x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Linistea unui camin de artist in mileniul trei

0
10 Noi 2004 - 00:00

RETETA DE VEDETA

Armand Calota

O zona linistita intr-un cartier… "jucaus". Un bloc in care nici un apartament nu se vinde si nu e de inchiriat, in care oamenii locuiesc de cand s-a construit, ca o singura familie. Totul miroase a curat. Asteptand niste copii care au plecat, in spatele usilor, o data cu lasarea serii, cateva jucarii stau insirate pe palier. Aici nu se fura. Bucuresti, Romania, anul 2004. Incredibil?
POMPILIU KOSTAS RADULESCU

Click pentru a mari imaginea
Doamna casei priveste ceva la televizor. Imi zambeste cald. O salut aproape in soapta. Doua fetite alearga de colo-colo prin micul apartament, jucandu-se cu cel mai adorabil catel pe care l-am vazut vreodata. Cu toate astea, nu vreau sa-i testez proasta reputatie de care am auzit ca se bucura. De la nivelul celor doua kilograme si jumatate, nu suporta pe toata lumea si a reusit performanta de a-i lasa o amintire de neuitat unei doamne amabile care incerca sa-i descurce blanita. Desi de curand a incasat-o de la o pisica, imi pare ca a trecut destul de usor peste episodul cu pricina. Poarta o fundita roz. Viata de caine…
Dar, cum ar spune un fost sef de-al meu, nu despre asta este vorba…

Dupa ce imi deschide usa, actorul Armand Calota ma lasa sa ma acomodez cu locul. Apoi ne retragem in bucatarie sa planuim in liniste de-ale noastre.

Rasfoim cate ceva, vorbim, glumim, radem, Armand mai trebaluieste cate ceva... Nu vreau sa-l incurc. Imi spun ca omul e la el acasa, iar eu sunt doar un musafir venit intr-o vizita oarecum neplanificata, asa, cam… pe nepusa masa. Nepusa masa? Nu-mi ia mult sa ma dumiresc ce tot il preocupa pe prietenul meu cand la chiuveta, cand pe aragaz. Ce-i drept, aroma minunata ce incepe sa ne invaluie ma ajuta in rationament. Ma auzise inainte vorbind cu cineva la telefon de o pizzerie, iar acum, cu amabilitatea pentru care l-am admirat mereu, Armand pregateste ceva de mancare. Atat i-a trebuit! Acum nu mai scapa de mine!

Simplu si bun, in tigaie

Click pentru a mari imaginea
Inevitabil imi bag nasul prin toate si nici eu nu mai stiu ce sa-ntreb mai intai. Ce e… cum… cand… de unde… care… de ce? Dar Armand nu-mi raspunde. Ma lasa sa fierb o data cu tigaia inmiresmata si abia intr-un moment de ragaz incepe cu voce inceata:

"Ca sa intram in frumusetea acestui fel de mancare ar trebui sa mergem in urma cu vreo douazeci de ani.

Eram la Timisoara prin ’84 -’85…
Intr-o zi m-am intalnit cu niste prieteni buni, unii dintre ei nici nu mai sunt printre noi, intr-o casa veche a cuiva. Ne adunaseram la un loc actori, colegi de-ai mei de la teatru, cativa arhitecti, in fine, de-ai nostri, o gramada de lume buna. Si, din vorba-n vorba, am inceput fiecare sa ne laudam cu calitatile deosebite de bucatar. Unul se mandrea cu nu stiu ce tocanita extraordinara pe care numai el stia s-o faca, altul cu fripturi vanatoresti stropite cu vin, celalalt cu niste gratare formidabile, ma rog, numai bunatati. Si cum povesteau ei mai cu pofta - parca le si vedeai intinse dinaintea ta, parca le si simteai parfumul - din spatele meu, si nici nu stiu cand intrase in camera, o doamna, mama gazdei noastre, ne-a intrerupt: "Ce tot spuneti voi acolo? Nici nu stiti cat stau eu la coada pentru o bucatica de carne". Sa nu uitam, traiam vremuri grele, desi erau anii tineretii noastre, cand parca nimic nu ne putea taia aripile. "Daca tot va e asa foame, zice ea mai departe, hai sa va fac eu ceva, de n-o sa uitati!". Eu de colo: Ce? "E, sare doamna. Ceva. Oua la capac, na!" Apoi ne numara din priviri si dispare in bucatarie. Mie mi-a placut dintotdeauna sa gatesc, asa ca mi-am lasat prietenii sa viseze mai departe la fripturi, iar eu m-am dus dupa ea sa vad ce face, ca nu mai pricepeam nimic."

Le-as recomanda multora sa intre in bucatarie. Si stii de ce? Pentru ca atunci, gestul devine aproape mecanic, iar mintea isi poate continua drumul ei. Poti gandi si te poti relaxa deopotriva. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Cred ca adauga stropul ala de intelepciune, de liniste si masura, foarte multa masura. Asa ca, zic si eu: cum adica, oua la capac? Ei, uite-asa:

Iei doi-trei ardei grasi medii, de culori diferite, sa-ti faca mai multa pofta, ca e important si cum arata ceea ce mananci, o ceapa rosie medie, desi cateva cepe verzi ar fi ideale, o bucata de praz nu mai lunga de-o palma, patru rosii medii sau suc de rosii, o lingurita de miere, marar, doua oua, sare, piper si, pentru final, parmezan sau, cel mai indicat, branza de oi. Daca tii neaparat sa mananci carne, poti taia niste felii subtiri de carnat de casa.

Tai ardeii, prazul si ceapa pestisori. Daca ti-a facut cu ochiul si un carnacior, il tai si pe dansu’ tot acum. Unii adauga si un ardei iute, da’ ma indoiesc ca-i face si pe ei mai iuti! Le pui la sfarait in putin unt sau ulei si le lasi foarte putin sa se inmoaie, fara a se praji, apoi le dai la o parte pentru un minut. Cand le pui din nou pe foc, adaugi sucul de rosii in care ai pus sare si piper dupa gust si… - asta e secretul - o lingurita de miere, ca la noi in Banat. Ideal ar fi sa fierbi patru rosii, sa le decojesti si sa le pasezi. Daca nu ai, desi ar trebui sa te straduiesti, functioneaza si sucul, dar savoarea nu va fi aceeasi. Cand aceasta compozitie a inceput sa fiarba, se adauga ouale si niste marar. Te mai uiti din timp in timp, iar cand ouale s-au facut, iei totul de pe foc, mai pui putin marar, ca sa se mentina proaspat, si lasi sa scada totul timp de zece minute. Cand le servesti, sa razi pe deasupra niste branza de oi, ca-i mai bun asa! A, si fii boier! Nu uita de un pahar de vin alb sec!

Din proprie experienta va spun: doi oameni se ridica satui de la o masa ca asta si e absolut delicios.

Pe Everest nu ajungi intr-o zi

Nu cred ca, daca e cineva categorisit ca vedeta, vazut de altii astfel, trebuie sa se comporte complicat si, de cele mai multe ori, prost. E bine ca in viata, la un anumit nivel de recunoastere la care ai ajuns in munca pe care o faci, sa pastrezi echilibrul si sa fii cat mai simplu. Daca in acest bine si simplu vom fi pusi cu totii, categoric se vor imputina vedetele care sunt acum prea lesne fabricate, de multe ori in detrimentul lor, iar exemple avem destule in jurul nostru. Spui vedeta si parca e gol pe dinauntru. Iar cand cad, ce le mai spui acelor oameni? Le spui "ai fost odata vedeta"? O data ce te-ai catarat, trebuie sa te tii cu toate puterile acolo, daca ai de ce te tine. Pe Everest nu ajungi intr-o zi, ci in saptamani intregi de munca! Transpus in viata reala, iti trebuie ani si ani ca sa
ajungi in varf si sa ramai acolo prin ceea ce dovedesti ca poti si esti. Intr-adevar, valoarea nu asteapta numarul anilor, dar e atat de rara. Si oricum, iti trebuie masura si echilibru.

Oua la capac cu legume

Click pentru a mari imaginea
Se taie felii cativa ardei, doua rosii, doua-trei cepe verzi sau o ceapa rosie, o bucata de praz, un ardei iute si, daca va place, un carnacior de casa. Intr-o tigaie se pune uleiul la incalzit. Cand e fierbinte, se adauga legumele si se lasa sa se inmoaie putin.

.

.

Click pentru a mari imaginea
Se adauga sucul de rosii - sau doua-trei rosii pasate - , o lingurita de miere, sare, piper. Se lasa la foc mijlociu, pana incepe sa fiarba.

.

.

.

Click pentru a mari imaginea
Se adauga doua oua si o legatura de marar taiat marunt. Se asaza capacul si se lasa pe foc pana ce se fac ouale. Se mai adauga putin marar si se lasa pana scade. La sfarsit, se poate adauga parmezan ras sau branza de oi.

.

.

.

Citeşte mai multe despre:   roşii,   lasa,   adauga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de