x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mărţişoare delicioase

Mărţişoare delicioase

de Veronica Bectas    |    01 Mar 2009   •   00:00

APARTE • DESERT ÎNCÂNTĂTOR.
Ne întâlnim mereu şi ni se pare că ne cunoaştem. Părem veseli şi mulţumiţi. Dar în realitate, fiecare ascunde tristeţi şi neîmpliniri. Numai copiii sunt cei care nu ştiu să-şi ascundă bucuriile şi durerile.




MUŢUNACHE. Biscuiţi de casă deosebit de gustoşi şi aspectuoşi. Într-un timp scurt se poate prepara şi coace un desert

Ca în fiecare dimineaţă, îmi pregătesc masa ca să nu-mi beau cafeaua-trezitoare pe stomacul gol. Aud ceva ca o râcâitură la uşa de la intrare. Deschid şi în prag era Draga! "N-am sunat ca să nu te bruschez la cap, matinal!", glumi ea şi începu turuiala. Îmi spuse că ieri dimineaţă s-a întâlnit cu vecina de la noi de pe palier, cea căreia i-a murit băiatul şi îşi creşte singură nepotul, Dănuţ, ăla care a venit pe la tine, când mama lui a stat în spital etc. Au venit şi pe aici, pentru că noră-sa se simte mai bine. "Care-i miezul?", o întreb. "Ieri, Dănuţ bâzâia şi l-am întrebat de ce plânge. Bunică-sa mi-a zis că nu are bani de mărţişoare şi el nu vrea să se ducă luni la grădi pentru că or să râdă copiii de el. I-am zis că poate rezolvăm într-un fel. Şi m-am gândit să facem ceva original, adică, nişte mărţişoare de mâncat!" După cum a fremătat toată, am înţeles că acţiunea era declanşată şi că eram inclusă în program până peste cap, aşa că întreb: "Ce aştepţi?"

START. Draga ţâşni ca din puşcă, nu înainte de a-mi ordona: "Încinge cuptorul!". M-am executat şi nici nu am sorbit din cafea că a apărut ţinănd în mâini două tăvi. "Dă-mi-le pe ale tale că mai sunt o mulţime de pus! Le laşi doar 15 minute la foc potrivit! Să încingi bine cuptorul!", mă instrui ea. I-am dat tăvile şi ţâşni iar pe uşă.

În tăvi, se aflau aliniaţi o mulţime de muţunachi din cocă fragedă de cornuleţe, care se uitau ghiduşi la mine. Din frunzuliţe de pătrunjel şi de mărar, le făcuse fundiţe şi sprâncene. Mutrişoarele zâmbitoare parcă aşteptau să-i cunoască pe copii. Am băgat prima tavă şi în 15 minute, am scos primul lot. Muţunăcheii cei rumeniţi uşor arătau bestial! Tocmai când admiram opera de artă intră Draga, cu un alt lot, copt la ea şi mă avertiză că trebuie să-i punem pe un platou, la răcit. Am zis că ar trebui pudraţi cu zahăr, dar ea a protestat: "Nu. Am pus zahăr în cocă! Dacă-i pudrezi nu li se mai văd mutrele!", zise ea privindu-i cu încântare. "Şi, cum îi duce copilul?" "E, aici e treaba ta! Te descurci!", şi luă tava goală. Am găsit o cutie nouă de pantofi, pe care am îmbrăcat-o în staniol şi am împodobit-o cu nişte abţibilduri cu floricele. Când toată armata de muţunăchei a fost depusă în cazarma cea nouă, l-am chemat pe Dănuţ la inspecţie şi degustare.

Uimirea din ochii copilului a răsplătit pe deplin eforturile. Draga radia. Bunica, mai că nu plângea de bucurie şi se tot minuna de inspiraţia prietenei mele.

Biscuiţi de casă

Aceşti minunaţi biscuiţi se pot prepara din aluat de cornuleţe, la care puteţi adăuga, după plac, zahăr. Pot fi preparaţi fără zahăr şi cu puţin caşcaval presărat, dacă îi doriţi săraţi. Folosiţi-vă imaginaţia şi puteţi obţine cei mai apreciaţi biscuiţi! Copiii şi părinţii vor fi încântaţi!

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end