x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Modă, bucătărie, muzică şi copii

Modă, bucătărie, muzică şi copii

de Maria Belu-Burtea    |    02 Apr 2009   •   00:00
Modă, bucătărie, muzică şi copii
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Cu creatoarea de modă Rita Mureşan poţi vorbi aproape orice. Am abordat-o, bineînţeles, pentru discuţii pe teme... gastronomice. Răspunsul a venit simplu şi firesc. Da! "Dar trebuie să ne punem de acord la telefon, deoarece sunt foarte ocupată..., dar îmi place gastronomia şi îmi place foarte mult să gătesc", mi-a spus tânăra creatoare. Mi-a dat întâlnire la ea acasă, pentru că trebuia să gătească ceva, nu?



Interviul cu Rita Mureşan a început simplu şi natural, iar prima întrebare care mi-a trecut prin minte a fost dacă ţine o dietă specială de arată aşa de bine, având în vedere că are două fetiţe. "Nu pot să ţin diete speciale, pentru că-mi place să gătesc, dar trebuie să recunosc că în mâncărurile pe care le prepar nu există foarte multe prăjeli. Îmi plac mult însă cartofii prăjiţi, de care nu mă pot despărţi. Încerc să mănânc cât se poate de sănătos. Îmi pare rău că stau cam prost cu sportul. Cred că unii sunt făcuţi să facă sport, iar alţii nu. Eu fac parte din ultima categorie, chiar dacă m-am născut într-o familie de sportivi de performanţă. Fetele mele fac sport, pentru că insist eu. Oricum, eu am acelaşi stil de viaţă de când mă ştiu, fluctuaţiile mele de greutate nu au avut de-a face cu ce am mâncat, ci mai degrabă au legătură cu stresul. Când fetiţa mea a avut accidentul m-am îngrăşat, am luat vreo 10-15 kilograme. Acum, de câte ori este operată, mă îngraş, iar când totul reintră în normal, slăbesc. Dar eu sunt foarte mulţumită cu mine."

Marea dragoste
Toţi cei care i-au admirat de-a lungul timpului creaţiile de modă sau chiar şi le-au cumpărat se pot considera norocoşi. Rita nu este numai o fată frumoasă, talentată, care are mult succes, este un om bun şi cu suflet mare. Iar hobby-ul ei este... gătitul. "Îmi place foarte mult să gătesc. Când trec două săptămâni fără să-i chem la masă, prietenii mă «trag de urechi» şi mă întreabă când mai prepar ceva. Şi asta pentru că tot timpul gătesc altceva. Am foarte multe cărţi de bucate, am făcut şi o şcoală de bucătari în Thailanda, dar nu pot găti de fiecare dată mâncare thailandeză. Îmi place să alternez", îmi spune Rita.

Bucătăria preferată? "De departe este cea italiană, dar îmi place mult şi bucătăria fusion, deoarece obişnuiesc să experimentez. La mine important este să gătesc, nu ce. Eu gătesc doar pentru aplauze. Uneori le mai prepar şi fetelor mele ceva rapid, spre exemplu, paste, dar nu pot spune că atunci gătesc, e foarte simplu, absolut normal. Îmi plac provocările şi de aceea nu mă sfiesc să pregătesc mâncare şi pentru 14 persoane." Pentru că Rita Mureşan este creatoare de modă, îi place mult să gătească, este implicată în multe proiecte, printre care şi Love 8, întrebarea următoare vine firesc: Care este marea dragoste? "Marea mea dragoste?! Nu ştiu dacă am găsit-o. Încă o mai caut. Dragoste este şi moda, dar tot dragoste este şi tot ceea ce ţine de gătit. Mi-ar plăcea să-mi deschid un restaurant şi, probabil, într-un viitor apropiat am să fac acest lucru, dar îmi trebuie timp, pentru că de un restaurant trebuie să te ocupi. Marea dragoste este şi muzica. Nu am pornit pe drumul ăsta, dar mi-a plăcut să cânt, am fost prim-solistă în cor şi mulţi dintre prietenii mei mă vedeau cântăreaţă, nicidecum creatoare de modă. Marea mea dragoste sunt, de fapt, copiii. Îmi place foarte mult să lucrez cu ei, să fiu înconjurată de ei şi sunt singurul designer care creează o colecţie pentru copii în fiecare an. Am o relaţie specială cu puştii. La un moment dat am avut şi o şcoală de minimanechine, Bombo se numea, însă nu am avut timp să mă ocup de ea, dar poate mai târziu... Da, asta iubesc cel mai mult: moda, gătitul, muzica şi copiii."

Rita este tot timpul cu zâmbetul pe buze, iar când o întreb care este felul ei de mâncare preferat, răspunsul vine dintr-o suflare: "Cartofi prăjiţi! Pentru mine, cartofii prăjiţi sunt motiv de răsfăţ, iar eu de câte ori vreau să mă răsfăţ asta mănânc".

"Ţin tot Postul Mare. Sunt foarte multe persoane care nu înţeleg acest lucru, dar pentru mine postul este ca o mulţumire pe care i-o aduc lui Dumnezeu, n-are legătură cu păcatele, aşa Îi mulţumesc pentru tot ce mi-a dat până acum"
Rita Mureşan

Legume la wok
Reţeta de mâncare pe care Rita ne-a preparat-o a fost una din legume: ciuperci, ardei, praz, salată chinezească, ţelină, morcov, ardei gras de diferite culori şi dovlecei. Se spală legumele şi se taie bucăţi potrivit de mari. Se pun două linguri de ulei în wok şi se amestecă legumele. După 10 minute se toarnă sos de soia, se lasă să se întrepătrundă aromele, iar după alte 10 minute se toarnă sos de scoici. Se amestecă şi mâncarea este gata. Este delicioasă şi de post. Eu pot garanta şi trebuie să mă credeţi pe cuvânt: mâncarea Ritei a fost extraordinară!

"Eu îmi doresc linişte sufletească. Linişte pe care, încet, încet, încerc să o am şi care nu ţine de partea materială, ci de aşteptarea mea ca individ într-o societate în care nu mă regăsesc"
Rita Mureşan

Viaţa Ritei: un basm
În 1993, tânăra de 21 de ani din Breaza era desemnată Miss România Top Model, titlu care avea să o propulseze în elita modei internaţionale. Sunt convinsă că mulţi, foarte mulţi o cunosc pe Rita şi o iubesc datorită creaţiilor sale fine, elegante şi fluide, dar şi a felului ei de-a fi: o fată deschisă, talentată şi foarte frumoasă. Întreaga carieră a Ritei denotă nu numai talent, dar şi multă disciplină.

Ca proiecte pe termen scurt, are de terminat colecţia pentru Bucharest Fashion Week, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie, iar pe termen lung îşi doreşte foarte mult un restaurant în care să gătească reţetele ce îi plac ei foarte mult.

La finalul interviului, Rita mi-a mai spus că  "sunt protejată de oamenii din jurul meu. Eu trăiesc într-o lume frumoasă, încerc să nu supăr pe nimeni, nu invidiez pe nimeni, nu deranjez pe nimeni".

×
Subiecte în articol: rita reţetă de vedetă