x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miresmele dragi ale amintirilor din bucătărie

Miresmele dragi ale amintirilor din bucătărie

de Carmen Dragan    |    05 Noi 2008   •   00:00

Natalia Bratu şi Vasilica Cojocaru sunt două stimabile doamne pe care le-am cunoscut la Clubul Hild, din Bucureşti. Pe lângă poveştile interesante de viaţă, ele ne-au împărtăşit şi câteva din secretele lor din bucătărie. Primele reţete pe care le-au făcut pentru cei dragi.

ÎNTRE DOUĂ BUCĂTĂRII
Două bucătării îi sunt foarte cunoscute doamnei Natalia Bratu: cea din Basarabia (de unde sunt părinţii săi) şi cea din Transilvania (de unde este soţul). Acum locuieşte în Bucureşti, dar în bucătăria ei vom găsi preparate din cele două zone. “De la basarabeni am învăţat să fac ciorbă cu sfeclă sau cu varză. De asemenea, colţunaşii cu brânză dulce, cu prune sau cu vişine îmi sunt foarte dragi. Iar rudele soţului meu m-au învăţat să prepar sărmăluţe în foi de viţă, cu carne de vită, sos de roşii şi tarhon. În zona Transilvaniei, în loc de afumătură se pun cârnaţi afumaţi, iar ciorbele se acresc cu oţet”, ne spune doamna Natalia.

PREFERINŢE
Din vizitele la rudele soţului îşi aminteşte şi de o întâmplare nostimă : “Am ajuns la ei pe la şase după-amiază, iar aceştia mi-au spus că o să ne pregătească... o gâscă. Deşi mi s-a părut o oră foarte târzie pentru a tăia gâsca şi a o găti, am tot aşteptat să mănânc promisa mâncare. Şi când colo, au pus pe masă o mămăligă făcută la cuptor, cu un strat de brânză şi unt. Asta era gâsca lor!”. Doamna Natalia îşi întâmpină oaspeţii cu “pickles”: un kg gogonele, un kg gogoşari, un kg morcovi, un kg ceapă şi un kg ardei capia. Legumele se taie mărunt. Se pun la fiert cu un litru de apă şi 250 ml oţet. Se fierb la foc potrivit o jumătate de oră. Se scurge apa şi se lasă la răcit. Separat se face o maioneză dintr-o jumătate de litru de ulei şi 300 g muştar. Când zarzavatul s-a răcit, se adaugă două părţi din maioneză. Se amestecă şi se pune în borcan, iar restul de maioneză se pune deasupra ca un capac.

ÎN “LABORATOR”
Doamna Vasilica intră cu drag în bucătăria ei, pe care o numeşte “laborator”, dar… nu stă mult. “Îmi place să gătesc repede. Familia mea m-a apreciat întotdeauna pentru rapiditatea cu care mă mişc în bucătărie. Poate nu am fost foarte pasionată de a face mâncare, dar la mine masa a fost întotdeauna gustoasă şi, foarte important: gata la oră fixă”, ne mărturiseşte. Printre delicatesele cu care şi-a încântat familia şi prietenii ani la rând se află tortul mascotă. “La acest desert nu rezistau nici doamnele care ţineau la siluetă, dar aveau «ghinionul» să-mi calce pragul”, îşi aminteşte cu bucurie în glas. Astăzi ar găti cu plăcere pentru cei trei nepoţi, dacă aceştia nu ar fi aşa de departe. Dar sunt în Australia, iar aromele checului ei cu cacao, ale tortului şi ale tartei cu fructe nu ajung, din păcate, până acolo. Dacă am vizita-o într-o zi, când nu se apropie ora mesei, pe doamna Vasilica am găsi-o citind sau... tricotând. “Am tricotat costume întregi. În tinereţe tricotam şi în tramvai când mergeam la serviciu. Soţul meu mă lăuda mereu spunându-mi că fac adevărate capodopere.”

Acum, după ce am poposit puţin în viaţa fiecărei doamne, să savurăm împreună şi din reţetele lor dragi!

 

Cartofi copţi

Ingrediente: 8 cartofi, 200 g brânză telemea de oaie, 300 g smântână, o legătură de pătrunjel.
Preparare: Se coc cartofii în coajă. Când sunt aproape gata, se crestează în formă de cruce şi se introduce un amestec din brânză, smântână şi pătrunjel tocat. Se mai lasă puţin în cuptor.

 

Cvas din lămâi

Ingrediente: 2-3 lămâi, 3 l apă, 300 g zahăr, 3 g drojdie.
Preparare: Se fierbe apa, se adaugă zahărul şi se mai dă un clocot. Se adaugă lămâile tăiate felii. Se pune capac şi se lasă să se răcească. Se scoate puţin suc într-o cană, se dizolvă drojdia şi se toarnă înapoi. Se amestecă bine toată compoziţia. Se strecoară printr-un tifon. Se pune în sticle în care se adaugă două-trei stafide (grăbesc fermentaţia). Nu se umplu ochi, pentru a nu da pe afară, prin fermentaţie. Se pun la rece.

 

Tort mascotă

Ingrediente: 400 g zahăr farin, 300 g unt, 8 ouă, 100 g cacao, 100 ml apă, o lingură făină, puţină nucă, fructe glasate
Preparare: Zahărul, apa şi cacaua se pun la fiert. După primul clocot se mai lasă să fiarbă 5 minute şi se dă apoi la rece. Când compoziţia este puţin călduţă se adaugă gălbenuşurile unul câte unul şi se freacă bine. Crema obţinută se împarte în trei: o treime se păstrează în vas şi două treimi se pun într-o cratiţă. În crema din vas se adaugă o lingură de făină şi se amestecă. Se pun apoi albuşurile spumă şi se încorporează cu o lingură, amestecând uşor. Într-o cratiţă unsă cu unt şi tapetată cu făină se toarnă compoziţia şi se introduce în cuptorul încins. După ce s-a copt se lasă puţin la răcit. Se răstoarnă pe platou şi se taie pe jumătate. Crema: Untul şi crema din cratiţă se amestecă şi se dă la rece. După ce s-a răcit se aşază între blaturi. Eu mai adaug şi “minuni” (dulceaţă, nuci sau fructe confiate). Apoi se pune cremă şi deasupra blatului. Pe deasupra se rade ciocolată sau frişcă. Se ornează la buna dispoziţie.

 

Tartă cu fructe

Ingrediente: 9 linguri de ulei, 9 linguri de lapte, 12 linguri de făină, 12 linguri zahăr, un praf de copt, 3 ouă.
Preparare: Ouăle se bat cu zahărul, apoi se adaugă uleiul şi laptele şi se amestecă bine cu mixerul. Se adaugă făina şi praful de copt şi se amestecă uşor. Se toarnă în tava unsă, tapetată. Deasupra se pun fructele (mere, pere, prune). Se dă la cuptor. Este gata când se desprinde de pe margini.

×
Subiecte în articol: reţetă de viaţă