x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lungul drum al cartofilor prajiti

Lungul drum al cartofilor prajiti

10 Noi 2004   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Povestea incepe cu un simplu cartof, nici prea mare, nici prea mic. Cum a ajuns el tocmai din America de Sud pana la noi in farfurii este o adevarata aventura.

Click pentru a mari imaginea

INCASII. La inceput, ei cresteau in Peru, Ecuador, Chile - mai exact acolo unde au trait vechii incasi. Cartofii erau folositi pentru a trata anumite boli si (daca va vine sa credeti) in scopuri magice. Erau chiar venerati. Totusi nu erau… prajiti, asa cum se procedeaza in zilele noastre.

Cultivandu-i chiar si la 4.100 m altitudine, incasii foloseau alternanta cald-rece pentru a-i usca. Dupa mai multe saptamani, cartofii se transformau in faina. Aceasta faina putea fi folosita si pentru prepararea unei bauturi alcoolice numita Saraiaka sau Chicha.

Timp de mai multe secole, cartofii au fost secretul incasilor. A fost nevoie sa ajunga in aceasta zona conchistadorii, pentru ca noi sa putem manca astazi cartofi. In schimb, a disparut o intreaga civilizatie. Totusi, spaniolii nu au fost incantati de cartofi. Chiar nu i-au apreciat deloc, numindu-i pur si simplu pietroaie (ca sa vezi!). Noroc cu Sir Francis Drake, care a avut inspiratia sa ia cu el cativa in drumul lui spre Europa (in secolul al XVI-lea).

CELEBRITATEA. Din pacate, nu stim nici in ziua de astazi cine a fost geniul care a aruncat prima felioara de cartof intr-o oala cu ulei incins. Daca i-am sti numele, i-am putea ridica statui si inchina poeme. Disputa se pare ca se da inca intre belgieni si francezi. Cert este ca prin 1830 cartofii prajiti deveneau populari in Europa. In timpul primului razboi mondial, cartofii prajiti trec Oceanul si se intorc in America.

Cu siguranta au fost inventati special pentru a fi unul dintre produsele de tip fast-food. Sunt necesare cantitati mari de ulei, se emana un miros patrunzator de ulei incins, unde mai pui si mizeria… Asa ca este destul de greu si inconfortabil sa-i gatesti in micile bucatarioare din apartamente. (Ceea ce nu inseamna ca nu se prepara! Ba chiar cu multa… pasiune.) La un restaurant, lucrurile stau cu totul altfel. Se pot pregati sute de portii intr-o singura zi, toate la fel de gustoase. Si pentru ca totul sa fie si mai savuros, se servesc insotiti de o varietate de sosuri: maioneza, ketchup, usturoi, hrean cu smantana.

Asa ca de-abia astept sa va intreb: Doriti o portie cu cartofi prajiti ? Daca da, cititi cu atentie retetele urmatoare. Daca nu, nici nu stiti ce pierdeti.

CARTOFI PAI

  • INGREDIENTE: 1 kg de cartofi, 1/2 l ulei, sare, condimente.
  • PREPARARE: Se spala si se curata cartofii, iar pe masura ce sunt curatati se tin in apa rece. Se taie felii pe lung, groase de aproximativ 5 milimetri. Se suprapun 3-4 felii si se taie in lung, in grosime de 5 milimetri, sub forma de betisoare. Se sterg cu o carpa si se rumenesc in uleiul foarte bine incins, la foc iute. Cand sunt gata, se scot cu o paleta (sa fie cat mai bine scursi de ulei) si se asaza intr-un castron. Se adauga sare, condimente (oregano, busuioc proaspat) si se rade deasupra cascaval. Se pot servi sub forma de garnitura (pentru fripturi, mai ales), dar si simpli.

    CARTOFI SPECIALI

  • INGREDIENTE: 1 kg cartofi, ulei, condimente, sare, piper
  • PREPARARE: Se curata cartofii de coaja si se spala foarte bine. Se taie fiecare cartof in patru sau opt, in functie de marime. Se pun la fiert intr-o oala cu apa in care se adauga cateva picaturi de ulei (ca sa nu se prinda de fundul oalei) si o lingurita de condimente pe baza de legume uscate. Cand sunt aproape fierti, se scot si se strecoara, apoi se pun intr-o oala cu ulei incins. Se prajesc la foc iute. Cand sunt gata se scot, se scurg bine si se presara deasupra sare, piper, busuioc, oregano, boia de ardei iute. Mai gustosi sunt daca se adauga alaturi putin sos de usturoi cu smantana.

    CARTOFI PENTRU CAZURI DE URGENTA

  • INGREDIENTE: orice cantitate de cartofi, ulei
  • PREPARARE: Cartofii se curata de coaja, se taie in functie de preferinte: betisoare, feliute rotunde sau alte forme. Se spala cu apa rece si apoi se sterg cu o carpa uscata. Se asaza pe plita o oala cu ulei la foc iute. Se incinge foarte bine uleiul si abia apoi se rastoarna cartofii. Se tin doar cateva secunde si apoi se scot. Se scurg foarte bine, astfel incat sa nu fie uleiosi. Se asaza in pungi de plastic si se depoziteaza in congelator. In caz de necesitate (vizite, timp insuficient pentru pregatirea mesei) se scot cartofii dintr-o punga si se prajesc.
  • ×
    Subiecte în articol: ulei cartofi cartofii