Acolo unde se nasc cuvintele e locul ales pentru triumful mâncării. Cu gura şi, mai ales, cu inspiraţia de scriitor, Simona Fasuleo aduce în România, aşezând-o într-o carte, experienţa sa la Radio RAI, Italia, unde a triumfat patru ani cu rubrica de gastronomie “Pepe, Nero şi alţii”.
Acolo unde se nasc cuvintele e locul ales pentru triumful mâncării. Cu gura şi, mai ales, cu inspiraţia de scriitor, Simona Fasuleo aduce în România, aşezând-o într-o carte, experienţa sa la Radio RAI, Italia, unde a triumfat patru ani cu rubrica de gastronomie “Pepe, Nero şi alţii”. De fapt, povestea autoarei e simplă: s-a îndrăgostit, cu ani în urmă, de mâncare şi de literatură, în acelaşi timp, nemaiputându-le despărţi. Din această pasiune filologico-gastronomică au rezultat cincizeci de povestiri. Sunt, de fapt, mici scenete radiofonice despre un moment din viaţa unor personaje imaginare, tipologice şi neîmpăcate cu sine, care sfârşesc prin a recurge la cartea de bucate pentru a-şi regăsi echilibrul condiţiei umane. O morală simplă încheie fiecare naraţiune, şi anume aceea că toate pasiunile trec mai întâi prin stomac.
Foame cât încape
Dincolo însă de simplitatea cuceritoare a naraţiunii, descoperim, ataşată fiecărei schiţe, câte o valoroasă reţetă din anii ’20 şi care constituie contrapunctul culinar al textului scris. De la “Brânza Provolone pane” şi “Melci în sos roşu” la “Orez rumenit à la Genovese” şi “Tort cu Bergamote”, traseul include un număr de reţete originale, egal cu cel al scenetelor radiofonice. Cum autoarea a făcut imposibilă disocierea textului literar de cel al reţetei culinare, logic ar fi ca sfârşitul lecturii să prindă cititorul cu o mână dând ultima filă a cărţii şi cu cealaltă, ducând la gură desertul, după o masă copioasă.
Pe scurt, vă recomand volumul, mai ales “dacă aveţi puţin din toate şi foame, cât încape!”...
Zâmbetele lui Romeo
Ingrediente: 250 g făină, 250 g unt, 100 g nucă de cocos rasă, un ou (facultativ), 150 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: Puneţi untul la înmuiat într-un loc călduţ, apoi într-un castron, unde îl bateţi cu zahărul. Adăugaţi oul, coaja de lămâie, nuca de cocos şi făina. Faceţi o cocă rapidă şi puneţi-o la frigider timp de minimum o jumătate de oră. După ce s-a întărit, faceţi din ea nişte bile, turtiţi-le în mijloc şi aşezaţi-le în tava cuptorului. Nu este nevoie să o ungeţi. Biscuiţii vor creşte în timpul coacerii, drept pentru care e necesar să-i distanţaţi unul de celălalt. Puneţi compoziţia la cuptor, la o temperatură joasă, timp de circa 15 minute.
Salată tămăduitoare
Ingrediente: 3 morcovi bine curăţaţi, 3 mere fără coajă, 3 rădăcini de ţelină curăţate, o mână de stafide (dacă e posibil, ecologice) bine spălate, un sfert de castravete spălat foarte bine, deoarece nu trebuie curăţat de coajă, un ardei mic, fără seminţe, două pere, o portocală sau un grepfrut (în funcţie de dorinţa fiecăruia).
Preparare: Tăiaţi ingredientele de dimineaţă şi amestecaţi-le bine. Cantitatea aceasta poate fi împărţită pentru trei mese principale, iar dacă scopul dumneavoastră este efectiv curativ – raportat nu numai la suferinţele provocate de dragoste – această salată poate constitui dieta pentru o zi din săptămână.
Orez rumenit à la Genovese
Ingrediente: 500 g orez, ulei, o jumătate de ceapă, 250 g cârnat proaspăt, sare şi piper, 250 g mazăre fină, 30 g ciuperci uscate, două inimi de anghinare, o jumătate de pahar de vin alb sec, 120 g parmezan, pesmet.
Preparare: Căliţi în ulei o jumătate de ceapă tocată şi adăugaţi 250 g cârnat proaspăt, mărunţit. Condimentaţi cu sare şi piper. Stropiţi totul cu o jumătate de pahar de vin sec. Adăugaţi 250 g mazăre fină, 30 g ciuperci uscate, înmuiate şi tocate, şi două inimi de anghinare tăiate fin. Turnaţi deasupra două linguri mari cu supă şi lăsaţi compoziţia să fiarbă înăbuşit, la foc mic. În acest timp fierbeţi al dente 500 g
orez şi scurgeţi-l. Amestecaţi orezul cu mixtura de sos, adăugaţi 120 g parmezan ras şi amestecaţi din nou cu o furculiţă de lemn. Puneţi totul într-un vas de sticlă termorezistent, uns cu unt şi tapetat cu pesmet. Lăsaţi compoziţia la cuptor, până când capătă o crustă subţire aurie, după care poate fi servit.
Colăcei cu vin
Ingrediente: 200 g zahăr, o jumătate de litru de vin alb bun, o jumătate de litru de ulei, 30 g tartrat, 10 g bicarbonat de sodiu, un praf de anason, 1,5 kg făină.
Preparare: Din aceste ingrediente se prepară un aluat destul de moale, ce se frământă bine de tot şi din care se obţin 60 sau 70 de covrigei care se bagă la cuptor.
Tagliatelle “Mări şi munţi”
Ingrediente: un kg calamari,
500 g mânătărci sau ciuperci
albe, 250 g smântână; facultativ:
300 g creveţi decorticaţi.
Preparare: Prăjiţi ciupercile singure, cu puţin ulei şi cu un căţel de usturoi. Separat, puneţi la prăjit şi calamarii, tot cu ulei şi usturoi, după care adăugaţi creveţii. Încorporaţi apoi smântâna, amestecând totul, şi asezonaţi cu această compoziţie tagliatellele scurse, după ce au fost fierte al dente.
Morcovi à la Viterbese
Morcovii sănătoşi trebuie să fie, mai întâi, fierţi la foc susţinut, apoi se taie în felii pe lungime. Acestea se înşiră pe o sfoară şi se pun la soare lângă sobă. Nu se vor lăsa să stea mult într-un loc umed, pentru a nu mucegăi. După ce s-au uscat bine de tot, se pun într-un amestec de condimente alcătuit astfel: 450 g zahăr, două prafuri de scorţişoară, unul de nucşoară şi două de cuişoară măcinate, trei prafuri de anason, 100 g stafide, trei litri de oţet. Totul se pune la fiert împreună, după care se toarnă peste morcovii care trebuie să stea în infuzie 10-12 zile, întorcându-i mereu pe toate părţile. În final, se pun în borcane.
(preparate din volumul “Povestioare şi reţete culinare”)