x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mancam la fel ca in anii ’70!

Mancam la fel ca in anii ’70!

02 Iun 2004   •   00:00
Mancam la fel ca in anii ’70!

GASTRONOMIE

Bucataria romaneasca se rezuma la trei produse de soi. Micii, fripturile si sarmalele. Un adevar care-i sta in gat lui Henrik Sebok (37 ani), unul dintre cei mai buni bucatari ai Canadei. El spune ca romanii pun in farfurie aceleasi lucruri pe care le mancau cu 30 de ani in urma.
IRINA COBUZ

"Romania este in anii ’70 in lumea culinara!", este diagnosticul pe care l-a pus bucatariei romanesti Henrik Sebok, seful bucatar al restaurantului "Howard Johnson" din Bucuresti. El isi argumenteaza opinia prin oferta redusa a restaurantelor romanesti. "In Bucuresti mai sunt cateva restaurante care s-au deschis spre idei noi si retete de calitate, dar daca te duci prin tara, nu poti sa mananci decat friptura, mici sau sarmale. Iar desertul este mereu acelasi: papanasi, clatite sau inghetata. Am fost chemat pentru a ajuta la reorganizarea celui mai mare restaurant din Sibiu. Meniul era acelasi de 30 de ani. Nu schimbasera decat preturile", povesteste omul care a adus restaurantului Lindenhof, din Ottawa, sase diplome consecutive pentru bucatele preparate acolo. Monotonia este principalul minus al bucatariei romanesti, lucru observat de Henrik Sebok.

Bucatarii batrani sunt egoisti

Foarte multi din angajatii unui restaurant romanesc nu stiu foarte bine retetele folosite de catre seful bucatar. Acesta refuza sa le faca astfel de "dezvaluiri", pentru a nu-si pierde painea instruind vreun talent care apoi sa doreasca sa tina el cutitul in mana. Iar maestrilor polonicului din tara noastra Sebok le gaseste vina de a nu respecta reguli elementare de igiena. Intr-un restaurant de calitate, bucatarul foloseste nu mai putin de sase mese pentru diferitele igrediente ale meniurilor, pe cand romanii folosesc aceeasi tejghea pentru a taia carnea si painea, iar branza si pulpele de pui sunt tinute in acelasi frigider.

"They pay spaga"

Vinovati de aceasta jalnica stare ar fi atat patronii localurilor, care din zgarcenie compromit calitatea meniurilor, dar si sefii bucatari ai restaurantelor. Impreuna, acestia convin sa serveasca aceleasi "celebre" feluri de mancare, pentru a nu risca sa surprinda clientii. O alta problema a restaurantelor romanesti este ca anunta meniuri internationale, dar servesc, in fapt, copii penibile ale acestora, mult mai sarace in ingrediente. "Daca s-ar intampla asa ceva in Canada, as suna la oficiul pentru protectia consumatorilor. Aici, controlorii nu iau in serios astfel de lucruri", comenteaza cu dezamagire maestrul bucatariei. Sebok stie foarte bine de ce restaurantele romanesti functioneaza ori in mizerie, ori punand clientilor in fata altceva decat au cerut. Inspectorilor de la o sumedenie de institutii de control, altfel spus, celor indriduiti sa pedepseasca abaterile prin amenzi, patronii de carciumi le servesc de ani de zile acelasi meniu: "They pay spaga", spune Sebok.
×
Subiecte în articol: gastronomie