Vreţi să oferiţi copilului dumneavoastră o zi de naştere aşa cum şi-o doreşte? Un meniu personificat este cheia succesului unei petreceri grozave.
Vreţi să oferiţi copilului dumneavoastră o zi de naştere aşa cum şi-o doreşte? Un meniu personificat este cheia succesului unei petreceri grozave. Cu un strop de imaginaţie puteţi crea preparate atăt pe gustul celor mici, căt şi pe cel al celor mari.
A sosit şi ziua mult aşteptată. Copilul dumneavoastră işi sărbătoreşte ziua de naştere. Baloane colorate, confetti, coifuri confecţionate din hărtie creponată, tort, lumănări, cadouri... dacă la toate astea se mai adaugă şi un clovn, petrecerea se poate considera una reuşită. Dar ce ne facem la capitolul măncare? Cu toţii ştim căt de dificil este să pregăteşti un meniu aniversar, mai ales pentru copii. Aceste petreceri sunt diferenţiate totuşi pe categorii de vărstă.
POVEŢE. Autoarea Elisabeta Iorga, in cartea sa intitulată "Reţete pentru petrecerile copiilor", ne sfătuieşte ca de ziua de naştere a celor mici să se acorde "o atenţie deosebită decoraţiilor amuzante, jocurilor distractive, surprizelor drăguţe, intr-un cuvănt cadrului in care se desfăşoară intălnirea respectivă." Tot ea mai spune că este important ca masa cu preparatele servite să fie pregătită cu foarte multă fantezie, dar intr-un loc căt mai ferit de zbenguiala copiilor.
JUCĂRII. Bomboanele multicolore, prăjiturile cremoase, dar mai ales tortul tradiţional care este servit la final sunt deserturi care vor atrage de indată copiii, dar toate acestea consumate in cantităţi foarte mari le pot face rău. Pentru a atrage atenţia copiilor, puteţi pregăti acasă diferite preparate, sub formă de... jucării. Cei mici vor fi cu siguranţă incăntaţi. Pentru inceput, alegeţi o măncare uşoară care să nu suprasolicite foarte mult organismul copiilor. Pentru aperitive, se pot folosi: ouă fierte, şuncă, roşii, măsline, castraveţi, caşcaval. Din ouăle fierte se pot face mici omuleţi de zăpadă, cărora li se asociază "ochi, buze şi nas". Se pot pregăti de asemenea "mini sandvişuri", sub diferite forme (triunghiulare, pătrate), astfel incăt să-i impresioneze plăcut pe cei din jur. Pentru un meniu sănătos şi inventiv trebuie să evitaţi sucurile acidulate şi prăjiturile zaharoase, oferindu-le in schimb căt mai multe sucuri şi fructe naturale. Nu putem exclude totuşi tortul, care reprezintă simbolul petrecerii. Preparat in casă, acesta poate fi făcut sub formă de inimioară, simbolizănd dragostea pe care i-o purtaţi copilului dumneavoastră.
Tort cu verdeţuri
Ingrediente: o păine rotundă ţărănească, 3 cutii de pate vegetal, 150 g măsline, doi ardei graşi, 250 g brănză de vaci, două linguri de smăntănă, 50 g şuncă de pui, o ceapă verde, o legătură de pătrunjel sau de mărar, sare, piper.
Preparare: Se taie o păine rotundă in trei straturi. Se amestecă pateul cu ardeiul, măslinele şi şunca de pui pănă cănd se omogenizează compoziţia. Se ornează un strat de păine cu amestecul obţinut, apoi se aşază un alt strat şi se procedează la fel. După ce s-au epuizat toate cele trei blaturi, se prepară un amestec format din brănză de vaci şi smăntănă pentru a "imbrăca" tortul. Se adaugă sare şi piper după gust. Se taie mărunt frunzele de la ceapa verde. Se ornează tortul cu frunze de ceapă verde, cu mărar sau pătrunjel.
marilena.stanescu@jurnalul.com