x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Murături la slatină

1
03 Oct 2007 - 00:00

Se spune că "puitoarele omenirii" (locurile unde s-au dezvoltat primele comunităţi umane) se află acolo unde sunt surse de sare la suprafaţă. Una dintre aceste zone cu potenţial uriaş o reprezintă şi teritoriul ţării noastre.

Nu e locul aici pentru o lecţie de istorie sau de antropologie, dar trebuie să amintim că, adeseori, acolo unde sarea este uşor accesibilă - inclusiv prin izvoarele sau făntănile cu apă sărată, cunoscute şi sub numele de "slatină" - s-au făcut descoperiri arheologice interesante. In satul Săsarm-Chiuza, judeţul Bistriţa Năsăud, se află o astfel de făntănă cu apă sărată, nu departe de un părău cu apă dulce. In stănga acestui părău se găsesc patru complexuri arheologice unde s-au descoperit fragmente ceramice datănd din perioada bronzului timpuriu.

Izvoarele cu apă sărată

In preajma unor astfel de surse de apă sărată trebuie să fi descoperit omul, pentru prima dată, tainele conservării legumelor, a cărnii, a brănzeturilor, prin procedeul de "murare". Mai mult chiar, s-a păstrat pănă in zilele noastre obiceiul de a se folosi pentru conservare (sau chiar pentru gătit) apa scoasă din aceste izvoare sau făntăni.

Pentru cei care locuiesc in apropierea lor, "slatina" (apa sărată natural) este un veritabil "aliment". Se pune pănă şi in aluatul de păine. Carnea, slănina, murăturile şi brănza ţinute in slatină se păstrează mult mai bine decăt cele ţinute in saramură obţinută prin combinaţia obişnuită de apă şi sare. Iar in cazul in care concentraţia de sare din slatină este prea mare, se diluează cu apă dulce de izvor.

Â

Ardei capia in oţet

Ingrediente: două kg ardei capia, 500 ml oţet de 9Ëš, un litru apă, 250 g zahăr sau miere, două linguri de sare, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, 100 g hrean sau 3 linguri de sămănţă de muştar.

Preparare: Ardeii, bine spălaţi, se taie in jumătăţi pe lungime, curăţăndu-se de cotoare şi seminţe.

Intr-o cratiţă de 3 litri se pun la fiert oţetul şi toate ingredientele, cu excepţia hreanului, şi se acoperă cu un capac. Cănd lichidul clocoteşte, se pun ardeii capia şi se lasă să fiarbă. Se aşază apoi in borcane şi se toarnă aproximativ o jumătate din lichid. Se completează cu ceilalţi ardei, se presează cu două felii de hrean şi se toarnă restul de lichid. Se pune celofan dublu, se leagă şi se acoperă borcanele cu pături pentru ca intreaga compoziţie să nu fermenteze.

Â

Castraveţi cu dovleac

Ingrediente: 1,5 kg castraveţi, 50 g sare grunjoasă, 500 g dovleac, 120 g zahăr, un litru oţet din vin, un litru de apă, o bucată de hrean, 4 linguriţe de boabe de muştar, 3 linguriţe de piper negru, 6 frunze de dafin, mărar uscat.

Preparare: Se curăţă castraveţii şi se taie rondele groase de un cm. Se pun intr-un castron, se presară sare din belşug, se toarnă apă, se acoperă şi se lasă in frigider peste noapte. A doua zi se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, iar pulpa se taie bucăţi de aceeaşi mărime cu castraveţii. Se scot castraveţii din saramură, se clătesc cu apă rece şi se adaugă dovleacul, feliile de hrean, mărarul şi boabele de muştar. Se umplu borcanele pănă la 2 cm de gura borcanului. Se pune la fiert oţetul diluat cu un litru de apă şi se adaugă două linguri de sare, zahăr, boabele de piper şi dafinul. Se toarnă oţetul cald in borcane, se inchid ermetic şi se lasă la răcit acoperindu-se cu o pătură.

Varză murată cu ardei şi hrean

Ingrediente: 5 kg varză albă, 3 kg ardei capia, 500 g hrean, 100 g zahăr, 500 ml oţet, sare.

Preparare: Se taie varza şi ardeii mărunt. Se rade hreanul şi se amestecă bine cu varza şi ardeii. Se adaugă sare după gust. Zahărul se dizolvă in oţet şi se toarnă peste compoziţie. Se amestecă bine. Se acoperă cu un capac şi se lasă, de preferat, 36 de ore, după care se poate pune in borcane şi deja se poate servi.

Ardei bulgăreşti

Ingrediente: 5 kg ardei iuţi, 250 g zahăr, muştar alb şi boabe de piper, un l oţet, 200-300 ml apă, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe apa cu sarea şi se toarnă peste ardei, lăsăndu-se să se răcească. Se fierb la un loc toate ingredientele (cu excepţia ardeilor). Ardeii iuţi se pun in borcan şi se toarnă intreaga compoziţie peste ei. Se acoperă borcanul cu celofan şi se leagă.

Sfeclă roşie la oţet

Ingrediente: un kg sfeclă roşie, o cană de oţet, 3 căni de apă, sare.

Preparare: Se spală sfecla şi se fierbe. Separat, se fierbe apa cu oţetul şi puţină sare. Se curăţă sfecla şi se taie rondele, după care se pune intr-un borcan peste care se toarnă oţetul călduţ.

Gogoşari umpluţi

Ingrediente: 1-1/2 kg varză, 200 g morcovi şi ţelină, 150 g ceapă, 100 g ardei gras, 150 ml ulei, o foaie de dafin, frunze de ţelină, cimbru, mărar, 1/2 linguriţă de piper măcinat, sare, oţet, două kg gogoşari.

Preparare: Se toacă varza şi se sărează. Se taie ceapa, se dă pe răzătoare zarzavatul şi se căleşte in ulei 1-2 minute, după care se adaugă ardeiul gras tăiat şi varza bine stoarsă. Se amestecă totul. Se pun condimentele şi se lasă compoziţia pe foc 5 minute. Se umplu gogoşarii cu rondele subţiri de ţelină sau morcovi şi se pun in borcane. Se fierbe oţetul cu sarea şi zahărul. Intreaga compoziţie se toarnă peste gogoşari şi se leagă borcanul cu celofan.

Roşii murate in sare

Ingrediente: două kg roşii, o bucată rădăcină de ţelină, două bucăţi ardei iuţi, 4-5 căţei de usturoi, o legătură de mărar verde, 2-3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).

Preparare: Se spală roşiile şi se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu căţeii de usturoi, tăiaţi in două, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi frunzele de dafin. Peste toate se adaugă mărarul. Separat, se fierb intr-un vas 2-3 l de apă cu sare, lăsăndu-se apoi să se răcească. Se toarnă lichidul peste compoziţie.

Gogoşari la oţet cu miere

Ingrediente: 5 kg gogoşari, un litru oţet, 3 l apă, 1/2 kg miere de albine, 1/2 linguri de sare, 1/2 kg zahăr, condimente (boabe de muştar, piper negru, foi de dafin).

Preparare: Se pun la fiert, intr-o oală, zahărul, oţetul, sarea, mierea şi condimentele pănă dau in clocot. Se spală gogoşarii, se taie in patru, se curăţă de seminţe şi se aşază in borcan. Printre gogoşari se pun rondele de hrean. Compoziţia fiartă se toarnă peste gogoşari. Se capsează borcanele foarte bine.

Usturoi murat

Ingrediente: 8 căţei de usturoi, un plic de conservant dulce-acrişor.

Preparare: Usturoiul se curăţă şi se aşază in borcan, apoi se prepară compoziţia de pikant fix conform instrucţiunilor de pe plic şi se toarnă fierbinte peste usturoi. Borcanul se pune pe o tavă plină cu apă fierbinte şi se ţine in partea de jos a cuptorului preincălzit timp de 60 de minute. Se lasă la răcit şi se depozitează la loc răcoros şi ferit de lumină.

Struguri in oţet

Ingrediente: un kg ciorchini de struguri, un pahar de oţet, un pahar de zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se amestecă ingredientele, se fierbe amestecul, se răceşte şi se toarnă in borcan. Se pune celofan, se leagă şi se păstrează la rece.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   zahăr,   apă,   ardei,   oţet,   ingrediente,   taie,   toarna,   preparare,   gogosari,   hrean,   otetul,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de