x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Manuale şi prăjituri

Manuale şi prăjituri

de Veronica Bectas    |    28 Sep 2008   •   00:00
Manuale şi prăjituri

DE SEZON  ●  DELICIOASĂ ŞI UŞOR DE PREPARAT
A început şcoala! Emoţiile încă nu au dispărut. Unele abia acum apar. O dată cu manualele! Unele noi, altele vai de capul lor! Deziluzia copiiilor e uriaşă.



DE SEZON  ●  DELICIOASĂ ŞI UŞOR DE PREPARAT
A început şcoala! Emoţiile încă nu au dispărut. Unele abia acum apar. O dată cu manualele! Unele noi, altele vai de capul lor! Deziluzia copiiilor e uriaşă.

O mare parte dintre manualele oferite copiilor, gratuit, s-au dovedit a fi deteriorate. Cu pagini lipsă, mâzgălite şi terfelite, au creat o stare de nemulţumire elevilor şi părinţilor. Mulţi au fost nevoiţi să cumpere manuale noi. Dar cu ce sacrificii! Aşa s-a întâmplat cu un băieţel, Radu, elev în clasa a V-a. Nu a primit carte de limba română, materia care-i place cel mai mult. Dar şi doamna de română l-a fermecat! Abia a cunoscut-o şi l-a dat gata! Dar nu are manual…  şi mami nu prea are bani. Are salariul “minim pe economie”! şi… ei sunt trei: el, fratele lui mai mare şi mami. A făcut socoteala şi dacă la “minim” punem două sute, pensia alimentară şi alocaţiile, nu ne ajunge să cumpărăm manuale şi caiete. E dezamăgit! Încearcă să nu se mai gândească la manuale.

Azi, la piaţă, după ce au cumpărat ce le-a trebuit, conform listei întocmite de acasă, dar şi un dovleac pentru plăcintă, mami a făcut un ocol şi au ajuns în preajma magazinelor. “Ciudat! Pe aici nu avem nimic de cumpărat”, gândea Radu în timp ce ţinea pasul. În dreptul librăriei, mami îl împinse înăuntru şi ceru vânzătoarei cartea de limba română şi caietul special. Mami a plătit aproape 60 de lei! Băiatul a înşfăcat fericit cartea şi caietul.

Ajuns acasă, s-a şi apucat să o răsfoiască. Minune mare! Cartea era foarte frumoasă! Pagină cu pagină, băiatul se pierdea în imaginile şi poveştile care erau acolo. Curând un miros minunat de plăcintă cu dovleac îi veni pe la nas. Luă cartea în mână, intră în bucătărie, adulmecă şi-i zise mamei: “Când o să fiu mare, o să fac multe cărţi! O să fac editura mea: Editura Radu cel Frumos, cu multe cărţi ieftine şi frumoase pentru toţi copiii! Şi cărţi de bucate! Îmi dai plăcintă?”

Plăcintă cu dovleac

Ingrediente: aluatul fraged din comerţ, 1,5 kg dovleac plăcintar, dat pe răzătoarea mare, o cană cu zahăr şi mirodenii după gust.
Preparare: împărţiţi aluatul în două foi. Una o puneţi în tavă, apoi dovleacul, presăraţi zahărul şi mirodeniile. Acoperiţi cu cealaltă foaie, înţepaţi cu furculiţa şi daţi la cuptorul încins, la foc potrivit. Dacă se ridică foaia, înţepaţi aluatul. Este gata cînd se rumeneşte uşor şi se depărtează aluatul de marginile tăvii

×
Subiecte în articol: gastronomie