RETETE CU ADRESA
Pentru multi dintre bolnavii cardiaci, regimul alimentar este o corvoada. Prea multe interdictii. Situatia nu este chiar asa de grava. La rugamintea doamnei Aneta Rusu, din Botosani, va sugeram cateva preparate potrivite pentru cei care sufera de inima. Crap rasol cu legume
INGREDIENTE
PREPARARE: Pestele se curata, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare, cateva boabe de piper si o foaie de dafin. Se spala bine cartofii si se pun la fiert, in coaja, in apa clocotita, apoi se curata si se taie feliute, in forma celor de portocale. Separat, se fierbe morcovul, taiat pe lung, in fasii subtiri. Se amesteca legumele, turnand si uleiul. Pe un platou lunguiet se asaza bucatile de peste, stropite cu zeama de lamaie, iar in jurul lor, pe foi de salata verde, se astern legumele. Se presara sare, dupa gust.
Placinta de mere
INGREDIENTE
PREPARARE: Merele se spala si se rad, cu tot cu coaja, dupa care se omogenizeaza cu 50 gr zahar vanilinat si scortisoara. Se prepara aluatul din faina, 50 gr zahar pudra frecat cu margarina, praf de copt, vin si o jumatate de pahar de apa calda. Se framanta energic timp de un sfert de ora, apoi se lasa la crescut, la caldura. Dupa vreo ora, se imparte aluatul in doua bucati si se intind foile, la dimensiunile tavii. Se unge tava cu putina margarina, apoi se intinde prima foaie, peste ea se asterne compozitia, se acopera cu cealalta foaie si se da la cuptor, la foc moderat, o jumatate de ora. Se serveste pudrata cu zahar.
Supa-crema de stiuca
INGREDIENTE
PREPARARE: Se curata si se spala morcovii, albitura si ceapa se toaca marunt, apoi se pun sa fiarba intr-o oala cu apa clocotita si putina sare. Se curata pestele, se spala cu grija, apoi se adauga in oala pe foc. Se lasa un sfert de ora la fiert, apoi se scoate, se curata de piele si de oase si se da prin masina de tocat in doua randuri. Se scot zarzavaturile din oala, iar supa se strecoara peste tocatura de peste. Se pune din nou la fiert, timp de 5 minute, se potriveste de sare si se serveste imediat cu patrunjel tocat deasupra si acrita cu putina zeama de lamaie.
Cartofi cu prune
INGREDIENTE
PREPARARE: Se curata cartofii, se spala si se taie in cubulete marunte. Se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita si putina sare. Cand sunt aproape fierti, se scot cu spumiera si se lasa sa se scurga. Prunele se aleg, sa nu fie stricate, se spala si li se scot samburii. Se pun din nou cartofii la fiert, de aceasta data doar cu un litru de apa, se adauga prunele, smantana si zaharul. Se fierb pe foc potrivit pana cand se pot sfarama cu usurinta. In functie de preferinte, se pot pune la fiert boabe de piper, foi de dafin sau crengute de busuioc. La final, se poate adauga verdeata tocata marunt.
DESPRE ARDEI |
Medicii recomanda consumul zilnic de ardei pentru ca aduc un plus de sanatate organismului prin faptul ca: au un continut bogat in vitamina C si betacaroten (mai ales ardeii capia), contin zinc, care intareste sistemul imunitar, previn aparitia atacurilor cerebrale si a cancerului, sunt energizanti, contin magneziu, necesar pentru o buna functionare a glandei suprarenale, contribuie la stimularea digestiei, consumarea lor fiind indicata in caz de constipatie. |
Citește pe Antena3.ro