In pavilionul 29 de la Romexpo este mare agitatie. Se fac poze, se alearga de la un cuptor la altul, se construieste din aluat. Vizitatorii admira fascinati procesul. Concursul anual "Cupa brutarului" este in toi.
VERONICA GUZUN
TRUDA. Sa coci paine este o arta care se invata greu |
De la intrare te ameteste un val de caldura insotit de miros de paine proaspat scoasa din cuptor. Este a doua zi de concurs. Patru echipe, a cate trei membri, lupta pentru trofeul "cupa brutarului": Boromir Prod SA din Buzau, Panvitan din Bucuresti, Panalim din Cisnadie, Compan - Targoviste. Cate doua echipe pe zi arata juriului si vizitatorilor ce se poate face din aluat. Acest concurs este organizat in cadrul expozitiei internationale IndAgra, in colaborare cu Rompan.
ATMOSFERA. La ora trei, echipa din Targoviste incheiase deja treaba. Cei din Cisnadie construiau de zor o biserica. Lipeau, faceau turnulete, sculptau. O adevarata arta in aluat. Ei nu aveau timp nici macar sa-si traga sufletul.
REGULI. In fiecare an concurentii respecta aceleasi conditii. Ele corespund celor de la concursul european. Trebuie prezentate patru sortimente de paine, patru sortimente de patiserie si o lucrare artistica. De data aceasta, tema de lucrare artistica a fost "Stefan cel Mare". Timpul acordat pentru realizarea lucrarilor este de 7 ore. Juriul este format din membri ai echipelor concurente si un reprezentant al Rompan - Patronatul roman din industria de morarit, panificatie si produse fainoase.
Nurdan Galmeanu, sefa echipei de la Targoviste, ne-a prezentat lucrarile din concurs din partea Compan. Cele mai interesante produse au fost la sectiunea paine speciala, painea cu fulgi de cartofi, aceasta este mai fina si sta proaspata mai mult timp, si lipia cu branza de burduf. Produsele de patiserie erau facute din aluat foietat dospit. Lucrarea lor artistica prezenta chipul lui Stefan cel Mare, crucea, spada si pecetea lui.
Citește pe Antena3.ro
PREMIU
"Se vor desemna castigatori pe fiecare sectiune in parte. Acestia vor reprezenta Romania la Concursul European de Brutarie si Patiserie" - Adriana Macri, presedintele juriului Cupa Brutarului
RETETA
|
Paine cu chimenSe ia: un kg faina neagra, 250 g faina alba, 600 ml apa, 25 g drojdie, jumatate de lingurita de sare, doua lingurite chimen. Se face o maia din 400 g de faina neagra si 100 g faina alba, drojdia inmuiata inr-o ceasca cu apa calduta si chimenul, oparit in prealabil. Se framanta bine si se lasa la dospit doua ore. Dupa dospire se adauga restul de faina alba si neagra si sarea dizolvata. Se framanta aluatul, se lasa la dospit 30 min. Apoi, se imparte in patru bucati, se modeleaza sub forma lunga si se aseaza in tava de aragaz, unsa cu ulei. Se lasa 30 min. la dospit. Se unge deasupra cu apa si faina si se coace 30 min. |