x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miezul iernii

Miezul iernii

de Simona Chiriac    |    10 Ian 2007   •   00:00
Miezul iernii
CALENDAR GASTRONOMIC
In calendarul popular, la data de 16 ianuarie incep sarbatorile dedicate lupului. Prima dintre ele, considerata a fi cea mai importanta, Sfantul Petru de Iarna, se afla in corespondenta cu o alta sarbatoare, Sfantul Petru de Vara, cu ajutorul careia imparte anul pastoral in doua. Mai mult, gospodarii spun ca o data cu Sfantul Petru de Iarna vremea a ajuns la mijlocul iernii.

Stapanul lupilor

Sfantul Petre este, mai intai, pastratorul cheilor Raiului. In alt context insa, traditia il numeste stapanul sau patronul lupilor. In miezul iernii, lupii se strang la raspantii si incep sa urle, cerandu-i Sfantului Petru prada cuvenita. Atunci Petru coboara, imbracat in haine albe, si-i trimite, pe fiecare in parte, la gospodariile oamenilor. Casele nu sunt alese la intamplare. Traditia spune ca Sfantul Petru le intreaba pe animale daca au primit in cursul anului mancare suficienta si-i pedepseste pe stapanii care nu s-au ingrijit cum se cuvine de animalele lor.

In ziua de Sfantul Petru de Iarna nu se lucreaza, ca sa nu dea lupii iama in gospodarii. In schimb, toata lumea petrece si se bucura. Se intind mese cu mancare si bautura, iar copiilor li se dau de pomana mere si covrigi. Pana nu demult, in ziua de 16 ianuarie, daca ai fi intrat in casele gospodarilor, ai fi fost invaluit de mirosul placintelor calde. Traditia spune ca pe mese trebuie sa se afle placinte, cu diverse umpluturi. Consumarea lor va face ca fiecare sa-si gaseasca usor drumul spre casa, in orice zi a anului, si nu se va mai rataci.

Tot acum se aduna pietre albe si se pun pe pragurile caselor. In timpul noptii, pe furis, oamenii le muta in fata bisericii, pentru ca preotul sa treaca peste ele cand intra in biserica la slujba de dimineata. Dupa slujba, oamenii iau pietrele si le pun in staulul vitelor si le lasa acolo tot anul, ca sa fie protejate animalele.

Placinta cu mere

  • Ingrediente: un kg faina, un praf de sare, doua oua, 25 g drojdie, 350 g zahar, 200 ml lapte, un kg de mere, scortisoara, zahar vanilinat, zahar pudra, 100 g nuca macinata.
  • Preparare: Drojdia se dizolva in laptele caldut si se lasa putin deoparte. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijloc, unde se toarna laptele si se adauga sarea, ouale si putin zahar. Se framanta aluatul si se lasa apoi la crescut. Se imparte in doua foi. Se curata merele, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga restul de zahar, nucile macinate, zaharul vanilinat si scortisoara. Dupa ce a scazut compozitia de mere se ia tigaia de pe foc. Intr-o tava unsa cu ulei se pune prima foaie, se asaza umplutura, apoi se acopera cu a doua foaie. Se lasa in cuptor sa se coaca. Se pudreaza cu zahar pudra.
  • ×
    Subiecte în articol: petru sfantul petru