FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Povestea incepe cu un simplu cartof, nici prea mare, nici prea mic. Cum a ajuns el tocmai din America de Sud pana la noi in farfurii este o adevarata aventura.
INCASII. La inceput, ei cresteau in Peru, Ecuador, Chile - mai exact acolo unde au trait vechii incasi. Cartofii erau folositi pentru a trata anumite boli si (daca va vine sa credeti) in scopuri magice. Erau chiar venerati. Totusi nu erau... prajiti, asa cum se procedeaza in zilele noastre.
Cultivandu-i chiar si la 4.100 m altitudine, incasii foloseau alternanta cald-rece pentru a-i usca. Dupa mai multe saptamani, cartofii se transformau in faina. Aceasta faina putea fi folosita si pentru prepararea unei bauturi alcoolice numita Saraiaka sau Chicha.
Timp de mai multe secole, cartofii au fost secretul incasilor. A fost nevoie sa ajunga in aceasta zona conchistadorii, pentru ca noi sa putem manca astazi cartofi. In schimb, a disparut o intreaga civilizatie. Totusi, spaniolii nu au fost incantati de cartofi. Chiar nu i-au apreciat deloc, numindu-i pur si simplu pietroaie (ca sa vezi!). Noroc cu Sir Francis Drake, care a avut inspiratia sa ia cu el cativa in drumul lui spre Europa (in secolul al XVI-lea).
CELEBRITATEA. Din pacate, nu stim nici in ziua de astazi cine a fost geniul care a aruncat prima felioara de cartof intr-o oala cu ulei incins. Daca i-am sti numele, i-am putea ridica statui si inchina poeme. Disputa se pare ca se da inca intre belgieni si francezi. Cert este ca prin 1830 cartofii prajiti deveneau populari in Europa. In timpul primului razboi mondial, cartofii prajiti trec Oceanul si se intorc in America.
Cu siguranta au fost inventati special pentru a fi unul dintre produsele de tip fast-food. Sunt necesare cantitati mari de ulei, se emana un miros patrunzator de ulei incins, unde mai pui si mizeria... Asa ca este destul de greu si inconfortabil sa-i gatesti in micile bucatarioare din apartamente. (Ceea ce nu inseamna ca nu se prepara! Ba chiar cu multa... pasiune.) La un restaurant, lucrurile stau cu totul altfel. Se pot pregati sute de portii intr-o singura zi, toate la fel de gustoase. Si pentru ca totul sa fie si mai savuros, se servesc insotiti de o varietate de sosuri: maioneza, ketchup, usturoi, hrean cu smantana.
Asa ca de-abia astept sa va intreb: Doriti o portie cu cartofi prajiti ? Daca da, cititi cu atentie retetele urmatoare. Daca nu, nici nu stiti ce pierdeti.
CARTOFI PAI
CARTOFI SPECIALI
CARTOFI PENTRU CAZURI DE URGENTA
Citește pe Antena3.ro