x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Marturii despre sare

Marturii despre sare

de Anna Borca    |    14 Sep 2005   •   00:00
Marturii despre sare
ARGUMENT SALIN
Romania este spatiul favorizat in lume, atat in ceea ce priveste cantitatea, mai ales prezenta unor masive de sare la suprafata solului, cat si calitatea sarii.

Toponimia unor localitati, munti, ape etc. marcheaza prezenta acestui dar de la Dumnezeu: Ramnicu Sarat, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Ocnele Mari de la Sibiu, Sarata Monteoru, Targu-Ocna, Slatina, Lacul Sarat, satul Sarata din Buzau, Drumul Sarii - denumirea unei importante artere de circulatie din Bucuresti si multe altele pe care le-ati putea mentiona si dvs., stimate cititor.

Ocne primitive sau gropi din care se scotea sare au existat in toate timpurile, chiar din vremea geto-dacilor. Herodot mentiona existenta sarii la poalele Muntilor Carpati. Despre salinele din Transilvania, exploatate de romani, exista dovezi neindoielnice. Multe aprecieri au fost facute de calatorii straini care au vizitat de-a lungul timpului actualele teritorii ale Romaniei si imprejurimile ei, spre exemplu, teritoriul Maramuresului aflat acum in granitele Ucrainei (localitatea Slatina, cu o salina aflata in exploatare si astazi).

MENTIUNI. Cateva marturii din note de calatorie: Clericul ortodox, sirianul Paul de Alep (? - 1670), care l-a insotit pe patriarhul Macarie in calatoria sa din Valachia (circa 1650-1660), scria: "Cata sa se stie ca in Moldova si Tara Romaneasca sunt ocne din cari se scoate mari pietre de sare de munte si din subterane. Sarea e neagra ca piatra cea dura de Aleppo, dar in urma pisarii devine alba ca zapada si astfel o vand precupetele pe strada".

Diplomatul francez de origine rusa Anatole de Demidoff (1812-1870), inrudit cu familia imparatului Napoleon, fiind casatorit cu principesa Matilda Bonaparte, consemna intr-o impresionanta lucrare, ilustrata de pictorul si graficianul francez Raffet cu numeroase litografii: "Sarea gema. Acest minereu formeaza, dupa cum am spus, cea mai mare bogatie minerala a Valachiei. Se gaseste la o leghe de orasul Ramnic, aproape de satul Slanic, districtul Slanicului si aproape de satul Telega, districtul Prahova, si plaiul Campina. Stratul se afla de la 6 pana la 55 metri dedesubtul suprafetei pamantului… Pana azi sarea e singurul produs mineral care este exploatat in Valachia cu un avantagiu apreciabil; cu toate acestea, totul te face sa crezi ca Valachia poseda bogatii minerale abundente care vor fi exploatate prin mijloace mai sigure si mai productive intr-o zi de pace si cand capitalele ii vor permite "(n.n. - remarcabil spirit anticipativ!)

×