x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncăruri variate pentru Postul cel Mare

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 09 Apr 2009 - 00:00
Mâncăruri variate pentru Postul cel Mare

Facem popas pe cea mai înaltă dintre colinele Iaşiului, la Păun, în codrii Bârnovei. La pensiunea "Călina", Mioara Guia ne îmbie să ne aşezăm dinaintea mesei cu bucate de post.

Codrii aceştia sunt plini de mănăstiri - nu departe se află Mănăstirea "Piatra Sfântă", zisă şi Schitul lui Tărâţă, precum şi Mănăstirea Bârnova, cea ridicată de Miron Barnovski Vodă şi înstărită de Eustratie Dabija Voievod. Locul e bogat în istorie duhovnicească, iar oamenii sunt evlavioşi.

Nimic mai firesc, deci, ca gazda noastră să ne întâmpine cu o masă care respectă rigorile postului. "Este o varietate de mâncăruri; postul se poate ţine şi uşor, în ciuda unor păreri contrare. Cu puţin mai multă muncă, cu imaginaţie... Este bine şi pentru trup şi pentru suflet, este o satisfacţie spirituală şi fizică. Corpul şi sufletul se bucură".

BOGĂŢIE DE BUCATE
Mioara Guia ne dă desluşirile necesare: cum se poate ţine "uşor" postul cel lung al Paştelui? "Putem să pregătim ciuperci umplute - avem aici ciuperci de cultură umplute cu... ciuperci de pădure. În zonă se numesc opintici, asta e denumirea populară. Se culeg în perioada când sunt graşi, au tulpina mai groasă şi mai cărnoasă.

Se toacă ceapă, se topeşte la abur, cu capac pe cratiţă - se pune o picătură de ulei şi deasupra, capacul. Ciupercile de pădure se toacă, se adaugă în ceapă, apoi se umplu ciupercile de cultură şi deasupra se pune o bucăţică de roşie sau de ardei".

Tot la capitolul "antreuri" se pot aduce la masă salata de vinete - coapte din toamnă şi păstrate în congelator - şi zacuscă. "O pregătesc din legume congelate, nu fac zacuscă toamna. Pregătesc doar o cantitate necesară pentru o săptămână. Aşa, zacusca are mereu gustul proaspăt".

Pentru salata orientală, care "este mai... ţărănească", se fierb cartofii, iar când aceştia sunt calzi se pune ceapă tocată "ca să îi mai taie din iuţeală", după care se adaugă măslinele. "În Moldova se mai pune varză murată tocată, care îi dă un gust aparte".

Melcişorii din dovlecei sunt o altă delicatesă a Mioarei Guia, şi se pregătesc din miezul dovleceilor, umplut cu o măslină fără sâmbure, dat prin aluat de clătite ceva mai gros şi prăjit în ulei fierbinte. Dovleceii sunt dulci, măslinele sunt sărate acrişoare.

Feliile de dovlecei prăjite cu mălai ne produc o supriză: au un gust ca de peşte. Şi tot ca peştele prăjit se mănâncă cu mujdei. Mioara Guia ne-a mai preparat ciuperci în aluat de clătite, pregătit de post, cu apă minerală.

REŢETE BĂTRÂNEŞTI
Nu putea să lipsească de pe această masă de post a moldovenilor fasolea făcăluită. "Am folosit fasole albă, mai mare, ca să fie miezul mai consistent. Se fierbe destul de tare, pentru ca atunci când pasezi să se aleagă deoparte cojile. Se topeşte ceapa în cratiţa cu un strop de ulei şi capac, iar peste ceapă se pune sare, ca să se înmoaie repede. Aşa nu mai are nici gust iute".

Ce alte bucate mai sunt specifice acestei părţi de lume? Sarmalele de post, făcute cu varză murată, pusă din toamnă la butoi, şi umplutură din ciuperci champignon tăiate mai mari, orez, ceapă şi morcov, ţelină rădăcină. Dovlecei şi roşii umplute cu o compoziţie din morcov, ţelină, ceapă, orez, bureţi de pădure.


Mioara Guia ne atrage atenţia că o combinaţie de ciuperci - roşiori, zişi şi vineciori sau pânişoare, opintici şi champignon - dă un gust deosebit mâncării. "La ciuperci nu trebuie să cureţi cojiţa, care dă farmecul, mirosul, gustul special al preparatului".

E loc de inovaţie în bucătăria Postului? Este. Însă Mioara Guia ne mărturiseşte că majoritatea mâncărurilor, în sat, se pregătesc ca în vechime, după reţetele bătrâneşti. "Facem compot de prune uscate, sarmalele cu bureţi, fasole. Bureţii se culeg toamna cu sacii, se usucă şi se folosesc la sarmale, dar şi la ciorbe. Se pot pune întâi în apă călduţă, să se rehidrateze, dar pot fi folosiţi şi aşa, uscaţi şi sfărâmaţi ca să devină ca o pulbere".

VINURI AROMATE
Mai sunt şi alte bucate minunate pe masă... De mâncat, le-am mânca şi cu ochii, atât de bine arată! Ne întoarcem însă spre celălalt personaj al poveştii noastre, Mihai Guia, cel care deţine răspunsul la o altă întrebare: ce se poate bea alături de preparatele de post?

"Masa se poate deschide - ori se poate încheia, pentru o bună digestie - cu o ţuică de prune, curată, făcută numai din fructe bine coapte, fără zahăr, trasă de două ori. A doua oară trebuie să ajungă la 55 de grade. Se ţine în butoiaş de dud, pentru aromă. Sunt apoi toate vinurile din zonă, cele de casă, făcute din fragă neagră sau căpşunică, cum îi spunem noi, şi din fragă albă.

În general, fiind şi latitudinea şi altitudinea de vină" - ne aflăm la 408 m, n.n. - "alte soiuri de struguri nu s-au putut coace. Dar avem şi vinurile de la Cotnari, frâncuşa, tămâioasa, grasa, feteasca... Sunt vinuri cunoscute şi apreciate de pe vremea lui Ştefan Vodă!". Când vine vorba de băuturi, Mihai Guia ştie şi secretele ceaiurilor de plante.

"Am conservat tot ce s-a putut, plante medicinale, flori de tei, soc sau salcâm, muguri de pin... Mugurii de brad, de pin se folosesc în diverse terapii, au efecte în boli ale căilor respiratorii. Folosim aceste plante pentru ceai. Pe vremuri se făcea şi vin din măceşe."

Secrete
Mioara Guia ne încredinţează fără teamă câteva dintre secretele preparatelor ei "de inimă". Cum ar fi ciorba din bobi. "Bobii de fasole sunt cei care nu se usucă, sunt cei care nu s-au maturizat până la vremea culesului. Îi adunăm toamna şi îi punem la congelat. Când îi scoatem să-i folosim, au gustul ca atunci când îi culegi. Mai punem în ciorba asta, primăvara, urzici, leuştean - care este tipic Moldovei -, cimbru, crenguţa cu totul.

 

Este acrit cu borş de putină, din tărâţe de grâu". Alte taine? Pentru plăcinta cu mere, pregăteşte foi simple, din apă, făină şi zahăr. Merele rase se scurg şi se călesc. "Se pune o picătură de ulei într-o cratiţă de tuci, apoi merele şi se amestecă până când scade, nu trebuie să nu fie apoasă. Când se scoate plăcinta din cuptor, se pune caramel deasupra".

Citeşte mai multe despre:   ciuperci,   guia

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de