x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumea înverzeşte.

Lumea înverzeşte.

de Magda Cristina Ursache    |    01 Iun 2011   •   21:00
Lumea înverzeşte.

La 2 iunie, cand in calendarul popu­lar este celebrat Ispasul sau Inal­tarea Domnului, este timpul ofrandelor ritualice, care au rolul de a restabili legaturile dintre lumea ce­lor vii si a celor raposati. Astfel, fe­me­ile coc inca de dimineata paine si pla­cinte pe care le impart alaturi de cea­pa verde, rachiu, apa proaspata sau lapte indulcit. Ciobanii primesc si ca­te o bucata de cas drept rasplata pen­tru oile avute in grija. Toate me­rin­dele oferite trebuiau sa ostoiasca foa­mea raposatilor care paraseau de Inal­tare vechile case. Iar pentru ca uneori se mai rataceau din drum, devenind su­flete pierdute sau strigoi, oamenii se in­grijesc sa culeaga in aceasta zi plan­te magice care indeparteaza du­hu­rile rele: frunze de nuc, paltin sau de alun, fire de leustean. Acesta din ur­ma era folosit si pentru atingerea co­piilor ca sa creasca mari si sa se in­grase.

In mod exceptional, de Ispas, sluj­ba se tine pe camp, unde sunt sfintite recoltele si sunt botezati oamenii. De asemenea, in biserica se asaza un strat de fan, iar praporii se impodobesc cu flori si crengute verzi. Incepand de la Ispas si pana la Rusalii, satele sunt colindate de cetele de calusari, al caror dans magic vindeca si protejeaza.

Pastele Cailor
Pentru ca la Inaltare natura este plina de verdeata si parca niciodata in an asa de roditoare, se spune ca toate animalele au de mancare pe saturate, ca si cum ar fi si pentru ei sarbatoare. 'Numai in aceasta zi scapa si caii la iarba verde si pasc atat pana se satura, si apoi se culca si dau din cap, in semn ca sunt satui, de aceea azi e Pastele lor. Insa, de­oarece un ceas e mai nimica toata si mai ales pentru cai, care, de ar paste sau ar manca orisicat de mult, tot nu se satura cumsecade, de aceea oamenii considera Pastile lor ca unul care nici n-ar exista.' (S.F. Marian – 'Sar­ba­torile la romani')

Ciorba cu oua si leustean
Ingrediente: o radacina de patrunjel, un morcov, o felie de telina, doi cartofi, 200 g mazare, o ceapa alba, 12 oua de prepelita, 500 ml bors, 600 g rosii, o lingura cu pasta de tomate, o le­ga­tu­ra de leustean, 75 ml ulei, sare, piper.
Preparare: Morcovul, radacina de patrunjel si telina se curata, se spala si se dau pe raza­toare. Cartofii se curata si se taie cuburi. Se incinge uleiul intr-o oa­la, se pun legumele rase, se pune cea­pa cubulete si se calesc. Se adauga ma­zarea, doi litri de apa, se condimen­teaza si se fierb. Cand sunt aproape fier­te se adau­ga cartofii, se fierb zece minu­te, apoi se adauga borsul, pasta de to­ma­te si rosiile date prin razatoare. Se pre­sara cozi de leustean tocate si se con­­tinua fierberea inca 10-15 minute. Cu cinci mi­nute inainte de a opri focul se sparg pe rand ouale de prepelita si se con­tinua fier­berea. Se lasa la racit putin, se presa­ra leusteanul ramas tocat si se serveste.

• Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: culinar