x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”

1
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 22 Dec 2012 - 18:54
Meniuri hazlii de Sărbători sau “Revelionul de Crăciun”
Vezi galeria foto
Acum o sută de ani, Crăciunul era un bun prilej de glumă pe seama evenimentelor şi a personajelor importante din anul care tocmai urma să se încheie. De la cronica satirică a unui bucătar stângaci până la falsele meniuri care sintetizau, cifrat, în denumiri bizare, starea naţiunii, listele de preparate de Crăciun, întocmite ca amuzament, abundau la mesele de petrecere.

În 1910, începe Revolutia Mexicană, George V devine suveran al Regatului Unit, al dominioanelor britanice şi împăratul Indiei, Portugalia aboleşte monarhia, iar Japonia anexează Coreea. Evenimentele mondiale păreau a nu se răsfrânge, totuşi, asupra francezilor, care habar n-aveau, în 1910, că păşesc într-un deceniu al războaielor, care va schimba harta Europei. Un meniu franţuzesc din 25 decembrie 1910 oferea, aşadar, în glumă, să spunem, o serie de bucate imaginare, pregătite pentru un eveniment imposibil: Revelionul de Crăciun! La această masă, potrivit listei-meniu, se servea, Supă Richelieu, Aripi de Stridii à la St. Paul, Microbi zburători în sos Mousseline, Radicali în stilul Deputat, Cârnaţi pe placul Doamnelor, Salată de Sezon, Chateaubriants în stil Chatellerault (oraşul lui Descartes), Abatiză (sistem militar defensive – n.n.) de privighetori pe canapea, brânzeturi Brie şi Chabis ca la Membert, Timpane Milaneze, iar ca băuturi, se oferă un vin "normal", din 1869, un butoi de Perigueux 1900, un Moulin Rouge 1822, o Inundaţie, Diferite Şampanii, Lichiorul Doamnelor.
Grafica meniului de Crăciun-Revelion 1910 este şi ea hazlie, ilustrând un peisaj bucolic de vară-toamnă, cu falşi semănători şi cai păscând alături de vaci, cu ulii care hrănesc, protector, porumbeii... În concluzie, iată un meniu de tot râsul, potrivit cu starea de bună-dispoziţie a invitaţilor care, de bună seamă, ştiau la ce masă participă: de Craciun sau de Anul Nou (?)...

Reţetă. Abatiză de privighetori pe canapé

De fapt, nu ştim prea sigur cum se vor fi gătind aceste “canapele”. Dar ca să nu vă lăsăm fără nici o reţetă, am apelat la un hâtru gastonom din aceeaşi epocă, e vorba despre jurnalistul român Constantin Bacalbaşa, care în cartea sa, “Dictatura gastronomică”, ne oferă câteva variante de aperitive din soiul celor numite îndeobşte “canapele”.

 "Ia miez de pâine din ajun, pâine albă sau neagră, şi taie bucăţele groase de cel mult o jumătate de centimetru şi mari cam de 4-5 centimetri pătraţi; aceste pânişoare se prăjesc foarte puţin în unt clarificat, apoi se întind asupra lor unt proaspăt şi mai multe soiuri de alimente precum vom arăta mai jos. Canapea cu unt de sardele: peste pâine se întinde cu cuţitul untul cu sardele. Canapea cu icre moi: se întind icrele peste pânişoara unsă uşor cu unt. Canapea cu salata de icre negre: se face salata de icre negre tescuite şi se aşază pe pâine. Canapea cu crevete: 100 g cozi de crevete pisate cu 250 g unt; întinzi pe pâine; adaugi câteva cozi curăţate. Canapea cu unt cu muştar: amesteci o lingură cu muştar Savora cu 250 g unt; întinzi pe pâine. Canapea cu ouă: răscoci ouăle, toci dedesubt albuşul şi gălbenuşul amestecate cu pătrunjel, pui sare şi piper şi întinzi pe bucăţele de pâine untată. Canapea daneză: după ce ai untat pâinea aşezi deasupra unt cu hrean şi bucăţele mici de heringi şi icre. Canapea talmeş-balmeş: după ce ai untat pâinea pui deasupra un amestec din unt cu sardele, limbă afumată, şuncă, ouă răscoapte, un peşte (ton sau somon). Canapea moscovită: taie în bucăţi mici pui fript, trufe şi vârfuri de sparanghel fiert, acoperiţi cu sos maioneză pipărat bine, amestecă şi aşază pe franzelă"

Citeşte mai multe despre:   masa craciun,   sarbatori iarna,   revelion,   craciun,   retete craciun,   reţete de sărbători

 



Mai multe titluri din categorie

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...
Serviciul de email marketing furnizat de