x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Madeira II

Madeira II

11 Aug 2004   •   00:00

Asemanarea dintre romani si portughezi are darul sa ne scape de posibile complexe (in ceea ce priveste vinul si consumul acestuia) si sa ni-i faca pe lusitani mai simpatici.

CATALIN PADURARU -Vinexpert

Pana nu demult, Portugalia consuma vinurile proprii, drept pentru care nu ramaneau suficiente motive ca vinificatorii sa se incline in fata tendintelor pietei internationale. O astfel de situatie imi pare destul de familiara… Ba, mai mult, exact ca in Romania, si in Portugalia se gaseste o varietate de soiuri vechi, dar ale caror nume nu s-au facut auzite in afara tarii. Exista totusi o deosebire majora intre cele doua popoare. Acolo unde exista conditii bune de plantare a vitei-de-vie vom gasi vie. Si la noi, si la ei. Acolo unde conditiile sunt aspre, vitrege, singurii care au marcat sunt doar ei.

Cele patru cepage-uri nobile - sercial, verdelho, bual sau malvasia - stau la baza vinurilor ce imbatranesc incet, in timp, pe canteiros, in niste cazi de lemn, instalate pe streasina cavelor din Fuchal. Incalzite de un soare subtropical se dezvolta niste arome de o intensitate remarcabila. Dupa acest proces lent, indelungat si controlat, vinul bun de Madeira rezista in timp mai mult decat orice alt vin.

In mod traditional, stilurile de Madeira se diferentiaza in functie de cepage-uri. Din cele patru cepage-uri nobile, verdelho si malvasia sunt soiurile cele mai plantate, in timp ce sercial si bual sunt mai rare. Sercialul, care prefera zonele de terroir relativ tinere, este plantat in nordul insulei, dar si in zonele sudice la altitudini ridicate. Stand la originea celui mai sec Madeira. Verdelh este la fel de bine plantat pe coasta nordica, acolo unde climatul este ceva mai cald. Ajunge la maturitate mult mai repede decat sercialul si produce un vin demisec mai usor. Bualul este cultivat in zonele viticole calduroase si umede de pe coasta sudica; vinurile fine sunt de o bogatie deosebita. In fine, malvasia creste in zone de terroir joase si calduroase, in viile minunate de la poalele falezei celei mai inalte a insulei, Cabo Girao. Malvasia sau malmsey (denumire englezeasca) este cel mai intunecat si mai licoros vin de Madeira.

Cepage-urile hibride care au fost plantate dupa atacul de filoxera nu mai pot fi folosite pentru vinul vandut la sticla. Majoritatea cantitatilor de Madeira sunt facute la baza din tenta negra mola. De ceva timp incoace, producatorii sunt obligati sa urmeze regulamentul european, conform caruia un vin de cepage trebuie sa contina cel putin 85% din cepage-ul indicat. Astazi marea parte a vinurilor de Madeira se vand cu specificarile urmatoare: seco (sec), meio seco (demisec), meio doce (demidulce) si doce (licoros).

Pe oricare dintre ele l-ati alege, amintiti-va de povestea plamadirilor, de munca unor viticultori care imblanzesc zone desertice cu vita-de-vie si obtin acest "nectar" din piatra seaca.
×
Subiecte în articol: gastronomie madeira