum spuneam, competiţia a avut şi un invitat de onoare, cei de la ANTREC Bran-Moeciu obţinând Premiul Prieteniei, pentru numeroasele dovezi de amiciţie din timpul confruntărilor gastronomice, organizate de o parte şi de alta a muntelui. În fine, să spunem că Premiul special al juriului a revenit Pensiunii "Nicoleta". Trei dintre laureaţi au primit, pe lângă  alte obiecte, şi cartea "Poveştile bucătăriei româneşti" de Radu Anton Roman.


EVENIMENTE
Expopastoralis a început cu concursul chinologic "Ciobănescul românesc" şi a continuat cu expoziţia columbofilă, expoziţia foto­grafică "Rucărul de ieri şi de azi", bonitarea bovinelor, ovi­nelor şi cabalinelor. Evenimentul central l-a constituit întâl­ni­rea cu fiii satului, prilej cu care au avut loc simpozionul "Cultu­ră şi tra­diţie la Rucăr" şi acordarea titlului de cetăţean de onoa­re al comunei, decernat de primarul comunei, Ionel Dulamă.

×
Subiecte în articol: românia culinară