x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

18 Ian 2006   •   00:00
Meniuri cu timbru
Draga redactie,

Ma numesc Cimpoeru Ecaterina si sunt din Bucuresti. Sunt gospodina de aproape 40 de ani, dar tot mai am de invatat noi si noi retete. De aceea citesc cu placere revista dumneavoastra, dar am si de oferit o reteta foarte simpla si usor de executat si de gospodinele incepatoare. Este reteta de sArATele pe care o fac de cate ori se aduna familia la o sarbatoare. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g telemea veche tare si sarata, 250 g unt, dar la fel de bine se pot folosi si 250 g margarina, 250 g faina, doua oua, o lingurita cu smantana. Telemeaua se rade si se omogenizeaza foarte bine cu untul sau margarina, faina, un ou si smantana. Acest preparat se pune la frigider de pe o zi pe alta, se presara masa de lucru cu faina si se intinde coca cam de 1,5 centimetru grosime, se unge cu oul batut cu putina sare si se presara dupa preferinta cu branza rasa, chimen, mac sau cu susan. Coca se taie in forma de bastonase, se unge tava de copt cu unt si se asaza bastonasele, dupa care se introduc in cuptorul incalzit din timp si se coc la foc potrivit. Se servesc langa un pahar cu bere sau un pahar cu vin.

Draga redactie,

Ma numesc Ioana Zlate din Oradea si am a va spune si eu cate ceva despre revista dumneavoastra. In primul rand, imi place foarte mult si ma regasesc de multe ori cu sperantele si dorintele mele in rubricile ei. In al doilea rand, va multumesc pentru retetele pe care le dati cu atata generozitate gospodinelor din intreaga tara. In al treilea rand, as vrea sa publicati si retetele mele, care sunt foarte bune si gustoase. Pentru ca sunt o adepta a mancarurilor usor de preparat si de ingerat, va voi da doua retete care o sa va fie pe plac.

PILAF CU PARMEZAN. Se ia o cana mare (de apa) cu orez, se spala si se caleste in putin ulei (mie imi place in ulei de masline). Se inabusa cu putina apa si se adauga in oala un morcov ras si o ceapa taiata marunt. Se lasa sa fiarba putin inabusit, dupa care se adauga patru cani cu apa, se pune capacul si se lasa pe foc mediu sa fiarba. Dupa primul sfert de ceas se adauga sare, piper si daca va face placere putin sofran, sa-i dea o frumoasa culoare aurie. Daca e nevoie se mai adauga cate putina apa, important e sa ramana mancarea zemoasa. In farfurie se pune pilaful cu putin din zeama lui, se adauga cateva bucatele mici de unt, care se topesc in mancare si putina pulbere de parmezan. Mancarea asta o sa fie nemaipomenit de gustoasa.

SALATA DIN OREZ SI ROSII. Mai intai se fierbe orezul ca pentru un pilaf obisnuit, cu morcov ras, ceapa taiata marunt, sare si putin piper. Se da deoparte si se lasa asa sa se raceasca. Se iau doua rosii mari, o ceapa mare si se taie ca pentru salata. Pentru doua portii mai e nevoie de o cana si jumatate cu pilaf (aproximativ 8-10 linguri mari), doua linguri cu ulei de masline, doua linguri cu otet si putin busuioc uscat si sfaramat. Se amesteca toate foarte bine intr-un castron, se adauga sare si piper, dupa gust. Salata poate fi si antreu, si garnitura, dupa preferinta fiecaruia. Va urez pofta buna si sa fiti fericiti in noul an! Cu dragoste, Ioana

Dragele mele,

Nici nu stiti ce mult ma bucur de fiecare data cand apare suplimentul vostru si trebuie sa recunosc ca de Sarbatori mi-a fost de un real folos. Doar stiti si voi cum e! Invitati multi si pretentiosi, asa ca trebuie sa pregatim cat mai multe feluri de mancare. Iar retetele voastre, ca de aici m-am inspirat in mare parte, s-au ridicat la nivelul asteptarilor. In semn de multumire, va ofer si eu o reteta pe care o pregatesc foarte des si cu care ma pot lauda. Reteta se numeste "Medalion de muschi de vaca sau de porc" si iata cum se prepara. Pentru fiecare persoana se taie cate o bucata de muschi de vaca sau de porc, sub forma de felie rotunda si se frige la gratar sau la tigaie. Se servesc asezate pe crutoane de franzela prajite in unt, iar peste fiecare se pune si cate o felie de unt proaspat dat prin verdeata taiata marunt. Alaturi se serveste garnitura de diferite legume sau cartofi pai. Este o reteta usor de pregatit, pe care invitatii mei o adora pur si simplu. Si, fiindca tot suntem la capitolul retete, o sa va mai ofer cu draga inima o alta reteta la fel de gustoasa pe care am invatat-o de la mama mea. Este vorba despre tochitura suceveanA, pentru care aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de porc (ceafa), 200 g carnati de porc afumati, 100 g ficat, 200 g branza de oi, 6 oua, 100 g untura, piper, sare si malai. Carnea, ficatul si carnatii se taie cuburi si se pun intr-o tigaie cu o parte din untura infierbantata si se prajesc pe foc iute pana se rumenesc. Se stinge apoi cu cateva linguri cu apa clocotita si se acopera, lasandu-se sa mai fiarba zece minute. Intre timp, cu restul de untura se prajesc ouale. Tochitura se serveste pe un platou sau pe farfurie, adaugandu-se cate un ou ochi, branza si mamaliguta. Va multumesc si sper sa le incercati! Irina Dumitru, Bucuresti
×