x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Natalia Calin, Marius Rizea - Impreuna in viata, in teatru, in bucatarie

Natalia Calin, Marius Rizea - Impreuna in viata, in teatru, in bucatarie

10 Mai 2005   •   00:00

  • de POMPILIU KOSTAS RADULESCU
  • RETETA DE VEDETA
  • "De la Manowar la ciorba de perisoare" ar fi putut fi un titlu bun si-mi vine in minte de cum parasesc casa actorilor Natalia Calin si Marius Rizea. Ca tot am iesit din post. Si totusi… Ziua incepuse parca altfel… Cu gustul amarui al unui turneu cu Iron Maiden de la Zagreb, pe care-l ratasem candva. Ramasese amintirea mapei cu versuri pe care le fredonam atunci la cabina, nu de alta, dar sa ne laudam si noi ca am cantat cu trupa, de-ar fi fost sa ajungem acolo. Dar n-a fost… Ma asez langa Marius pe canapea. Zidul decupat al sufrageriei lasa frau liber ochiului sa admire bucataria familiei. S-au schimbat multe. Oare…?

    "Prima experienta culinara de care imi aduc aminte a fost in anul intai de facultate", incepe a povesti, privind prin aceeasi spartura a peretelui. "A fost un miracol, care s-a numit "nevoie". Dar nu-mi mai amintesc ce anume am gatit atunci." "Aiurea!, il intrerupe Natalia. Nu vrea sa spuna. A facut cartofi fierti cu Vegeta!" "Nu-i adevarat!, se apara Marius din coltul sau de canapea. Cred ca a fost o ciorba de fasole. Sunt aproape sigur. Trebuia sa mai mananc si eu ceva cald, asa ca, neavand nici o cantina prin apropiere si cum eram rupt de foame, am incercat sa incropesc o ciorba de fasole asa cum o vazusem pe mama ca facea. Oricum, veneam cu nostalgia ciorbei de acasa si am incercat sa o reproduc, dar nici o sansa. Atunci nu, dar cu timpul a inceput sa-mi iasa. Urmand sfaturi de pe ici-colo, cu ce mai intuiam eu ca trebuie facut la o mancare sau alta, pana la urma am invatat sa gatesc", isi dezvaluie usor secretele actorul Marius Rizea.

    Haos vs Ordine



    "Nu chiar sfaturi de ici-colo", il completeaza doamna inimii sale, preocupata de acuratetea povestii. "Acolo unde locuiam atunci, aveam un vecin moldovean, altul oltean, asa ca am avut de unde invata." Un ungurean mai trebuia, si puneau de-o varianta gastronomica a Mioritei, gandesc eu. Dau sa spun asta, dar… "Eu merg in general pe intuitie, sa stii", imi taie elanul cu seriozitate Marius. "Nu m-am cramponat niciodata pe linia, sa-i spun clasica, in pregatitul mancarurilor. Imi place sa gatesc romaneste, dar, daca descopar undeva o reteta deosebita, incerc sa o prepar. Iar daca asta implica si o doza de improvizatie, de instinct, atunci ma desfasor de-mi pare ca pana si bucataria devine neincapatoare. Asa ca ma trezesc dupa o "campanie" de gatit cu maldare de vase murdare. E un contrast teribil intre mancarea care arata formidabil si dezastrul din jurul meu. Iar atunci nu stiu cum sa fug mai repede de acolo. Detest sa spal vasele!", afirma hotarat si surprind un schimb casnic de priviri. "Atunci vine salvatorul care face ordine!", adauga Natalia. Incerc sa trec cu eleganta peste subiect, dar Marius nu ma lasa. "Sunt haotic, dar traiesc din plin bucuria de a gati."

    PASIUNE. "La Marius bucatareala deja nu mai e o necesitate. Totul a devenit pasiune", confirma actrita Natalia Calin, cu blandete materna. Numai ea stie cat are de tras. Ma intreb daca n-a incercat sa-l convinga sa adune timbre. E mai igienic. Dai c-o matura si gata!

    "Pasiune…? Sa zicem ca pur si simplu imi place sa gatesc. Nici macar nu sunt colectionar de retete. Cand mananc ceva mai special, incerc sa descopar singur ingredientele. Iar de multe ori, incercand sa o recompun din memorie, nu fac decat sa adaptez gustului meu reteta originala. In fond, nu trebuie decat sa stiu niste combinatii clasice care se fac sau nu se fac in bucatarie, iar apoi experimentez cu diverse condimente si caut formula cea mai comestibila. E o chestiune de intuitie si de bun simt culinar, atat. Bine ca si Nataliei ii place cum gatesc, altfel cred ca aventura mea gastronomica s-ar fi oprit la cartofii cu Vegeta din studentie!" Parca era vorba de o ciorba de fasole, gandesc eu, iar sotia "maestrului bucatar" imi arunca o privire sugestiva. Omerta! Caci astfel s-a nascut legenda ciorbei de fasole!

    MAINE GATIM! "Cred ca tot un semn de reusita este si ca multi din prietenii nostri vin pe aici in "vizite gastronomice"", adauga. "Dar nu oricum", completeaza, cu simtul adevarului istoric, Natalia. "La noi intai se da comanda! Fiecare spune ce prefera sa manance, iar in ziua convenita isi fac aparitia. Asta se intampla cam de doua-trei ori pe luna. De exemplu, colegii nostri de la Teatrul National, Gavril Patru si Vlad Ivanov, prefera puiul picant. Altii sunt de-a dreptul innebuniti dupa ciorba de perisoare sau dupa o reteta de bruschette pe care o prepara Marius. Iar acum, dupa Pasti, o schimbare cat de mica de la miel, oua si drob e binevenita. Asa ca, probabil, urmatoarea sedinta de mancat va avea chiar meniul asta", imi tachineaza ea nemilos apetitul.

    "Dar nu ma opresc la atat. Mai exista si tochituri, tuzlamale, zeci de soiuri de clatite, minuni ce hiberneaza cu ziua in cuptor la foc mic. Iar la mine pana si un rizzotto cu fructe de mare sau o lasagna vorbesc romaneste. Pentru ca mie imi place sa gatesc asa, romaneste. Iar cand spun "romaneste", inseamna ca sunt ciorbar prin excelenta! Asa ca, fiindca mi-a dat ideea, am sa fac la urmatoarea masa un bors de perisoare din carne de pui de n-ai vazut! Da’ nu orice fel de carne. De obicei, gospodinele folosesc pieptul de la pui. Ei bine, eu nu sunt gospodina! Eu folosesc carnea de la pulpe, care e putin mai grasa si, deci, mai putin fada."

    Si cum te descurci, domnule?, imi vine sa intreb ca Jerry in Zoo Story, dar raspunsul vine de la sine. Sau de la Natalia, cum vreti…

    "Dar iti dai seama ca nu prea mai e mult timp de asa ceva. Cum spuneam, asta se intampla cam de doua-trei ori pe luna. Eu repet la Teatrul National doar in "Gandirea", de Leonid Andreev, in regia lui Felix Alexa. In rest, sunt mama. Marius e artistul in ultima vreme. Repeta in "Tomaso d’Aquino", un spectacol de Grigore Gonta, filmeaza la un sit-com, colaboreaza la radio, in televiziune…" "Asa ca, nu rata ocazia! Maine gatim!"

    Am onorat invitatia cu promptitudine si pofta de mancare. Si, cum nu e frumos sa vorbesti la masa, "restul e tacere", cum zicea Hamlet pe care nu l-am vazut mancand niciodata! Grupul consumatorilor de calorii va saluta cu gura plina!

    PRIN FORTE PROPRII
    "Cred ca se exagereaza cu folosirea termenului de "vedeta". Ajung sa fie denumiti astfel, cu un apelativ de principiu laudativ, oameni care nu au nici un merit. Imi amintesc ca aveam in copilarie drept modele artisti cu o cariera construita prin forte proprii si al caror nume nu permitea alaturarea unor astfel de termeni. Cum sa spui despre Toma Caragiu ca era vedeta? Sau despre Dem Radulescu? Pai, cand spui Toma Caragiu e Toma Caragiu si atat!"
    Marius Rizea
    MODESTIA RARA AVIS
    "Se exagereaza mult! A devenit patologic! Ai scos o manea, faci si un videoclip mai deocheat si esti vedeta! Se promoveaza orice, de cele mai multe ori nonvalori. Atata vreme cat scot bani, totul e bine si frumos. N-ar fi o problema, daca ai da posibilitatea publicului de a alege. Nu trebuie judecat cineva care habar n-are ca exista si altceva decat ce-i servesti tu, sub eticheta de "vedeta". Adevarata vedeta este aceea care face cu seriozitate ce stie mai bine. Modestia e rara!"
    Natalia Calin

    BORS CU PERISOARE
    Pentru o reteta ca la Rizea acasa avem nevoie de doua-trei pulpe de pui, o ceasca de orez, ceapa, patrunjel si un ou, la chestiunea cu perisoarele, iar de o telina, un pastarnac, doi morcovi, doua cepe mijlocii si un litru de bors, la capitolul fiertura. De "sanchi", smantana si leustean!
    Se pun la fiert legumele, apoi, dupa ce scad suficient, se adauga borsul fiert in prealabil. Dupa ce am facut perisoarele cu mare simt de raspundere culinara, le scufundam pe rand in zeama. Fara teama ca nu se ineaca. Ies ele la suprafata cand s-au facut. Si se fac repede, ca puiul asa e el lasat, mai grabit! Nu uitati sa dregeti ciorba cu smantana si leustean!
    Secretul pentru un bors bun e sa-l lasi mult la foc mic, pentru ca toate gusturile sa se impleteasca.
    ×
    Subiecte în articol: marius natalia natalia calin