x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mancarea de melci - fara inhibitii

Mancarea de melci - fara inhibitii

15 Iul 2004   •   00:00
Mancarea de melci  -  fara inhibitii

Melcii pentru francezi sunt precum gogosile pentru romani, constata Joseph Hadad, bucatar-sef la Casa Vernescu. La noi, preparatele din melci sunt considerate un moft pe care putini si-l pot permite.

CRISTINA CATANA

Daca vreti sa va satisfaceti curiozitatea si sa mancati melci este bine sa mergeti la un restaurant cu specific frantuzesc sau italian, pentru ca aceste preparate au o veche traditie in bucataria acestor tari. "In Franta se consuma melcii, cum mananca romanii gogosi", spune Joseph Hadad. La noi, cei care comanda asemenea preparate exotice o fac fie din curiozitate, fie pentru ca au mai mancat in strainatate si le-a placut. Patrick Guibet, bucatar-sef la restaurantul Darclee este de parere ca "Romanii care cer melci sunt extravaganti si au foarte multi bani". O portie de melci la cuptor cu sos de unt si usturoi costa 250.000 de lei. Daca luam in considerare ca acestia sunt doar un aperitiv si ca dupa ei urmeaza alte feluri de mancare, ale caror preturi depasesc 300.000-400.000 de lei, ii dam dreptate.

INDEMANARE. Joseph Hadad considera ca este nevoie de multa indemanare pentru a gati melci. Si de foarte multa rabdare. Pentru a-i curata bine, trebuie tinuti 15 zile la loc racoros in apa cu sare si otet ca sa le iasa toxinele. Apoi se scot din cochilie si se pregatesc. La restaurantul Darclee, atunci cand s-au introdus prima oara melcii in meniu, se pregateau cu tot cu cochilie. Clientii scoteau carnea cu ajutorul unui clestisor special, dar pentru ca unul dintre ei nu a reusit sa faca acest lucru a depus reclamatie si s-a renuntat, si acum mancarea contine doar carnea melcilor.

Pentru ca melcii au un gust ciudat si sunt alunecosi, sunt preparati cu foarte mult usturoi, iar ca bautura Joseph Hadad recomanda vinul alb sec, pentru a estompa senzatia de greata. Parerea lui este ca din cauza ideilor preconcepute legate de consumul de melci, romanilor le lipseste curajul de a-i incerca. "Este o chestie de psihologie, pana la urma".

CALITATE. Un alt motiv pentru care nu se gatesc melci in bucatariile restaurantelor este ca, spune Guibet, in Romania nu se gasesc melci de calitate, acestia fiind de cele mai multe ori adusi din Franta. Clientii straini care mananca escargot — denumirea stiintifica a melcilor comestibili - intreaba de cele mai multe ori care este provenienta ingredientelor si nu accepta sa manance daca acestea sunt din Romania.

ACASA. Daca preturile din restaurantele in care se servesc preparatele din melci nu va sunt accesibile, puteti merge la un supermarket, de unde ii puteti cumpara la conserva. Patrick Guibet recomanda un mod simplu de a-i prepara. Trebuie doar sa faceti un sos din unt, sare, piper, lamaie, usturoi, cimbru si patrunjel, in care sa puneti melcii timp de zece minute, dupa care ii puteti servi ca aperitiv la masa alaturi de un pahar de vin alb sec.

Aveti comentarii la acest material? Trimiteti-ne un e-mail la gastronomie@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: gastronomie melci