La 2 iunie, cand in calendarul popular este celebrat Ispasul sau Inaltarea Domnului, este timpul ofrandelor ritualice, care au rolul de a restabili legaturile dintre lumea celor vii si a celor raposati. Astfel, femeile coc inca de dimineata paine si placinte pe care le impart alaturi de ceapa verde, rachiu, apa proaspata sau lapte indulcit. Ciobanii primesc si cate o bucata de cas drept rasplata pentru oile avute in grija. Toate merindele oferite trebuiau sa ostoiasca foamea raposatilor care paraseau de Inaltare vechile case. Iar pentru ca uneori se mai rataceau din drum, devenind suflete pierdute sau strigoi, oamenii se ingrijesc sa culeaga in aceasta zi plante magice care indeparteaza duhurile rele: frunze de nuc, paltin sau de alun, fire de leustean. Acesta din urma era folosit si pentru atingerea copiilor ca sa creasca mari si sa se ingrase.
In mod exceptional, de Ispas, slujba se tine pe camp, unde sunt sfintite recoltele si sunt botezati oamenii. De asemenea, in biserica se asaza un strat de fan, iar praporii se impodobesc cu flori si crengute verzi. Incepand de la Ispas si pana la Rusalii, satele sunt colindate de cetele de calusari, al caror dans magic vindeca si protejeaza.
Pastele Cailor
Pentru ca la Inaltare natura este plina de verdeata si parca niciodata in an asa de roditoare, se spune ca toate animalele au de mancare pe saturate, ca si cum ar fi si pentru ei sarbatoare. 'Numai in aceasta zi scapa si caii la iarba verde si pasc atat pana se satura, si apoi se culca si dau din cap, in semn ca sunt satui, de aceea azi e Pastele lor. Insa, deoarece un ceas e mai nimica toata si mai ales pentru cai, care, de ar paste sau ar manca orisicat de mult, tot nu se satura cumsecade, de aceea oamenii considera Pastile lor ca unul care nici n-ar exista.' (S.F. Marian – 'Sarbatorile la romani')
Ciorba cu oua si leustean
Ingrediente: o radacina de patrunjel, un morcov, o felie de telina, doi cartofi, 200 g mazare, o ceapa alba, 12 oua de prepelita, 500 ml bors, 600 g rosii, o lingura cu pasta de tomate, o legatura de leustean, 75 ml ulei, sare, piper.
Preparare: Morcovul, radacina de patrunjel si telina se curata, se spala si se dau pe razatoare. Cartofii se curata si se taie cuburi. Se incinge uleiul intr-o oala, se pun legumele rase, se pune ceapa cubulete si se calesc. Se adauga mazarea, doi litri de apa, se condimenteaza si se fierb. Cand sunt aproape fierte se adauga cartofii, se fierb zece minute, apoi se adauga borsul, pasta de tomate si rosiile date prin razatoare. Se presara cozi de leustean tocate si se continua fierberea inca 10-15 minute. Cu cinci minute inainte de a opri focul se sparg pe rand ouale de prepelita si se continua fierberea. Se lasa la racit putin, se presara leusteanul ramas tocat si se serveste.
• Reteta redactata de Alina-Ramona Anghel