x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mai multe proteine

Mai multe proteine

07 Dec 2004   •   00:00

 

RETETE CU ADRESA
 

Click pentru a mari imaginea
 
Daca pana acum ne-am ocupat exclusiv de persoanele cu diverse afectiuni, de aceasta data vom oferi cateva retete pentru echilibrarea nivelului proteic din organism. Retetele ne-au fost solicitate de domnisoara Ana Bratescu din Slobozia, dar ele se pot adresa tuturor celor care cred ca o viata sanatoasa inseamna o alimentatie sanatoasa. Oua cu sos mentolat 

  • INGREDIENTE: 4 oua, 500 gr rosii, 2-3 ardei grasi, doua cepe, 100 ml ulei, 4 catei de usturoi, frunze de menta, piper  

  • PREPARARE: Rosiile se oparesc in apa clocotita, se curata de pielite si seminte si se dau pe razatoare. Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori si se caleste in ulei, pana se rumeneste. Se adauga rosiile si se fierb un sfert de ora la foc moale, apoi ardeii curatati de seminte si taiati fasii, precum si o mana de frunze de menta, spalate si taiate marunt. Se mai lasa, tot pe foc mic, aproximativ o ora, dupa care se ia de pe foc si se toarna intr-un vas din sticla incasabila. Se fac patru gropite, in care se pun ouale crude, presarate cu sare si piper. Se introduce vasul in cuptorul incins si se lasa pana se incheaga ouale. .

     

    Papara 

  • INGREDIENTE: o franzela, jumatate de kg branza de vaci, 4 oua, lapte, o lingura de unt  

  • PREPARARE: Se taie franzela felii. Se bat doua oua cu sare si se adauga laptele. Separat, se freaca branza cu un ou. Se inmoaie bine feliile in compozitia preparata si se asaza in cratita unsa, in modul urmator: un rand de franzela, un rand de branza, ultimul strat fiind de branza. Deasupra se toarna laptele ramas si untul. Se da la cuptor sa se rumeneasca. Continutul isi mareste volumul, asa incat cratita nu trebuie sa fie plina. Se serveste imediat ca sa nu se lase. .

     

    Pui umplut cu mazare si ciuperci
  • INGREDIENTE: un pui de un kg, 400 gr mazare boabe, 400 gr ciuperci, 100 ml vin alb sec, 50 ml ulei, 50 gr unt, o legatura de marar  

  • PREPARARE: Puiul se curata, se spala, i se scot maruntaiele si se freaca bine cu sare atat in afara, cat si in interior. Mazarea se alege si se spala, apoi se caleste intr-o cratita cu unt incins, amestecand mereu, sa nu se arda. Dupa cateva minute, se adauga ciupercile curatate, spalate si tocate marunt. Se lasa sa fiarba inabusit in continuare, in zeama pe care o lasa ciupercile, pana ce aceasta scade aproape de tot. Se ia de pe foc, se sareaza, se pipereaza si se freaca bine cu lingura, pana se obtine un fel de piure, cu care se umple puiul. Acesta se pune intr-o tava cu ulei si se da la cuptor, la foc moderat, cam o jumatate de ora. Din cand in cand, se stropeste puiul cu sosul format, iar dupa un sfert de ora se toarna peste el si vinul.  

    Despre carne
    Avantaje. Principala sursa de proteine este carnea. In natura insa, proteinele nu se gasesc numai in carne, ci si in alte produse de origine animala. Carenta de proteine in organism poate duce la tulburari de crestere si de nutritie, scaderea rezistentei la infectii, anemie sau scaderea capacitatii de activitate fizica si psihica.  

    Si dezavantaje. Pe de alta parte, excesul de proteine favorizeaza aparitia unor boli, cum ar fi, de exemplu, guta. Dar si fenomenele de intoxicare cu proteine au aceeasi cauza. Exista proteine care contin toti aminoacizii esentiali. Acestea se numesc proteine complete si se gasesc in alimente ca: laptele, ouale, branza si carnea slaba. Exista si proteine incomplete in: mazare, fasole si porumb.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul proteine