x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Murături la slatină

1
03 Oct 2007 - 00:00

Se spune că "puitoarele omenirii" (locurile unde s-au dezvoltat primele comunităţi umane) se află acolo unde sunt surse de sare la suprafaţă. Una dintre aceste zone cu potenţial uriaş o reprezintă şi teritoriul ţării noastre.

Nu e locul aici pentru o lecţie de istorie sau de antropologie, dar trebuie să amintim că, adeseori, acolo unde sarea este uşor accesibilă - inclusiv prin izvoarele sau făntănile cu apă sărată, cunoscute şi sub numele de "slatină" - s-au făcut descoperiri arheologice interesante. In satul Săsarm-Chiuza, judeţul Bistriţa Năsăud, se află o astfel de făntănă cu apă sărată, nu departe de un părău cu apă dulce. In stănga acestui părău se găsesc patru complexuri arheologice unde s-au descoperit fragmente ceramice datănd din perioada bronzului timpuriu.

Izvoarele cu apă sărată

In preajma unor astfel de surse de apă sărată trebuie să fi descoperit omul, pentru prima dată, tainele conservării legumelor, a cărnii, a brănzeturilor, prin procedeul de "murare". Mai mult chiar, s-a păstrat pănă in zilele noastre obiceiul de a se folosi pentru conservare (sau chiar pentru gătit) apa scoasă din aceste izvoare sau făntăni.

Pentru cei care locuiesc in apropierea lor, "slatina" (apa sărată natural) este un veritabil "aliment". Se pune pănă şi in aluatul de păine. Carnea, slănina, murăturile şi brănza ţinute in slatină se păstrează mult mai bine decăt cele ţinute in saramură obţinută prin combinaţia obişnuită de apă şi sare. Iar in cazul in care concentraţia de sare din slatină este prea mare, se diluează cu apă dulce de izvor.

Â

Ardei capia in oţet

Ingrediente: două kg ardei capia, 500 ml oţet de 9Ëš, un litru apă, 250 g zahăr sau miere, două linguri de sare, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, 100 g hrean sau 3 linguri de sămănţă de muştar.

Preparare: Ardeii, bine spălaţi, se taie in jumătăţi pe lungime, curăţăndu-se de cotoare şi seminţe.

Intr-o cratiţă de 3 litri se pun la fiert oţetul şi toate ingredientele, cu excepţia hreanului, şi se acoperă cu un capac. Cănd lichidul clocoteşte, se pun ardeii capia şi se lasă să fiarbă. Se aşază apoi in borcane şi se toarnă aproximativ o jumătate din lichid. Se completează cu ceilalţi ardei, se presează cu două felii de hrean şi se toarnă restul de lichid. Se pune celofan dublu, se leagă şi se acoperă borcanele cu pături pentru ca intreaga compoziţie să nu fermenteze.

Â

Castraveţi cu dovleac

Ingrediente: 1,5 kg castraveţi, 50 g sare grunjoasă, 500 g dovleac, 120 g zahăr, un litru oţet din vin, un litru de apă, o bucată de hrean, 4 linguriţe de boabe de muştar, 3 linguriţe de piper negru, 6 frunze de dafin, mărar uscat.

Preparare: Se curăţă castraveţii şi se taie rondele groase de un cm. Se pun intr-un castron, se presară sare din belşug, se toarnă apă, se acoperă şi se lasă in frigider peste noapte. A doua zi se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, iar pulpa se taie bucăţi de aceeaşi mărime cu castraveţii. Se scot castraveţii din saramură, se clătesc cu apă rece şi se adaugă dovleacul, feliile de hrean, mărarul şi boabele de muştar. Se umplu borcanele pănă la 2 cm de gura borcanului. Se pune la fiert oţetul diluat cu un litru de apă şi se adaugă două linguri de sare, zahăr, boabele de piper şi dafinul. Se toarnă oţetul cald in borcane, se inchid ermetic şi se lasă la răcit acoperindu-se cu o pătură.

Varză murată cu ardei şi hrean

Ingrediente: 5 kg varză albă, 3 kg ardei capia, 500 g hrean, 100 g zahăr, 500 ml oţet, sare.

Preparare: Se taie varza şi ardeii mărunt. Se rade hreanul şi se amestecă bine cu varza şi ardeii. Se adaugă sare după gust. Zahărul se dizolvă in oţet şi se toarnă peste compoziţie. Se amestecă bine. Se acoperă cu un capac şi se lasă, de preferat, 36 de ore, după care se poate pune in borcane şi deja se poate servi.

Ardei bulgăreşti

Ingrediente: 5 kg ardei iuţi, 250 g zahăr, muştar alb şi boabe de piper, un l oţet, 200-300 ml apă, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe apa cu sarea şi se toarnă peste ardei, lăsăndu-se să se răcească. Se fierb la un loc toate ingredientele (cu excepţia ardeilor). Ardeii iuţi se pun in borcan şi se toarnă intreaga compoziţie peste ei. Se acoperă borcanul cu celofan şi se leagă.

Sfeclă roşie la oţet

Ingrediente: un kg sfeclă roşie, o cană de oţet, 3 căni de apă, sare.

Preparare: Se spală sfecla şi se fierbe. Separat, se fierbe apa cu oţetul şi puţină sare. Se curăţă sfecla şi se taie rondele, după care se pune intr-un borcan peste care se toarnă oţetul călduţ.

Gogoşari umpluţi

Ingrediente: 1-1/2 kg varză, 200 g morcovi şi ţelină, 150 g ceapă, 100 g ardei gras, 150 ml ulei, o foaie de dafin, frunze de ţelină, cimbru, mărar, 1/2 linguriţă de piper măcinat, sare, oţet, două kg gogoşari.

Preparare: Se toacă varza şi se sărează. Se taie ceapa, se dă pe răzătoare zarzavatul şi se căleşte in ulei 1-2 minute, după care se adaugă ardeiul gras tăiat şi varza bine stoarsă. Se amestecă totul. Se pun condimentele şi se lasă compoziţia pe foc 5 minute. Se umplu gogoşarii cu rondele subţiri de ţelină sau morcovi şi se pun in borcane. Se fierbe oţetul cu sarea şi zahărul. Intreaga compoziţie se toarnă peste gogoşari şi se leagă borcanul cu celofan.

Roşii murate in sare

Ingrediente: două kg roşii, o bucată rădăcină de ţelină, două bucăţi ardei iuţi, 4-5 căţei de usturoi, o legătură de mărar verde, 2-3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).

Preparare: Se spală roşiile şi se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu căţeii de usturoi, tăiaţi in două, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi frunzele de dafin. Peste toate se adaugă mărarul. Separat, se fierb intr-un vas 2-3 l de apă cu sare, lăsăndu-se apoi să se răcească. Se toarnă lichidul peste compoziţie.

Gogoşari la oţet cu miere

Ingrediente: 5 kg gogoşari, un litru oţet, 3 l apă, 1/2 kg miere de albine, 1/2 linguri de sare, 1/2 kg zahăr, condimente (boabe de muştar, piper negru, foi de dafin).

Preparare: Se pun la fiert, intr-o oală, zahărul, oţetul, sarea, mierea şi condimentele pănă dau in clocot. Se spală gogoşarii, se taie in patru, se curăţă de seminţe şi se aşază in borcan. Printre gogoşari se pun rondele de hrean. Compoziţia fiartă se toarnă peste gogoşari. Se capsează borcanele foarte bine.

Usturoi murat

Ingrediente: 8 căţei de usturoi, un plic de conservant dulce-acrişor.

Preparare: Usturoiul se curăţă şi se aşază in borcan, apoi se prepară compoziţia de pikant fix conform instrucţiunilor de pe plic şi se toarnă fierbinte peste usturoi. Borcanul se pune pe o tavă plină cu apă fierbinte şi se ţine in partea de jos a cuptorului preincălzit timp de 60 de minute. Se lasă la răcit şi se depozitează la loc răcoros şi ferit de lumină.

Struguri in oţet

Ingrediente: un kg ciorchini de struguri, un pahar de oţet, un pahar de zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se amestecă ingredientele, se fierbe amestecul, se răceşte şi se toarnă in borcan. Se pune celofan, se leagă şi se păstrează la rece.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   zahăr,   apă,   ardei,   oţet,   ingrediente,   taie,   toarna,   preparare,   gogosari,   hrean,   otetul,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de