x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mananca sanatos, traieste sanatos!

Mananca sanatos, traieste sanatos!

03 Mai 2005   •   00:00

  • de MARA RADUCANU
  • SANATATE/FRUMUSETE
  • Mancare, mancare si iar mancare… De cate ori nu am spus ca, incepand de maine, vom manca mai putin si ca vom incerca sa avem o alimentatie cat mai echilibrata? Da’ de unde! Am continuat asa si a doua zi, si urmatoarea zi, justificandu-ne prin faptul ca la atatea tentatii si ispite gastronomice e greu sa rezisti.

    VOINTA. Dar o vorba spune ca "nu exista nu pot, exista nu vreau", si atunci lucrurile se complica, deoarece totul depinde de mentalitatea noastra. Cum altfel putem explica faptul ca exista foarte multe persoane care nu numai ca si-au schimbat alimentatia, dar si stilul de viata trecand la un regim vegetarian? Si daca asta vi se pare putin, aflati ca vedete precum Liv Tyler, Kim Basinger, Bryan Adams si altii, pe care dumneavoastra ii admirati si ii indragiti, au inteles ce inseamna sa mananci sanatos si au trecut la acest regim.

    Regimul vegetarian castiga tot mai mult in popularitate. A "imbratisa" acest tip de regim inseamna in primul rand a renunta la consumul de carne. Cei care aleg aceasta cale refuza produsele animale din diverse motive, precum cele religioase sau de sanatate, suplimentandu-si regimul alimentar cu produse lactate sau oua. Insa nutritionistii recomanda ca trecerea de la un regim alimentar normal la unul vegetarian sa se faca treptat, pentru a nu provoca modificari prea mari in organism. Se poate incepe cu inlocuirea carnii de porc, urmata de cea de pui si apoi pestele, dupa care urmatorul pas il reprezinta inlocuirea produselor lactate si a oualor. In general, o dieta vegetariana bine planificata este sigura si sanatoasa, daca persoana care o incepe este hotarata sa respecte anumite lucruri, dar mai ales daca isi doreste aceasta schimbare. Este foarte adevarat ca lipsa totala a carnii din alimentatia zilnica inseamna o cantitate scazuta de proteine, dar care poate fi compensata cu alte preparate vegetale.

    BENEFICII. Desi pentru multi oameni trecerea la un astfel de regim inseamna privarea de la "bunatatile" care zi de zi ne fac cu ochiul si ne indeamna sa le incercam, totusi beneficiile sale sunt importante pentru starea de sanatate a organismului. Legumele, fructele, cerealele ne ajuta sa ne pastram un tonus sanatos, sa devenim mai energici si mai sanatosi. Dietele vegetariene sunt slabe in grasimi, reducand riscul de obezitate, diabet, cancer sau boli de inima. Mereu dorim sa mancam tot ce este mai bun, sa ne desfatam cu cele mai alese delicii culinare, sa nu avem nici un fel de restrictii… Suna bine, nu? Cu siguranta, dar mai tarziu consecintele nu vor intarzia sa apara, iar cel care va avea cel mai mult de suferit va fi organismul dumneavoastra. Chiar daca nu reusiti sa treceti in totalitate la regimul vegetarian, totusi e bine sa va ganditi la o alimentatie cat mai echilibrata - secretul unei vieti sanatoase.

    PRAZ CU MASLINE IN SOS DE ROSII
  • INGREDIENTE: 4 fire de praz, 100 gr masline, 3 linguri cu ulei, o lingurita cu zahar, doua lingurite cu otet, doua lingurite cu bulion, sare
  • PREPARARE:
  • Se curata prazul, se spala si se taie bucati nu prea mari, dupa care se opareste cu apa clocotita. Se pune prazul scurs bine de apa intr-o cratita cu ulei fierbinte, se lasa sa se prajeasca usor, se adauga sarea, bulionul, zaharul, otetul si maslinele (care au fost desarate in apa calduta) si se da la cuptor sa scada bine.

    FASOLE VERDE CU USTUROI
  • INGREDIENTE:
  • un kg fasole verde, ulei, otet de vin, usturoi, sare, o rosie, patrunjel, marar
  • PREPARARE:
  • Se fierbe fasolea in apa cu sare. Se scurge bine, se amesteca cu ulei, otet si usturoiul pisat. Se presara verdeata tocata si se garniseste cu felii de rosii.
    ×