x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Multumesc

Multumesc

30 Iul 2004   •   00:00

Ma surprind deseori intr-o ipostaza greu de gestionat, ca posesor al unor accese de nerabdare.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In acele momente fac greseli, devenind abrupt in exprimare, mi se pare ca nu vom ajunge niciodata sa fim egali cu vinurile noastre, am tentatia sa fiu rautacios, nemultumit, dojenitor.

Pulsul imi creste si incep sa compar, sa cuantific si inevitabil… sa deplang. Cand scriu ma simt dator sa comunic lucruri "destepte" si asta tocmai pentru a grabi revenirea la dragostea pentru vin a romanilor.

Apar insa suficiente intamplari, evenimente care au darul de a ma readuce la starea de echilibru.

Un astfel de eveniment se petrece zilele acestea. Ma aflu in plin proces de up-gradare profesionala alaturi de oenologi, cercetatori, producatori de vinuri din toata tara. Practic, strabat un curs menit sa ajute la sistematizarea cunostintelor, la absorbtia informatiei specializate si, nu in ultimul rand, la evaluarea resurselor propriului aparat de detectie si analiza in ceea ce priveste vinul.

Daca nu as scrie acest articol, chiar dupa 10 ore de "scoala", as fi, poate, tentat sa recidivez in sangvinitatea mea necontrolata si sa cer - pentru a cata oara? - televiziunilor, Ministerului Educatiei, al Sanatatii, al Turismului s.a.m.d. sa purceada cu graba la introducerea unor astfel de materii in schemele lor de activitate. As argumenta grabit ca un om civilizat trebuie sa stie sa bea un vin, ca un om - pentru a fi sanatos - are nevoie de vin, ca turistii ne-ar cunoaste mai bine consumand vinul romanesc etc. Si, mai mult ca sigur, as fi greu de oprit.

Mi-e greu insa sa fac aceste aprecieri astazi, cand am avut in fata oameni cu stiinta si carisma care au aflat lucrurile acestea de 20, 30 de ani. Oameni care continua sa propovaduiasca adevarul vinului cu iubire, speranta si… rabdare. Oameni care stiau exact valorile inamovibile ale vinului si pe vremea cand comunismul mutila prin hotararile unor incompetenti (s-or fi pensionat?) plantatii de vita, planuri de dezvoltare, tehnologii si obiceiuri de consum.

Acesti oameni, repere in instructia intelectuala a nenumarati "vinari", au rabdarea sa repete pentru neofiti si pentru specialisti - in egala masura - regulile de aur ale prieteniei cu vinuri.

Numele lor nu se compara nici pe departe cu notorietatea de care se bucura toate vedetele tv. Nu numesc aici pe acesti profesori tocmai pentru a nu risca expunerea lor intr-o coregrafie a umerilor ridicati. Curios fapt, pentru ca pastorind generatii de vinificatori, rezultatul muncii lor a fost prezent in viata fiecaruia dintre noi.

Parfumul primei nopti de iubire poate sa fi fost intregit cu delicatete de farmecul unui vin, pentru buna dispozitie a nuntasilor, am mizat - foarte probabil - tot pe calitatile unui vin, devenind parinti - noi, barbatii - am fost inconjurati de prieteni printre care si un vin.

Pentru aceste daruri, eu unul, gasesc potrivit sa le multumesc. O fac si in numele dumneavoastra.

Premiem cititorii fideli!

In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani.

Intrebarea de astazi este:

"Care este ordinea in care se beau vinurile la o masa?"

Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Bucuresti sau de la Atelier Vinexpert - Unirea Shopping Center.
×
Subiecte în articol: gastronomie