Se spune că "puitoarele omenirii" (locurile unde s-au dezvoltat primele comunităţi umane) se află acolo unde sunt surse de sare la suprafaţă. Una dintre aceste zone cu potenţial uriaş o reprezintă şi teritoriul ţării noastre.
Nu e locul aici pentru o lecţie de istorie sau de antropologie, dar trebuie să amintim că, adeseori, acolo unde sarea este uşor accesibilă - inclusiv prin izvoarele sau făntănile cu apă sărată, cunoscute şi sub numele de "slatină" - s-au făcut descoperiri arheologice interesante. In satul Săsarm-Chiuza, judeţul Bistriţa Năsăud, se află o astfel de făntănă cu apă sărată, nu departe de un părău cu apă dulce. In stănga acestui părău se găsesc patru complexuri arheologice unde s-au descoperit fragmente ceramice datănd din perioada bronzului timpuriu.
Izvoarele cu apă sărată
In preajma unor astfel de surse de apă sărată trebuie să fi descoperit omul, pentru prima dată, tainele conservării legumelor, a cărnii, a brănzeturilor, prin procedeul de "murare". Mai mult chiar, s-a păstrat pănă in zilele noastre obiceiul de a se folosi pentru conservare (sau chiar pentru gătit) apa scoasă din aceste izvoare sau făntăni.
Pentru cei care locuiesc in apropierea lor, "slatina" (apa sărată natural) este un veritabil "aliment". Se pune pănă şi in aluatul de păine. Carnea, slănina, murăturile şi brănza ţinute in slatină se păstrează mult mai bine decăt cele ţinute in saramură obţinută prin combinaţia obişnuită de apă şi sare. Iar in cazul in care concentraţia de sare din slatină este prea mare, se diluează cu apă dulce de izvor.
Â
Ardei capia in oţet
Ingrediente: două kg ardei capia, 500 ml oţet de 9Ë, un litru apă, 250 g zahăr sau miere, două linguri de sare, o foaie de dafin, o frunză de ţelină, 100 g hrean sau 3 linguri de sămănţă de muştar.
Preparare: Ardeii, bine spălaţi, se taie in jumătăţi pe lungime, curăţăndu-se de cotoare şi seminţe.
Intr-o cratiţă de 3 litri se pun la fiert oţetul şi toate ingredientele, cu excepţia hreanului, şi se acoperă cu un capac. Cănd lichidul clocoteşte, se pun ardeii capia şi se lasă să fiarbă. Se aşază apoi in borcane şi se toarnă aproximativ o jumătate din lichid. Se completează cu ceilalţi ardei, se presează cu două felii de hrean şi se toarnă restul de lichid. Se pune celofan dublu, se leagă şi se acoperă borcanele cu pături pentru ca intreaga compoziţie să nu fermenteze.
Â
Castraveţi cu dovleac
Ingrediente: 1,5 kg castraveţi, 50 g sare grunjoasă, 500 g dovleac, 120 g zahăr, un litru oţet din vin, un litru de apă, o bucată de hrean, 4 linguriţe de boabe de muştar, 3 linguriţe de piper negru, 6 frunze de dafin, mărar uscat.
Preparare: Se curăţă castraveţii şi se taie rondele groase de un cm. Se pun intr-un castron, se presară sare din belşug, se toarnă apă, se acoperă şi se lasă in frigider peste noapte. A doua zi se curăţă dovleacul de coajă şi de seminţe, iar pulpa se taie bucăţi de aceeaşi mărime cu castraveţii. Se scot castraveţii din saramură, se clătesc cu apă rece şi se adaugă dovleacul, feliile de hrean, mărarul şi boabele de muştar. Se umplu borcanele pănă la 2 cm de gura borcanului. Se pune la fiert oţetul diluat cu un litru de apă şi se adaugă două linguri de sare, zahăr, boabele de piper şi dafinul. Se toarnă oţetul cald in borcane, se inchid ermetic şi se lasă la răcit acoperindu-se cu o pătură.
Varză murată cu ardei şi hrean
Ingrediente: 5 kg varză albă, 3 kg ardei capia, 500 g hrean, 100 g zahăr, 500 ml oţet, sare.
Preparare: Se taie varza şi ardeii mărunt. Se rade hreanul şi se amestecă bine cu varza şi ardeii. Se adaugă sare după gust. Zahărul se dizolvă in oţet şi se toarnă peste compoziţie. Se amestecă bine. Se acoperă cu un capac şi se lasă, de preferat, 36 de ore, după care se poate pune in borcane şi deja se poate servi.
Ardei bulgăreşti
Ingrediente: 5 kg ardei iuţi, 250 g zahăr, muştar alb şi boabe de piper, un l oţet, 200-300 ml apă, două linguri de sare.
Preparare: Se fierbe apa cu sarea şi se toarnă peste ardei, lăsăndu-se să se răcească. Se fierb la un loc toate ingredientele (cu excepţia ardeilor). Ardeii iuţi se pun in borcan şi se toarnă intreaga compoziţie peste ei. Se acoperă borcanul cu celofan şi se leagă.
Sfeclă roşie la oţet
Ingrediente: un kg sfeclă roşie, o cană de oţet, 3 căni de apă, sare.
Preparare: Se spală sfecla şi se fierbe. Separat, se fierbe apa cu oţetul şi puţină sare. Se curăţă sfecla şi se taie rondele, după care se pune intr-un borcan peste care se toarnă oţetul călduţ.
Gogoşari umpluţi
Ingrediente: 1-1/2 kg varză, 200 g morcovi şi ţelină, 150 g ceapă, 100 g ardei gras, 150 ml ulei, o foaie de dafin, frunze de ţelină, cimbru, mărar, 1/2 linguriţă de piper măcinat, sare, oţet, două kg gogoşari.
Preparare: Se toacă varza şi se sărează. Se taie ceapa, se dă pe răzătoare zarzavatul şi se căleşte in ulei 1-2 minute, după care se adaugă ardeiul gras tăiat şi varza bine stoarsă. Se amestecă totul. Se pun condimentele şi se lasă compoziţia pe foc 5 minute. Se umplu gogoşarii cu rondele subţiri de ţelină sau morcovi şi se pun in borcane. Se fierbe oţetul cu sarea şi zahărul. Intreaga compoziţie se toarnă peste gogoşari şi se leagă borcanul cu celofan.
Roşii murate in sare
Ingrediente: două kg roşii, o bucată rădăcină de ţelină, două bucăţi ardei iuţi, 4-5 căţei de usturoi, o legătură de mărar verde, 2-3 frunze de dafin, sare (o lingură la un litru de apă).
Preparare: Se spală roşiile şi se introduc intr-un borcan adecvat, intercalate cu căţeii de usturoi, tăiaţi in două, cu ardeii iuţi, cu rădăcina de ţelină tăiată bucăţi şi frunzele de dafin. Peste toate se adaugă mărarul. Separat, se fierb intr-un vas 2-3 l de apă cu sare, lăsăndu-se apoi să se răcească. Se toarnă lichidul peste compoziţie.
Gogoşari la oţet cu miere
Ingrediente: 5 kg gogoşari, un litru oţet, 3 l apă, 1/2 kg miere de albine, 1/2 linguri de sare, 1/2 kg zahăr, condimente (boabe de muştar, piper negru, foi de dafin).
Preparare: Se pun la fiert, intr-o oală, zahărul, oţetul, sarea, mierea şi condimentele pănă dau in clocot. Se spală gogoşarii, se taie in patru, se curăţă de seminţe şi se aşază in borcan. Printre gogoşari se pun rondele de hrean. Compoziţia fiartă se toarnă peste gogoşari. Se capsează borcanele foarte bine.
Usturoi murat
Ingrediente: 8 căţei de usturoi, un plic de conservant dulce-acrişor.
Preparare: Usturoiul se curăţă şi se aşază in borcan, apoi se prepară compoziţia de pikant fix conform instrucţiunilor de pe plic şi se toarnă fierbinte peste usturoi. Borcanul se pune pe o tavă plină cu apă fierbinte şi se ţine in partea de jos a cuptorului preincălzit timp de 60 de minute. Se lasă la răcit şi se depozitează la loc răcoros şi ferit de lumină.
Struguri in oţet
Ingrediente: un kg ciorchini de struguri, un pahar de oţet, un pahar de zahăr, o linguriţă de sare.
Preparare: Se amestecă ingredientele, se fierbe amestecul, se răceşte şi se toarnă in borcan. Se pune celofan, se leagă şi se păstrează la rece.
(reţete redactate de Marilena Stănescu)