Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”
Acum o sută de ani, Crăciunul era un bun prilej de glumă pe seama evenimentelor şi a personajelor importante din anul care tocmai urma să se încheie. De la cronica satirică a unui bucătar stângaci până la falsele meniuri care sintetizau, cifrat, în denumiri bizare, starea naţiunii, listele de preparate de Crăciun, întocmite ca amuzament, abundau la mesele de petrecere.
În 1910, începe Revolutia Mexicană, George V devine suveran al Regatului Unit, al dominioanelor britanice şi împăratul Indiei, Portugalia aboleşte monarhia, iar Japonia anexează Coreea. Evenimentele mondiale păreau a nu se răsfrânge, totuşi, asupra francezilor, care habar n-aveau, în 1910, că păşesc într-un deceniu al războaielor, care va schimba harta Europei. Un meniu franţuzesc din 25 decembrie 1910 oferea, aşadar, în glumă, să spunem, o serie de bucate imaginare, pregătite pentru un eveniment imposibil: Revelionul de Crăciun! La această masă, potrivit listei-meniu, se servea, Supă Richelieu, Aripi de Stridii à la St. Paul, Microbi zburători în sos Mousseline, Radicali în stilul Deputat, Cârnaţi pe placul Doamnelor, Salată de Sezon, Chateaubriants în stil Chatellerault (oraşul lui Descartes), Abatiză (sistem militar defensive – n.n.) de privighetori pe canapea, brânzeturi Brie şi Chabis ca la Membert, Timpane Milaneze, iar ca băuturi, se oferă un vin "normal", din 1869, un butoi de Perigueux 1900, un Moulin Rouge 1822, o Inundaţie, Diferite Şampanii, Lichiorul Doamnelor.
Grafica meniului de Crăciun-Revelion 1910 este şi ea hazlie, ilustrând un peisaj bucolic de vară-toamnă, cu falşi semănători şi cai păscând alături de vaci, cu ulii care hrănesc, protector, porumbeii... În concluzie, iată un meniu de tot râsul, potrivit cu starea de bună-dispoziţie a invitaţilor care, de bună seamă, ştiau la ce masă participă: de Craciun sau de Anul Nou (?)...
Reţetă. Abatiză de privighetori pe canapé
De fapt, nu ştim prea sigur cum se vor fi gătind aceste “canapele”. Dar ca să nu vă lăsăm fără nici o reţetă, am apelat la un hâtru gastonom din aceeaşi epocă, e vorba despre jurnalistul român Constantin Bacalbaşa, care în cartea sa, “Dictatura gastronomică”, ne oferă câteva variante de aperitive din soiul celor numite îndeobşte “canapele”.
"Ia miez de pâine din ajun, pâine albă sau neagră, şi taie bucăţele groase de cel mult o jumătate de centimetru şi mari cam de 4-5 centimetri pătraţi; aceste pânişoare se prăjesc foarte puţin în unt clarificat, apoi se întind asupra lor unt proaspăt şi mai multe soiuri de alimente precum vom arăta mai jos. Canapea cu unt de sardele: peste pâine se întinde cu cuţitul untul cu sardele. Canapea cu icre moi: se întind icrele peste pânişoara unsă uşor cu unt. Canapea cu salata de icre negre: se face salata de icre negre tescuite şi se aşază pe pâine. Canapea cu crevete: 100 g cozi de crevete pisate cu 250 g unt; întinzi pe pâine; adaugi câteva cozi curăţate. Canapea cu unt cu muştar: amesteci o lingură cu muştar Savora cu 250 g unt; întinzi pe pâine. Canapea cu ouă: răscoci ouăle, toci dedesubt albuşul şi gălbenuşul amestecate cu pătrunjel, pui sare şi piper şi întinzi pe bucăţele de pâine untată. Canapea daneză: după ce ai untat pâinea aşezi deasupra unt cu hrean şi bucăţele mici de heringi şi icre. Canapea talmeş-balmeş: după ce ai untat pâinea pui deasupra un amestec din unt cu sardele, limbă afumată, şuncă, ouă răscoapte, un peşte (ton sau somon). Canapea moscovită: taie în bucăţi mici pui fript, trufe şi vârfuri de sparanghel fiert, acoperiţi cu sos maioneză pipărat bine, amestecă şi aşază pe franzelă"
În 1910, începe Revolutia Mexicană, George V devine suveran al Regatului Unit, al dominioanelor britanice şi împăratul Indiei, Portugalia aboleşte monarhia, iar Japonia anexează Coreea. Evenimentele mondiale păreau a nu se răsfrânge, totuşi, asupra francezilor, care habar n-aveau, în 1910, că păşesc într-un deceniu al războaielor, care va schimba harta Europei. Un meniu franţuzesc din 25 decembrie 1910 oferea, aşadar, în glumă, să spunem, o serie de bucate imaginare, pregătite pentru un eveniment imposibil: Revelionul de Crăciun! La această masă, potrivit listei-meniu, se servea, Supă Richelieu, Aripi de Stridii à la St. Paul, Microbi zburători în sos Mousseline, Radicali în stilul Deputat, Cârnaţi pe placul Doamnelor, Salată de Sezon, Chateaubriants în stil Chatellerault (oraşul lui Descartes), Abatiză (sistem militar defensive – n.n.) de privighetori pe canapea, brânzeturi Brie şi Chabis ca la Membert, Timpane Milaneze, iar ca băuturi, se oferă un vin "normal", din 1869, un butoi de Perigueux 1900, un Moulin Rouge 1822, o Inundaţie, Diferite Şampanii, Lichiorul Doamnelor.
Grafica meniului de Crăciun-Revelion 1910 este şi ea hazlie, ilustrând un peisaj bucolic de vară-toamnă, cu falşi semănători şi cai păscând alături de vaci, cu ulii care hrănesc, protector, porumbeii... În concluzie, iată un meniu de tot râsul, potrivit cu starea de bună-dispoziţie a invitaţilor care, de bună seamă, ştiau la ce masă participă: de Craciun sau de Anul Nou (?)...
Reţetă. Abatiză de privighetori pe canapé
De fapt, nu ştim prea sigur cum se vor fi gătind aceste “canapele”. Dar ca să nu vă lăsăm fără nici o reţetă, am apelat la un hâtru gastonom din aceeaşi epocă, e vorba despre jurnalistul român Constantin Bacalbaşa, care în cartea sa, “Dictatura gastronomică”, ne oferă câteva variante de aperitive din soiul celor numite îndeobşte “canapele”.
"Ia miez de pâine din ajun, pâine albă sau neagră, şi taie bucăţele groase de cel mult o jumătate de centimetru şi mari cam de 4-5 centimetri pătraţi; aceste pânişoare se prăjesc foarte puţin în unt clarificat, apoi se întind asupra lor unt proaspăt şi mai multe soiuri de alimente precum vom arăta mai jos. Canapea cu unt de sardele: peste pâine se întinde cu cuţitul untul cu sardele. Canapea cu icre moi: se întind icrele peste pânişoara unsă uşor cu unt. Canapea cu salata de icre negre: se face salata de icre negre tescuite şi se aşază pe pâine. Canapea cu crevete: 100 g cozi de crevete pisate cu 250 g unt; întinzi pe pâine; adaugi câteva cozi curăţate. Canapea cu unt cu muştar: amesteci o lingură cu muştar Savora cu 250 g unt; întinzi pe pâine. Canapea cu ouă: răscoci ouăle, toci dedesubt albuşul şi gălbenuşul amestecate cu pătrunjel, pui sare şi piper şi întinzi pe bucăţele de pâine untată. Canapea daneză: după ce ai untat pâinea aşezi deasupra unt cu hrean şi bucăţele mici de heringi şi icre. Canapea talmeş-balmeş: după ce ai untat pâinea pui deasupra un amestec din unt cu sardele, limbă afumată, şuncă, ouă răscoapte, un peşte (ton sau somon). Canapea moscovită: taie în bucăţi mici pui fript, trufe şi vârfuri de sparanghel fiert, acoperiţi cu sos maioneză pipărat bine, amestecă şi aşază pe franzelă"
Citeşte mai multe despre:
masa craciun, sarbatori iarna, revelion, craciun, retete craciun, reţete de sărbători

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....
Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...
Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...
Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...