x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lipie si arome orientale

Lipie si arome orientale

01 Mar 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Pentru mine cel putin, vremurile in care traim nu sunt deloc vegetariene. Sunt suculente, consistente, aromate, apetisante si deosebit de hranitoare. Ce mai, daca stau putin sa ma gandesc, viata seamana foarte mult cu o saorma. Poate parea la prima vedere neinteresanta, poate chiar banala (de fapt, cine se extaziaza in fata unui aluat?!), dar ascunde in interior o multime de bunatati. Unde mai pui si aroma, care te face sa-ti imaginezi din plin satisfactia ce va sa urmeze. Poate ca nu straluceste prin aspectul estetic, dar este foarte buna (si nu doar atunci cand iti este foame).

Saorma este originara din Orientul Mijlociu, dar cum toate lucrurile bune sunt imposibil de ascuns, si acest fel de mancare a poposit de ceva vreme si pe meleagurile noastre. La origine se prepara din carne de miel, dar astazi se foloseste frecvent si carnea de vaca sau de pui. Gustul aparte este dat de condimentele folosite: nucsoara si scortisoara. Compozitia din interior este inundata cu un suvoi de maioneza cu usturoi, sos de rosii cu ceapa sau chili. Totul se inveleste apoi cu multa maiestrie intr-o lipie. Saorma poate fi insotita de o farfurie cu cartofi prajiti, asta daca acestia din urma nu se afla deja printre ingrediente.

Dar pe langa faptul ca iti astampara foamea, are si o adevarata putere vindecatoare. Sa va povestesc de ce. Un prieten, pe nume Stefan, la implinirea a 24 de ani, pe langa cadourile de rigoare, primeste si un ordin de incorporare. Ce sa faca, trebuie sa devina soldat pentru urmatoarele sase luni. Ciudatenia este ca a plecat in armata cu doua picioare cat se poate de sanatoase si s-a intors de acolo doar cu unul intreg, celalalt suferind o ruptura de ligamente.

Au urmat o operatie si cateva saptamani bune de stat in spital. Credeti poate ca s-ar fi vindecat asa de repede daca nu ar fi mancat de doua ori pe zi cate o saorma? Nu exagerez, chiar asa s-a intamplat. Prietenii isi faceau timp sa strabata jumatate din oras pentru a cumpara pretioasele preparate la care jinduia bolnavul. Si sa-l vezi! Pe zi ce trecea devenea mai rumen in obraji si mai vesel. Ce mai, plesnea de sanatate! Acum sa nu credeti ca este vorba de o saorma oarecare. Era una cum nu mai intalneai in Bucuresti, si care intrunea toate conditiile calitatii: era ieftina si buna. Cum restaurantul s-a desfiintat, nu pot sa nu ma gandesc cu parere de rau la bolnavii ce patimesc acum prin spitale. Cu ce se vor mai vindeca oare?

SAORMA
  • INGREDIENTE:
  • 250 gr carne de miel si 250 gr piept de pui taiat bucatele, o jumatate de lingurita cu nucsoara macinata, o jumatate de lingurita cu scortisoara, o jumatate de lingurita cu piper negru macinat,o jumatate de lingurita cu sare, 3 catei de usturoi trecuti prin presa, o jumatate de ceapa tocata, jumatate de ceasca cu suc de lamaie, jumatate de ceasca cu otet rosu, 6 lipii, doua rosii tocate, iaurt dupa gust.

  • PREPARARE:
  • Carnea se asaza intr-un bol. Separat, in alt vas, se amesteca condimentele, sarea, usturoiul, ceapa, sucul de lamaie, otetul si se rastoarna peste carne. Se lasa la frigidere, sa se marineze, timp de cel putin doua ore. Se scurge carnea si se frige pe gratar, aproximativ 10 minute, intorcand-o din cand in cand pentru a se praji uniform. Carnea se imparte in mai multe bucati si se asaza pe lipie. Deasupra se pun rosiile tocate si o lingura sau mai mult de iaurt. Se ruleaza si se serveste calda.

    SAORMA LIBANEZA
  • INGREDIENTE:
  • 1,5 kg carne de vaca, o cescuta cu otet, doi catei de usturoi, o jumatate de lamaie, condimente (busuioc, cimbru), piper, sare, sos tartar, muraturi, rosii, ceapa taiata feliute, lipii.

  • PREPARARE:
  • Carnea se taie foarte fin, dar nu in bucati foarte mici, apoi se sareaza. Separat, doi catei de usturoi se zdrobesc, presarand si putina sare. Se adauga sucul de lamaie, otetul, condimentele, piperul, usturoiul zdrobit si se amesteca bine intr-un vas. Acest sos se adauga peste carne si se amesteca din nou, apoi se pune totul in frigider pana a doua zi. Intr-o cratita se asaza carnea si se introduce in cuptor, la temperatura medie, timp de aproximativ 45 de minute. Aveti grija sa nu se arda! Pe fiecare lipie se asaza carne, rosii tocate, muraturi, sos tartar, ceapa, busuioc, iar apoi se ruleaza.
    ×
    Subiecte în articol: saorma