x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

05 Oct 2005   •   00:00
Meniuri cu timbru

Stimata redactie,
O saramura de pui olteneasca se face din picioare de pui cu spata, care, dupa ce se pun pe gratar, se asaza intr-un vas de Jena si se toarna peste ele un paharut de tuica slaba de corcoduse. Abia dupa ce se lasa cateva minute sa fie patrunsa de alcool, carnea se asezoneaza cu rosii tocate, usturoi zdrobit, se adauga zeama de saramura si cimbru si se lasa la fiert un sfert de ora. Iese gustoasa de-ti lingi degetele!
Gelu Robu, Craiova


Dragi cititoare,
Sper ca voi fi aproape de inima voastra daruindu-va o reteta preferata de familia mea. Este o zacusca moldoveneasca, asa cum se face in "dulcele targ al Iesilor" si cum nu veti mai gasi niciunde altundeva. Se folosesc 25 de gogosari mari si carnosi, 25 de ardei grasi, un kilogram de ceapa alba, uscata, zece vinete mari, un kilogram de morcovi, doua kilograme de rosii, un litru de untdelemn.
Gogosarii, ardeii si vinetele se coc, apoi curatati-le fara sa va udati mainile cu apa (chiar daca asa vi s-ar parea mai usor). Tocati ceapa marunt si caliti-o incet la foc mic, in toata cantitatea de untdelemn, pana cand constatati ca devine translucida. Tocati separat gogosarii si ardeii. Tocati-i marunt, cu cutitul, si nu-i dati prin masina de tocat, ca doar faceti zacusca, nu pasta de legume. Se toaca vinetele cu tocatorul de vinete, din lemn si pe fund de lemn. Dati morcovii prin razatoarea mica, puneti-i zece minute sa se inabuse in untdelemnul fierbinte si lasati vasul acoperit. Adunati totul intr-un vas mai mare, de preferinta o cratita emailata sau teflonata si cu fundul dublu (ca asa se poarta acum, si e si mai bine), puneti bulionul obtinut din rosii si dati zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Cand a scazut bine, potriviti de sare, puneti trei-patru foi de dafin, o lingurita boabe de piper si turnati zacusca fierbinte in borcane mici. Legati-le cu celofan si lasati-le in cuptorul cald (dar fara foc) pana a doua zi. Pofta buna !
Mioara Avram, din Iasi

Dragii mei dragi,
Pentru ca e toamna si toate gospodinele nu mai prididesc cu garnisitul camarii cu borcane de tot felul, hai sa facem impreuna ardei umpluti cu varza. La iarna, cand o sa fie zapada de un metru afara si-n casa caldura sa umbli ca vara, tare bine o sa va mai prinda. Dara, sa gatim! Folosim ardei grasi, varza alba, morcovi, telina (frunze si radacina). Spalam zarzavaturile, scoatem ardeilor semintele si vinisoarele albe si ii punem sa se zvante. Tocam varza marunt, o combinam cu morcovii si telina date prin razatoarea mica si apoi purcedem la munca aia mai grea. Umplem bine-bine ardeii cu acest amestec, acoperim cu rondele de morcovi frumos crestate pe la margini (macar in vreo cateva borcane, de dat la musafiri) si ii asezam cat mai presat in borcan. Deasupra nu mai trebuie decat sa turnam saramura fiarta si racita (o lingura rasa cu sare neiodata la un litru de lichid - apa, adica - e arhisuficienta). Presam ardeii cu doua scandurele curate si legam borcanele cu celofan la gura. Ati gatat ? Daca da, nu mai avem decat sa asteptam venirea iernii. Numai bine!
Cristiana Enache, Turda

×