|
|
"Prima experienta culinara de care imi aduc aminte a fost in anul intai de facultate", incepe a povesti, privind prin aceeasi spartura a peretelui. "A fost un miracol, care s-a numit "nevoie". Dar nu-mi mai amintesc ce anume am gatit atunci." "Aiurea!, il intrerupe Natalia. Nu vrea sa spuna. A facut cartofi fierti cu Vegeta!" "Nu-i adevarat!, se apara Marius din coltul sau de canapea. Cred ca a fost o ciorba de fasole. Sunt aproape sigur. Trebuia sa mai mananc si eu ceva cald, asa ca, neavand nici o cantina prin apropiere si cum eram rupt de foame, am incercat sa incropesc o ciorba de fasole asa cum o vazusem pe mama ca facea. Oricum, veneam cu nostalgia ciorbei de acasa si am incercat sa o reproduc, dar nici o sansa. Atunci nu, dar cu timpul a inceput sa-mi iasa. Urmand sfaturi de pe ici-colo, cu ce mai intuiam eu ca trebuie facut la o mancare sau alta, pana la urma am invatat sa gatesc", isi dezvaluie usor secretele actorul Marius Rizea.
Haos vs Ordine
"Nu chiar sfaturi de ici-colo", il completeaza doamna inimii sale, preocupata de acuratetea povestii. "Acolo unde locuiam atunci, aveam un vecin moldovean, altul oltean, asa ca am avut de unde invata." Un ungurean mai trebuia, si puneau de-o varianta gastronomica a Mioritei, gandesc eu. Dau sa spun asta, dar⦠"Eu merg in general pe intuitie, sa stii", imi taie elanul cu seriozitate Marius. "Nu m-am cramponat niciodata pe linia, sa-i spun clasica, in pregatitul mancarurilor. Imi place sa gatesc romaneste, dar, daca descopar undeva o reteta deosebita, incerc sa o prepar. Iar daca asta implica si o doza de improvizatie, de instinct, atunci ma desfasor de-mi pare ca pana si bucataria devine neincapatoare. Asa ca ma trezesc dupa o "campanie" de gatit cu maldare de vase murdare. E un contrast teribil intre mancarea care arata formidabil si dezastrul din jurul meu. Iar atunci nu stiu cum sa fug mai repede de acolo. Detest sa spal vasele!", afirma hotarat si surprind un schimb casnic de priviri. "Atunci vine salvatorul care face ordine!", adauga Natalia. Incerc sa trec cu eleganta peste subiect, dar Marius nu ma lasa. "Sunt haotic, dar traiesc din plin bucuria de a gati."
PASIUNE. "La Marius bucatareala deja nu mai e o necesitate. Totul a devenit pasiune", confirma actrita Natalia Calin, cu blandete materna. Numai ea stie cat are de tras. Ma intreb daca n-a incercat sa-l convinga sa adune timbre. E mai igienic. Dai c-o matura si gata!
Citește pe Antena3.ro
MAINE GATIM! "Cred ca tot un semn de reusita este si ca multi din prietenii nostri vin pe aici in "vizite gastronomice"", adauga. "Dar nu oricum", completeaza, cu simtul adevarului istoric, Natalia. "La noi intai se da comanda! Fiecare spune ce prefera sa manance, iar in ziua convenita isi fac aparitia. Asta se intampla cam de doua-trei ori pe luna. De exemplu, colegii nostri de la Teatrul National, Gavril Patru si Vlad Ivanov, prefera puiul picant. Altii sunt de-a dreptul innebuniti dupa ciorba de perisoare sau dupa o reteta de bruschette pe care o prepara Marius. Iar acum, dupa Pasti, o schimbare cat de mica de la miel, oua si drob e binevenita. Asa ca, probabil, urmatoarea sedinta de mancat va avea chiar meniul asta", imi tachineaza ea nemilos apetitul.
Si cum te descurci, domnule?, imi vine sa intreb ca Jerry in Zoo Story, dar raspunsul vine de la sine. Sau de la Natalia, cum vretiâ¦
"Dar iti dai seama ca nu prea mai e mult timp de asa ceva. Cum spuneam, asta se intampla cam de doua-trei ori pe luna. Eu repet la Teatrul National doar in "Gandirea", de Leonid Andreev, in regia lui Felix Alexa. In rest, sunt mama. Marius e artistul in ultima vreme. Repeta in "Tomaso dâAquino", un spectacol de Grigore Gonta, filmeaza la un sit-com, colaboreaza la radio, in televiziuneâ¦" "Asa ca, nu rata ocazia! Maine gatim!"
|
|
BORS CU PERISOARE
|
Pentru o reteta ca la Rizea acasa avem nevoie de doua-trei pulpe de pui, o ceasca de orez, ceapa, patrunjel si un ou, la chestiunea cu perisoarele, iar de o telina, un pastarnac, doi morcovi, doua cepe mijlocii si un litru de bors, la capitolul fiertura. De "sanchi", smantana si leustean!
Se pun la fiert legumele, apoi, dupa ce scad suficient, se adauga borsul fiert in prealabil. Dupa ce am facut perisoarele cu mare simt de raspundere culinara, le scufundam pe rand in zeama. Fara teama ca nu se ineaca. Ies ele la suprafata cand s-au facut. Si se fac repede, ca puiul asa e el lasat, mai grabit! Nu uitati sa dregeti ciorba cu smantana si leustean! Secretul pentru un bors bun e sa-l lasi mult la foc mic, pentru ca toate gusturile sa se impleteasca. |