Oul este simbolul vietii. In mijlocul lui exista farama de mister din care ia nastere o noua fiinta. Esenta Sarbatorii Pastilor este viata care se naste din moarte. Iisus, prin exemplul sau, a infrant moartea, inviind dupa trei zile.
CALENDAR GASTRONOMIC
Oul este simbolul vietii. In mijlocul lui exista farama de mister din care ia nastere o noua fiinta. Esenta Sarbatorii Pastilor este viata care se naste din moarte. Iisus, prin exemplul sau, a infrant moartea, inviind dupa trei zile. Nu intamplator, oul este unul dintre simbolurile Pastilor. Colorate in rosu, simbolizeaza chinurile prin care a trecut Mantuitorul. Ciocnite de credinciosi, creeaza o legatura intre acestia si se reinnoiesc ciclic vechile ritualuri. Cojile aruncate intr-o apa curgatoare vestesc Invierea intr-o cu totul alta lume, cea a Blajinilor.
Asadar, ouale sunt importante pentru desfasurarea traditiilor legate de Pasti. Sunt atat de importante, incat in a patra saptamana din Post, o zi - numita Miezul Paresimii si care cade intotdeauna miercurea - este rezervata numararii acestora. Si nu atat pentru a vedea cat de multe sunt, ci mai ales datorita proprietatilor magice ale acestei zile. Tot ceea ce este trecut la socoteala, se va inmulti. Poate din aceasta cauza, femeile spun nu "un ou" sau "doua oua", ci "o mie", "doua mii". Alteori, ouale sunt tavalite prin gunoi, pentru a se inmulti la fel de repede. O parte din oua sunt puse la clocit, aceasta zi fiind una prielnica pentru aparitia unui numar mare de pui.
Toate aceste ritualuri de inmultire a oualor (si implicit a puilor) au efect doar daca se respecta anumite interdictii, in special legate de munca. Primul lucru pe care-l fac femeile dis de dimineata este sa se uite in cuibar si sa numere ouale. In continuare, anunta vecinelor numarul fantastic de oua descoperite. Minciuna nu este de condamnat astazi, este chiar necesara. De-abia apoi se pot apuca de alte activitati casnice. Si asta deoarece, de multe ori, intr-un mod ciudat, Miezul Paresimii poate lua infatisarea unei batrane foarte urate si rele, sau chiar a unui urias la fel de demonic, care ucide noaptea animalele celor care nu tin aceasta sarbatoare. Pe de alta parte, nerespectarea acestei zile va face ca toti copiii din acea familie sa faca bube cat ouale de mari. Nu e bine sa cosi, sa tesi, sa torci sau sa spoiesti peretii cu var. In caz contrar, nu vei reusi sa termini nicicand un lucru, ci pur si simplu te vei invarti dintr-un loc in altul.
In popor se spune ca de Miezul Paresimii se poate folosi ulei in prepararea mancarurilor, in celelalte zile consumandu-se de obicei paine, ceapa, varza murata, praz si legume fierte.
ZIUA DE MIERCURI
|
Credinta populara povesteste ca Soarele s-a nascut intr-o zi de miercuri. Din aceasta cauza, oricat ar fi de urat afara si de frig, miercurea tot va iesi putin Soarele dintre nori. Aceasta zi din saptamana este inchipuita ca fiind o femeie batrana, curioasa si cam sucita din fire. Astfel, nu se poate spune despre copiii nascuti miercurea ca vor avea prea mult noroc in viata. De asemenea, se posteste, caci se spune ca miercurea este Ziua Maicii Domnului, cea care te poate ajuta la nevoie.
|
Citește pe Antena3.ro
29 martie -
4 aprilie
|
|