x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Misiune dificilă pentru juriu

0
Autor: Tudor Cires 02 Mar 2011 - 19:42
Misiune dificilă pentru juriu
154473-bucate03-12-21.jpgÎn ceea ce priveşte numărul de evenimente care au loc pe durata desfăşurării lui, Festivalul Internaţional de Gastronomie din Istanbul este cu siguranţă cel mai mare campionat de gătit din lume. În consecinţă, juriul are cu adevărat mult de lucru – nu-i uşor să notezi (după ce le-ai analizat cu toate simţurile şi priceperea ta) peste 600 de concurenţi, în diferite secţiuni ale artei culinare şi situaţi la diferite niveluri de pregătire profesională.

Turcia, în calendarul WACS
Germanul Robert Oppeneder, „chef patissier”, a fost preşedintele juriului din acest an şi a urmărit cu ochi atent fiecare detaliu al competiţiei. Ibrahim Celik, reprezentantul Turciei în juriu, ne spunea că au fost numeroase criterii care au contat în departajarea concurenţilor, „de la gustul felului de mâncare la felul în care au fost combinate aromele şi ingredientele, de la prezentarea preparatelor până la felul în care au respectat normele de igie­nă – absolut totul a avut însemnătate”. „În ultimii ani, gastronomia a devenit o ocupaţie foarte admirată în rândul tinerilor, care se îndreaptă în număr tot mai mare spre o carieră în acest domeniu. Mai ales de când Turcia este tot mai prezentă în calendarele WACS, iar bucătarii noştri iau tot mai multe premii”, a mai declarat el. Mai mult decât atât, „nu mai puţin de 30 de bucătari turci au trecut examenele care le permit să facă parte din juriile competiţiilor internaţionale organizate de WACS”, ne-a spus şi Yalcin Manav, preşedintele TAF.

Trofee, medalii, certificate şi... onoare
Deşi se desfăşoară începând cu anul 2003, Festivalul Internaţional de Gastronomie de la Istanbul a intrat în calendarul de evenimente al WACS abia în 2008, respectând întru totul standardele competiţionale ale prestigiosului organism inter­naţional. „Bucătarii care ies victorioşi primesc nu doar diplome şi medalii, ci şi o recompensă financiară şi, lucrul cel mai important, certificate profesionale acreditate la nivel mondial”, a mai spus Manav.

„Cele patru zile de concurs au amintit de austeritatea turnirurilor medivale”, a fost de părere şi Thomas Hauer, publicist german, expert în gastronomie, care avea să sublinieze ulterior, în articolul publicat în ma­gazinul german „Kulinariker”: „Câştigătorii au putut flutura trofee, medalii şi certificate, dar, mai presus de toate, ei au câştigat onoare!”.

Cu părere de rău că anul acesta nu a fost nici un român prezent la festival, ne-am hotărât totuşi să-i intervievăm pe câţiva dintre concurenţi. Hakan Atakan, care a participat din partea prestigioasei şcoli profesionale de turism şi management hotelier Mehmet Ihsan Mermerci, ne-a declarat: „Cei care primesc medalii la acest concurs vor putea pe viitor să se alăture TAF (federaţia asociaţiilor profesionale din domeniul gastronomiei din Turcia), să urmeze seminarii şi să participe la competiţii internaţionale. În plus, un premiu este cea mai bună recomandare pe care poţi să o ai atunci când aplici la hoteluri şi restaurante cu patru sau cu cinci stele”.

 
Câştigători pe echipe
Bucătarii au lucrat şi în echipă. Deşi medalia de aur a fost mai greu de câştigat astfel, să îi amintim pe cei care au obţinut medalia de argint sau de bronz. La categoria Cook and Serve, s-au evidenţiat ţări precum Croaţia, Republica Moldova, Rusia, Israel, Serbia şi Albania. Categoria Chef's Team Grand Prix a avut aceleaşi ţări câştigătoare ca secţiunea de mai sus. Şi juniorii au lucrat în echipă, iar printre câştigători îi amintim pe Samet Korkmaz, Yaşar Sevimli, Huseyin Pancar, care au obţinut medalia de bronz. Un singur câştigător medaliat cu aur a fost la categoria Parade de Chefs Banquet Team: echipa restaurantului hotelului Grand Hyatt Istanbul.
• Carmen Drăgan
Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...
Serviciul de email marketing furnizat de