Cand am intrat in "Cesky Pub" nu stiam nimic despre bucataria ceheasca. Aveam sa descopar o sumedenie de preparate traditionale.
OANA ANTONESCU
Singurul local cu preparate cehesti din Capitala s-a deschis in urma cu noua luni. Un decor cochet, deloc incarcat, in culori calde si sticle de vin pe suporturi de lemn, toate la un loc iti dau senzatia de rafinament.
INFLUENTE. Bucataria ceheasca este un amestec de influente germane, austriece, unguresti si chiar frantuzesti. Varza calita este deliciul cehilor. Alba sau rosie, varza este folosita ca garnitura pentru multe preparate. Ciorba de varza este printre preferatele cehilor la primul fel de mancare. La fel si ciorba de burta, dar care se prepara cu sos tomat si cu foarte putin usturoi, spre deosebire de reteta pe care o stim noi. Carnatii proaspeti, preparati dupa o anume reteta, sunt o alta delicatesa ceheasca pe care "Cesky Pub" ii comanda special la macelarie. Sosurile au dus renumele bucatariei cehesti. Fie ca sunt cu chimen, cu salvie sau cu hrean, acestea completeaza mai toate preparatele principale. Foarte populare sunt retetele cu influenta frantuzeasca. Rata cu varza rosie, preparata cu sos de fructe de padure, care se gaseste la pretul de 210.000 de lei, este o delicatesa ce se gaseste numai in restaurantele cu specific. La fel si rulourile de branza cu hrean si ciuperci sotate cu usturoi in foetaj. De altfel, rulourile sunt specialitatea bucatariei cehesti. Foarte gustos este ruloul de piept de pui umplut cu cascaval traditional, ciuperci si sos de vin rosu.
Cu toate ca mancarea este foarte grea, de Craciun cehii nu mananca deloc carne de porc. "In timp ce noi ne infruptam de sarbatori cu carne de porc, cehii mananca peste crap pentru ca asa este traditia la ei", am aflat de la Dumitru Dumitriu, unul dintre patronii localului cehesc din Bucuresti. Deserturi foarte populare in bucataria ceheasca sunt tartele de fructe de padure, de mere, placinta cu branza sau clatitele cu mere si scortisoara.
BELSUG. Un platou cehesc pentru doua persoane contine un kilogram de carne: porc, rata, carnati, ceafa de porc afumata. Pretul lui este de 380.000 de lei. Preparatele sunt udate din plin cu bere pentru ca se stie ca cehii sunt amatorii acestei bauturi. "In unele localuri din Cehia, chelnerii sunt atenti sa umple halbele de bere ori de cate ori se golesc, fara sa fie nevoie sa ii chemi. Numai atunci cand intorci halba invers se intelege ca nu mai vrei o alta", ne-a povestit Dumitriu. La bere merge foarte bine un antreu din branza de vaca, hrean, mustar si ceapa. Cei care nu se dau in vant dupa bere pot opta pentru Becherovka, un lichior dulce-amarui preparat din peste o suta de plante, dar cu un gust pregnant de fructe de padure. Un astfel de lichior (40 ml) il gasiti in meniu la 90.000 de lei. Desi preturile par piperate, portiile de mancare sunt generoase.
Citește pe Antena3.ro