POPASURI MONAHALE
Venind dinspre Salonic tot mai la sud, dincolo de muntele sacru al grecilor antici, Olimp, drumul se-abate, de la cetatea Promahonas, spre dreapta, pe valea raului Pinio, la Kalambaka. Strabatem soseaua ingusta, sapata in stanci de izvoare cu debit bogat, precum cel al Afroditei, stralucind in verde-smarald, alaturi de care se afla izvorul Sfintei Paraschiva, in care ne-am scaldat si noi lumina ochilor. Odata ajunsi insa la Kalambaka, uitam tot ce-am putut vedea de la nord la sud, descoperind, instantaneu, un peisaj ciudat, cu zeci de coloane naturale din piatra, ridicate spre cer ca mainile unui urias mitic. Suntem la Meteora! Locul acesta i-a atras, inca din secolul al XI-lea, pe schimnici. Regiunea nu era sigura si, profitand de slabiciunea Imperiului Bizantin, feluriti dusmani amenintau pacea oamenilor, iar acestora nu le ramanea decat sa gaseasca in credinta un raspuns la angoase.
STANCILE SUSPENDATE. Din scrierile vechi aflam ca stancile Meteorei ar fi fost aruncate de Dumnezeu din cer pentru a-i lasa pe asceti sa se roage. Monahismul a aparut ca un fel de refugiu in aceste locuri pustii si inaccesibile. Primele manastiri, asezate aproape neversosimil pe varful a 24 de stanci, au fost fondate incepand din secolul al XIV-lea. Aproape de cer, ele poarta numele de "meteore" (in greceste: "suspendat in aer"), iar fondatorii lor - Atanasie,Varlaam, sau Ioasaf - sunt venerati, astazi, ca sfinti ai Greciei ortodoxe. Dintre toate manastirile, numai sase au rezistat pana astazi, restul ajungand in ruina. Unele au fost pradate si apoi parasite, altele au fost distruse de raidurile aviatiei germane care vizau rezistenta greaca din munti. In zilele noastre, peisajul magnific i-a incitat pe cineasti sa realizeze o serie din filmele cu James Bondâ¦
Pana la jumatatea secolului trecut, accesul in manastiri se facea cu o nacela ridicata de scripeti. Procedeul era deosebit de riscant, mai ales ca legenda spune ca funiile nu se inlocuiau decat la rupere. Iata de ce icoanele de pe platforma de acces sunt aproape sterse de multele sarutari ale calugarilor care foloseau acest mijloc de comunicare cu exteriorul, astazi inlocuit cu funicularul, podul sau cu trepte sapate in stanca.
Manastirea "Sf. Stefan" e cea mai veche, dar si cea mai accesibila. Fondata de catre sihastrul Ieremia, ea adaposteste, intre altele, capul Sf. Haralambie, daruit de Vornicul Dragomir, nepotul voevodului valah Ioan Vladislav, care, in 1398, daruia si el manastirii o bucata din Crucea Mantuitorului, relicve ale Sf. Ioan Botezatorul si mosii pe teritoriul Romaniei de azi. Maicutele le obliga, la intrare, pe femei sa poarte fuste in loc de pantaloni si sa-si acopere capul.
Acelasi procedeu il gasim si la Marea Meteora (cu hramul Schimbarii la Fata), de departe cea mai mare si cea mai "inalta" manastire dintre toate "meteorele". A fost construita in 1388, pe o stanca de 613 m la care se ajunge acum, urcand peste o suta de trepte. Biserica mare ("katoliconul"), din 1388, este un model de arhitectura si pictura postbizantina. Aici se roaga calugarii manastirii incepand de la vecernie (ora 18:00), cand apune soarele si cand, dupa traditia ortodoxa, se face trecerea spre o noua zi.
Scripetele, scara de piatra si treptele de beton. La Dumnezeu se ajunge insa
pe scara credintei
|
Citește pe Antena3.ro
In pivnita marii manastiri de la Meteora se gasesc si azi teascul si uriasul butoi in care se pastra vinul - "sangele Domnului" |
Mese lungi de lemn, vesela si tacamuri de metal nepretios, bucate obisnuite si credinta. Atat le este necesar
calugarilor pentru a se hrani
in vechea trapeza |