x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muzica de ascultat în bucătărie

Muzica de ascultat în bucătărie

de Magda Cristina Ursache    |    29 Noi 2009   •   00:00
Muzica de ascultat în bucătărie
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

Jamie Oliver nu este doar un bucătar. El este un inovator în ale gastronomiei. Stilul lui implică nu numai gătitul propriu-zis, ci îmbinarea ingredientelor cu buna dispoziţie. Iar asta o face aducând în bucătărie muzica şi dansul. El nu e un simplu bucătar care găteşte, ci se distrează, cântă, dansează. Şi, de cele mai multe ori, nu face toate acestea singur, ci împreună cu prietenii şi cu familia. Nimic nu îl încântă mai mult decât să pregătească un fel delicios de mâncare împreună cu persoanele dragi.



Mai nou, Jamie vrea să aducă acest stil în vieţile tuturor fanilor săi. Pe lângă faptul că încurajează în toate show-urile lui gătitul în familie ca mod de relaxare şi consolidare a relaţiilor, îşi doreşte sincer ca lumea să se distreze în bucătărie, pentru că astfel, crede el, lumea va începe să gătească mai mult şi vom putea să evităm avalanşa de produse fast-food.

Ideea lui Jamie de a transforma gătitul într-o activitate mai plăcută a început însă cu mult înainte ca el să fie o "marcă", un "brand", cum este în ziua de azi. Chiar înainte de a apărea "The Naked Chef", el gătea adesea cu prietenii săi sau cu Jools, pe atunci doar prietena sa, pe care îi plăcea să o răsfeţe cu tot felul de bunătăţuri. A continuat să facă asta în primul show de televiziune în care, în fiecare episod, apărea un alt prieten cu care gătea sau prepara cocteiluri. Şi, desigur, tot ce prepara era devorat la sfârşitul episodului de o ceată de prieteni sau de familie.

"Shaker"-ul cu amintiri
În 2000, talentul muzical al lui Jamie a început să fie recunoscut, şi formaţia sa a devenit renumită. Cu această ocazie, casa de producţie Sony i-a făcut o ofertă, care, deşi părea bizară la început, avea să fie punctul de plecare pentru multe dintre acţiunile sale viitoare: înregistrarea unui CD cu muzică pentru gătit. "Jamie Oliver's Cookin'" urma să fie o compilaţie a melodiilor pe care Jamie le asculta cu plăcere în timp ce bucătărea. La început, el a respins ideea de a crea un album cu muzică de ascultat în timp ce găteşti. S-a răzgândit însă după câteva săptămâni. "După propunerea iniţială, am considerat că ideea e ridicolă", a spus el. "Însă peste o lună mă aflam acasă, gătind pe muzică, şi m-am gândit că, într-adevăr, muzica era o parte interesantă a emisiunii mele «The Naked Chef». Mi-am dat seama că, de fapt, e o idee foarte bună." Şi, desigur, ca la orice proiect la care lucrează, Jamie s-a dedicat total, pentru ca totul să iasă grozav. "Am spus că urma să lucrez la el doar atâta vreme cât mi se permitea să mă implic în design, astfel că am apelat pentru partea artistică la un prieten şi am folosit un fotograf specializat pe domeniul alimentar pentru realizarea copertei."

Rezultatul a fost unul pe placul lui Jamie. Albumul includea cântece precum "Begging you" de la The Stone Roses, "Even After All" al lui Finlay Quaye, "Dancing In The Moonlight" de la Toploader şi chiar una dintre melodiile de pe primul album al formaţiei lui Jamie, Scarlet Division: "Sundial". "Alegerea melodiilor pentru album a constituit o călătorie pe tărâmul amintirilor. Îi adoram pe unii dintre cei ale căror melodii au fost incluse pe album. Generaţia mea a avut parte de o muzică excelentă de-a lungul anilor, iar dacă aceste melodii le oferă oamenilor măcar jumătate din satisfacţia pe care mi-au provocat-o mie, atunci mă declar mulţumit", spunea Jamie la lansarea albumului.

Gusturi muzicale

Lansarea acestui album ne-a permis să intrăm mai mult în viaţa lui Jamie, permiţându-ne să ne apropiem de el prin muzică. Gusturile muzicale ale lui Jamie, deşi înclină spre rock, sunt din cele mai variate. Îi place muzica soul şi indie, în special melodia "Loose Fit" a celor de la The Happy Mondays, dar şi ritmuri mai vioaie, precum trupa The La's, sau mai bizare, precum grupul britanic The Stone Roses. "Pot spune liniştit că îmi place orice fel de muzică, cu condiţia să o ascult la momentul şi la locul potrivit", explica el. "Nu sunt un mare fan al genului rave, însă, dacă există atmosferă, lumini, atunci rave-ul e interesant. Nu pot zice că sunt un admirator al muzicii clasice, dar, într-o zi de odihnă, puţină muzică clasică, nu prea sofisticată, îmi face bine. Trebuie să spun că sunt un tip căruia îi plac trupele de rock cu un stil mai liber. Dar, în principiu, sunt deschis la orice. Totuşi, dispoziţia afectivă dictează ceea ce îi place. Dansez prin casă de unul singur, însă nu aş dansa în faţa soţiei, pentru că m-aş face de râs. De fapt, dansez, dar nu-mi place să mă laud cu asta."

Propuneri de la fani
Pe forumul de pe site-ul său oficial, Jamie Oliver primeşte tot felul de oferte interesante de la fani, care încearcă, bineînţeles, contaminaţi de spiritul lui, să îl provoace cu lucruri noi sau mai puţin uzuale. În această serie se înscrie şi postarea unuia dintre admiratori, care îi sugerează să organizeze "petreceri de stradă" (sau "în stradă", cum vreţi să le spuneţi), la care să participe cât mai mulţi dintre locuitorii unui cartier. Mai ales în cartierele cu multe straturi etnice, acest lucru poate deveni interesant. "Un vecin italian ar face cele mai bune spaghete bolognese, de care s-ar bucura tot cartierul. În altă zi, un alt vecin ne-ar putea invita la sărbătoarea crabului. Chiar dacă circulaţia pe stradă ar fi întreruptă pentru câteva ore, cred că totul ar fi distractiv şi experienţa ar fi specială. Iar ceea ce îmi place cel mai mult este că în astfel de momente lumea pune deoparte toate gândurile meschine. Toţi vor avea prilejul să observe o altă latură a vecinilor lor, totul devenind convivial." Astfel de "petreceri de cartier", consideră sociologii, sunt o reminiscenţă a sărbătorilor rurale, care adunau comunităţi restrânse. Numai că, spre deosebire de lumea satului, unde consătenii se cunosc, în cartiere de multe ori nu îţi ştii nici măcar vecinii de bloc, iar acesta ar fi un prilej să faceţi cunoştinţă.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie