x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mustoasa de maderat

Mustoasa de maderat

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    30 Mar 2006   •   00:00

Nu mai e curios faptul ca o mica localitate poate sa dea un nume "mare" unui soi romanesc. Asa cum in Moldova, Tamaioasa de Bohotin, celebrul soi rosu aromat, a luat numele de la localitatea Bohotin, componenta comunei Raducaneni, din podgoria Husilor, si aici, in partea opusa a Romaniei, in Crisana, Mustoasa de Maderat, un soi pentru vinuri albe, a luat numele de la localitatea Maderat, componenta orasului Pancota, apartinand podgoriei Minis-Maderat.

Trebuie sa precizam ca si pe aceste locuri cultura vitei de vie are o traditie multimilenara, podgoria Minis-Maderat, fiind una dintre cele mai vechi din Romania. Creat in marele laborator al naturii prin selectie populara de locuitorii acestei zone, soiul avea sa intre in istorie sub numele de Mustoasa de Maderat. Si asupra acestui soi romanesc au existat si mai exista controverse privind originea. Astfel, de exemplu, in literatura straina a aparut o parere ca Mustoasa de Maderat ar fi unul si acelasi soi cu soiul unguresc Lampor Feh...r sau ar proveni din acesta din urma. Lista confuziilor poate continua.

Soiul Mustoasa de Maderat este un soi destinat obtinerii vinurilor albe si se intalneste cultivat in podgoriile din Crisana si Transilvania si doar razlet in alte podgorii din Romania. Acest soi se caracterizeaza printr-o crestere viguroasa, lastarii crescuti intr-un an depasesc cu usurinta trei metri. Fiind autofertil, este cultivat in plantatii mari, pure, neavand nevoie de alte soiuri polenizatoare. Strugurii, de culoare verde galbuie, sunt puternic batuti, adica, la coacere, boabele sunt deformate din cauza desimii.

In general, Mustoasa de Maderat are o productie de struguri mijlocie, media fiind de 10.000 kg/ha. Culesul are loc la sfarsitul lunii septembrie sau in prima jumatate a lunii octombrie. Vinurile se recomanda a se consuma cand sunt tinere. De obicei, ele nu sunt prea alcoolice, taria lor variind intre 9,5° si 11° si au o culoare galben-verzuie.

Avand o aciditate destul de ridicata, vinurile se caracterizeaza prin multa prospetime si fructuozitate. Cand se degusta, Mustoasa de Maderat lasa in gura o senzatie de proaspat si racoros, care, dupa parerea majoritatii specialistilor, se aseamana cu "aerul curat al unei dimineti de toamna romaneasca". Datorita aciditatii de care dispune (de peste 6g/l), vinurile de Mustoasa de Maderat pot fi folosite si pentru prepararea spumantelor de calitate sau pentru obtinerea distilatelor de vin.

×