x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Leuşteanul, mai mult decât un simplu zarzavat

0
Autor: Maria Belu 09 Apr 2008 - 00:00

Leuşteanul este o plantă din fami­lia morcovului, înrudită cu ţelina şi având frunzele, tulpinile, semin­ţele, dar şi mirosul asemă­nătoare. De foarte multe ori, seminţele leuşteanului sunt confundate cu seminţele de ţelină. Frunzele şi tulpina se pot folosi la salate şi tocăniţe. Uleiul obţinut din ră­dăcină este folosit la prepararea li­chiorurilor şi a par­fumurilor.

Leuşteanul este o plantă din fami­lia morcovului, înrudită cu ţelina şi având frunzele, tulpinile, semin­ţele, dar şi mirosul asemă­nătoare. De foarte multe ori, seminţele leuşteanului sunt confundate cu seminţele de ţelină. Frunzele şi tulpina se pot folosi la salate şi tocăniţe. Uleiul obţinut din ră­dăcină este folosit la prepararea li­chiorurilor şi a par­fumurilor. Leuşteanul poate fi şi condiment, dar şi de ajutor pentru alte plante, fiind un bun “companion” ­atunci când se cultivă pe lângă ele, protejându-le împotriva dăună­torilor. În multe ţări, leuşteanul nu este doar un zarzavat şi un bun medicament, ci şi un elixir.

 

Iarbă magică?

Se pare că locul unde a crescut pentru prima dată acest ingredient mira­cu­los este bazinul Mediteranei, motiv pentru care el era nelipsit din bucă­tă­ria romanilor. Datorită faptului că planta are proprietăţi curative nu­me­roase, iniţial a fost consi­de­ra­tă o iarbă magică. Leuş­tea­nul nu este doar o simplă legă­tură de verdeaţă, el este un ade­vărat aliment-me­di­cament, fiind utilizat ca adjuvant în tratarea anumitor boli.

 

Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente: 150-200 g fasole boabe, un morcov, un pătrunjel, o ceapă de mărime potrivită, un ardei gras, două roşii, 150 g sfeclă roşie, borş, zeamă de castraveţi, zeamă de lămâie, suc de roşii, leuştean, frunze de ţelină, sare, ulei.
Preparare: Fasolea se curăţă de impurităţi, bob cu bob, apoi se pune în apă rece şi se lasă până a doua zi, când se spală din nou cu apă rece şi se pune la fiert tot în apă rece cât cuprinde. Zarzavatul şi ceapa, date pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc timp de două minute în ulei şi se adaugă în oala cu fasole. Când fasolea este bine fiartă, se pun ardeiul tăiat în feliuţe, roşiile tocate, sfecla rasă şi se mai fierb aproximativ 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare şi completând cu apă, dacă ciorba este prea deasă. Se acreşte după gust şi se aromează cu leuştean din belşug şi funze de ţelină, tocate mărunt. Se poate consuma şi rece.

 

Borş de primăvară

Ingrediente: 6 fire de ceapă verde, două fire de usturoi verde, 4 legături de lobodă, două legături de ştevie, mai multe frunze de spanac, o lingură de orez, doi cartofi, o lingură de bulion, o cană de borş, o legătură de mărar, leuştean, pătrunjel, sare şi piper după gust.
Preparare: Se curăţă şi se spală bine, sub jet de apă, toate zarzavaturile. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt, orezul se spală în mai multe ape, cartofii se taie în cubuleţe şi se pun la fiert în doi litri de apă. Când sunt aproape fierte, se adaugă frunzele de lobodă, ştevie şi spanac tăiate în fâşii, apoi se pun bulionul, sarea şi piperul. După ce au fiert zarzavaturile, se toarnă borşul şi se lasă să dea într-un clocot. Se ia oala de pe foc şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Ciorba este delicioasă şi rece.

 

Ciorbă de cartofi

Ingrediente: 500-600 g cartofi, morcov, pătrunjel, ţelină, o ceapă de mărime mijlocie, 3 linguri de ulei, borş, zeamă de castraveţi, suc de roşii, zeamă de lămâie sau oţet, leuştean, pătrunjel, sare.
Preparare: Zarzavatul şi ceapa, date pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc două minute în ulei, apoi totul se stinge cu doi litri de apă fierbinte. Când zarzavatul este fiert, se adaugă cartofii curăţăţi şi tăiaţi în cubuleţe şi o linguriţă rasă de sare. Se fierb 15-20 minute, până când se moaie, fără să se zdro­bească, se adaugă sucul de roşii, apoi ciorba se sărează şi se acreşte după gust. Vara, se pun o dată cu cartofii, un ardei şi o roşie, tăiate în felii. Se mai dau câ­teva clocote, se adaugă ver­dea­ţa tocată şi se dă la o parte de pe foc. Se poate drege cu ou, smântână sau iaurt.

 

Ciorbă de miel

Ingrediente: un cap de miel, gâtul şi coada, 3-4 morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o rădăcină de ţelină, un păstârnac, 80 g orez, 3-4 legături de leuştean, zeamă de lămâie sau borş, unul-două ouă pentru dres, smântână, sare, pătrunjel verde tocat.

Preparare: Capul, gâtul şi coada se spală bine şi se pun la fiert în apă rece cu puţină sare. Zarzavatul se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Când ciorba a început să clocotească, se pune zarzavatul şi se lasă 20-25 de minute la fiert. Se scot capul, gâtul şi coada şi se dezosează. Capul se crapă şi se scoate creierul, care se taie în cubuleţe. Se pune carnea înapoi în ciorbă şi se adaugă orezul ales şi spălat. Se mai lasă la fiert 10 minute şi se acreşte, după care se toacă leuşteanul, se adaugă în ciorbă şi se mai ţine să dea un clocot. Se stinge focul şi se lasă vreo cinci minute, după care se bate oul într-o farfurie şi se pune zeamă din ciorbă peste el amestecând ­continuu, apoi se toarnă în oală.

 

Ciorbă de peşte

Ingrediente: un kilogram de peşte (crap, somn sau ştiucă), un morcov, un pătrunjel, 200 g făină, o ceapă mare, 1-2 ardei graşi, două roşii de mărime mijlocie, borş sau zeamă de varză, zeamă de lămâie, leuştean, ulei, sare.

Preparare: Peştele, curăţat de solzi, intestine şi branhii (dacă este crap, i se scoate osul amar) se taie în bucăţi potrivit de mari. Zarzavatul, dat prin răzătoarea cu găuri mari, împreună cu ceapa, se căleşte cu două-trei linguri de ulei, timp de două minute, apoi totul se stinge cu 1.500 ml apă fierbinte şi se lasă să fiarbă bine. Se adaugă ardeii tăiaţi feliuţe şi roşiile tăiate în felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreşte imediat cu borş, zeamă de varză sau zeamă de lămâie. Se să­rează, completând lichidul cu apă, astfel încât ciorba sa nu fie prea deasă (ardeii şi roşiile fierb în mediu acid). Când cloco­teşte ciorba, se adaugă bucăţile de peşte împreună cu capul şi se fierb aproximativ 20-30 de minute, până când se înmoaie. Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în carne, atunci aceasta este fiartă. Se ia de pe foc şi se aromează cu leuş­tean şi pătrunjel din belşug.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   minute,   pătrunjel,   apă,   ciorbă,   bors,   zeama,   fiert,   caiet de retete,   zeam

 



Mai multe titluri din categorie

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Mentenanță site Jurnalul.ro

Mentenanță site Jurnalul.ro
În cursul zilei de joi, 25 februarie, siteul jurnalul.ro nu va putea fi accesat. Vor fi efectuate unele lucrări de mentenanță la serverele siteului.   Ne cerem scuze pentru eventualele...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10

Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe. Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?

Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie

Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...
Serviciul de email marketing furnizat de