|
|
Mosului nostru
ii placea un anume fel de mancare.
O adusese cu el
din preeriile
Texasuluiâ¦
|
Dar ce-a mai nastrusnica a fost calatoria mosului nostru in America, prin anii de pana la 1930. A plecat incolo cu doi evrei tineri din sat, dupa caini cu colaci in coada. Au ajuns cu bine acolo, evreii s-au aranjat nu rau, deoarece au gasit consangeni de-ai lor. Mosul nostru s-a stabilit la o ferma mare, in Texas, unde se cresteau vite si se cultiva bumbac. Desi viata nu a fost usoara, fiindca tara marilor vise iesea cu greu din Marea Depresie, acolo reusi sa sclipuiasca ceva capital. Dar ce era mai al naibii acolo? Apoi: sa-si gaseasca o sotie pe potriva lui. Nu erau femei si gata! Iar dorul de casa il macina. De aceea, prin 1937, s-a intors in Basarabia, unde si-a cumparat mult pamant, masini de treierat si o moara. Lucra ca un smintit, desi nu i-a fost dat sa se bucure de rezultatele muncii sale, fiindca cedarea Basarabiei si razboiul i-au spulberat totul. Prin 1944 a plecat cu trupele romane in retragere si de atunci nu am avut nici o veste de la el. Ai nostri l-au cautat, dar fara nici un rost. Oricum, spunea bunica, daca era viu, trebuia sa dea de stire.
Mosului nostru ii placea un anume fel de mancare. O adusese cu el din preeriile Texasului si in zilele cand era cuprins de melancolie o gatea de unul singur, in mijlocul curtii, la foc deschis. O mai facem si noi, din cand in cand. E delicioasa, desi noi evitam ardeiul iute.
"UN ROMAN M-A INVATAT SA MANANC"
|
Ion Cernei, autorul acestui text, vine din Basarabia profunda. E un jurnalist caruia nu-i plac limitele si, de aceea, in Moldova sa, lumea-l considera incomod. Ne-am cunoscut de Sfantul Dumitru, la Orhei, cand o mana de entuziasti l-a inlocuit pe Lenin din centrul targului cu dreptcredinciosul domnitor Vasile Lupu, ctitor al localitatii. O lume pestrita venise ca la iarmaroc sa vada statuia in granit daltuita de Oscar Han in 1939 si zeci de tarabagii profitau de ocazie ca sa ofere de mancare la botuâ calului. Ne-am oprit intr-o aripa a pietei unde se vindeau raci fierti. Ion avea atunci 35 de ani, dar se-ntampla ca manca pentru prima data raci. L-am invatat sa rupa coada chitinata tragand fuiorul alb de carne mirosind a mal, sa stranga foarfecii mustind a miez ca socul copt in toamna, sa-si plimbe papilele pe carapacea aromata de dafin si de ierburi proaspete⦠Ion ma urmarea cu rabdare, mirandu-se ca un copil de fiecare amanunt. "Stii, frate, mi-a spus apoi, ducand cana cu Rosu de Purcari la gura, uite ce cred: daca rusii m-au invatat sa beau, afla ca tu, un roman, m-ai invatat sa manancâ¦" (Tudor Cires)
|
FRIPTURA CU ARDEI ROSU, CA IN TEXAS
|
SFAT Se serveste cu whisky, tuica si mamaliguta. |
Citește pe Antena3.ro