Draga redactie,
E asa de bine cand se apropie ziua de miercuri, pentru ca stiu ca voi descoperi din nou printre paginile revistei voastre retete si povesti interesante. Si, bineinteles, pentru mine si familia mea noi idei culinare. Sunt atat de interesante si apetisante! Iar pozele sunt pe masura! Va ofer si eu cu mare bucurie si caldura doua retete foarte gustoase pe care am invatat sa le gatesc de la mama mea. La inceput nu prea mi-au iesit, insa acum familia mea, cel mai pretentios juriu, imi acorda nota maxima. Bravo, felicitari!
Mariana Oprea, Bacau
IEPURE LA CUPTOR. Ingrediente: un iepure, usturoi, sunculita afumata, sare, piper, cimbru, vin rosu.
Iepurele se impaneaza cu usturoi si sunculita si se presara cimbru, piper si sare. Astfel pregatit, se
lasa la fezandat una-doua zile. Se pune in tava, se stropeste cu ulei sau grasime si se baga in cuptorul incins, apoi dupa 15 minute se reduce focul. Tot timpul prajirii, tava va fi acoperita cu o bucata de hartie. Cand este aproape gata, se pune un pahar cu vin rosu si se mai lasa 15 minute. Se serveste cu mamaliga calda si cu muraturi.
ARDEI UMPLUTI CU VINETE. Ingrediente: 4 vinete, 4-6 ardei grasi, doua oua, sare, piper, o lingura cu mujdei.
Se spala ardeii si se curata de seminte. Se taie in jumatati pe lung. Din vinete se face o salata obisnuita. Se potriveste salata de sare, piper, se adauga mujdeiul, apoi se combina cu ouale batute ca pentru omleta. Se umplu ardeii, se presara cu putin pesmet, se asaza intr-un vas cu grasime si se dau la cuptor, incalzit in prealabil, pentru 30 de minute. Ardeii grasi mai pot fi umpluti cu orez fiert, combinat cu ciuperci inabusite si presarati cu cascaval ras. Vasul se da la cuptor la foc potrivit pentru 25 de minute. Se poate servi cu sos de rosii picant.
Dragele mele,
Sa aveti cele mai frumoase Sarbatori si sa ne rasfatati tot asa si in 2006. Sunteti o adevarata carte de bucate, iar pentru mine, in fiecare miercuri cel mai bun prieten si un aliat de nadejde in bucatarie. Si fiindca stiu ca orice gospodina are camara plina cu provizii pentru iarna, va voi oferi si eu doua retete de compot: cu pere si cu caise. Se pregatesc foarte usor si sunt si foarte sanatoase.
Pentru compotul de pere aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: un kg de pere, 3 pahare cu apa, 300 g zahar, zeama de la o lamaie, scortisoara, doua-trei cuisoare. Perele se curata de coaja si se taie in patru, dupa care se curata de seminte. Fiecare bucata se inmoaie in zeama de lamaie. In acest timp se pun la fiert zaharul si apa, se adauga perele, scortisoara si cuisoarele. Se lasa sa fiarba acoperit pana se inmoaie perele. Se serveste rece. Pentru compotul de caise, iata de ce aveti nevoie: o jumatate kg de caise tari, 200 g zahar, 3 pahare cu apa, o lingurita cu zeama de lamaie.
Se pun la fiert apa cu zaharul. In tot acest timp caisele se curata de pielita si se lasa sa stea in apa rece. Cand zaharul s-a topit, se pun zeama de lamaie si caisele scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic, luand spuma in timpul fierberii. Se serveste rece.
Ileana Chelcan, Iasi
Stimata redactie,
Imi face mare placere sa va scriu si sa impartasesc cu dumneavoastra cateva din retetele pe care eu le pregatesc acasa. Nu sunt mancaruri deosebite, dar cu siguranta sunt accesibile si usor de facut. Stiu ca in ziua de azi gospodinele cauta sa micsoreze timpul alocat gatitului si de aceea vreau sa le ofer o parte din experienta mea. Va prezint o salata ucraineana cu peste. O conserva de peste in ulei, 4 cartofi mijlocii, 3 oua, o ceapa, maioneza, 100 g cascaval sunt ingredientele de care aveti nevoie. Se fierb cartofii si ouale. Cartofii curatati si albusurile se dau prin razatoarea mare, iar galbenusurile - prin razatoarea mica sau prin sita. Pestele se scurge de ulei, se marunteste si se aranjeaza pe fundul platoului, deasupra se pune ceapa taiata rondele fine si se acopera cu un strat subtire de maioneza. Apoi se pun cartofii si iar maioneza, deasupra cascavalul ras, albusurile, se acopera cu maioneza. Peste acest ultim strat se aranjeaza frumos galbenusurile ca sa nu se vada maioneza. Se orneaza cu frunze de patrunjel. Se lasa la rece si se serveste peste cateva ore.
Aurica Neagu, Ramnic
Dragi prietene
Ma numesc Valentina Mihaila si va scriu din orasul Pitesti. Am vazut ca nu prea folositi mierea in retetele pe care le dati si de aceea m-am gandit sa va trimit eu una dintre cele pe care le prepar foarte des. Mierea este un foarte bun inlocuitor al zaharului, mai ales ca este foarte sanatoasa si mult mai nutritiva decat acesta. Reteta mea este de bomboane cu miere. Ingrediente: 100 g miere, 100 g pesmet, 150 g nuci date prin masina, 100 g zahar pudra, doua lingurite cu cacao, o jumatate de lingurita cu scortisoara, o jumatate de lingurita cu anason, 40 g nuci intregi, lapte cat cuprinde. Se pun pe planseta nucile date prin masina, se adauga mierea, celelalte ingrediente uscate (in afara zaharului pudra) si, cu ajutorul laptelui (turnat cate putin, pentru a nu subtia prea mult compozitia), se formeaza o masa densa din care se intinde o foaie de aproximativ un cm grosime, pe planseta presarata cu zahar pudra. Folosind diferite forme, se taie figurine. Se fixeaza deasupra, prin presarare, cate o bucata de nuca si se lasa bomboanele sa se usuce la temperatura camerei.