x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Românii aleg legumele congelate din ce în ce mai des: „Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente”

Românii aleg legumele congelate din ce în ce mai des: „Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente”

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2023   •   07:00
Românii aleg legumele congelate din ce în ce mai des: „Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente”
Sursa foto: Unsplash.com

Cu trecerea timpului, românii optează din ce în ce mai frecvent pentru legumele congelate, iar motivația principală pare a fi prețul accesibil. O cercetare recentă arată că unele produse congelate pot fi chiar cu 30% mai ieftine decât echivalentele proaspete, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru consumatori. Printre cele mai căutate se află spanacul, conopida, mazăre, fasolea și produsele care oferă o combinație variată de legume.

Unul dintre beneficiile evidente ale legumelor congelate este rezistența lor mai mare în timp, fapt ce le face o opțiune practică pentru cei care doresc să-și păstreze proviziile mai mult timp. În plus, acestea sunt adesea considerate mai accesibile financiar comparativ cu produsele proaspete. Un exemplu ilustrativ este spanacul, care poate fi găsit la 400g, congelat, în jurul sumei de 8 lei, în timp ce varianta proaspătă poate costa cu aproximativ 4 lei mai mult.

Contrar prejudecăților, nutriționiștii susțin că legumele congelate sunt o opțiune nutrițională superioară în unele privințe. Un medic nutriționist explică că acestea sunt recoltate în momentul optim de maturare, păstrându-și astfel calitățile nutriționale. Desigur, există și excepții, cum ar fi pierderea în proporție de 25% a vitaminei C și 10% a vitaminei B1 prin congelare, dar în general, beneficiile depășesc dezavantajele.

„Unele legume și fructe prezintă avantajul că ele sunt recoltate la momentul când sunt maturate complet. Asta înseamnă că, din punct de vedere nutrițional, sunt superioare dacă le comparăm cu cele pe care le cumpărăm din supermarket", a explicat un medic nutriţionist la Antena 3 CNN.

Se întâmplă acest lucru pentru că ele sunt conservate exact în momentul în care prezintă cele mai bune valori. Există totuși câteva excepții. 

„Este adevărat că unele vitamine se distrug prin congelare sau sunt, să spunem, diminuate. De exemplu, vitamina C într-o proporție de 25%, mai puțin vitamina B1, într-o proporție de 10%.

În rest, din punct de vedere al calităților nutritive, ele sunt păstrate prin metoda de conservare prin congelare. 

Când cumpărăm alimente congelate, nu recomand produsele semi-preparate care au foarte mulți aditivi și grăsimi, care sunt susceptibile să se oxideze", mai recomandă nutriţionistul.

Cu privire la acest trend, studiile recente arată că cel puțin 49% dintre români consumă produse congelate cel puțin o dată pe săptămână. Nutriționistul Mihaela Bilic demontează un mit comun legat de calitatea legumelor congelate, subliniind faptul că acestea nu sunt mai sărace în nutrienți decât variantele proaspete, ci dimpotrivă, frigul fiind un agent de conservare eficient care păstrează vitaminele și mineralele intacte.

„Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienti față de legumele proaspete. Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienți prin depozitare și transport. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță!”,a explicat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: legume congelate mazare fasole